Vorbitul în public, mai ușor ca fotbalul

Vorbitul în public, mai ușor ca fotbalul

Se spune că modul în care ne gândim la un anumit lucru își va pune amprenta pe felul în care vom realiza acel lucru. Spre exemplu, dacă îți place fotbalul și te gândești cu drag la fotbal, poți lega oricând sarcina ta care îți pune probleme de pasiunea ta.

Dacă sarcina care îți pune probleme se numește public speaking, atunci e și mai bine. De ce? Pentru că este foarte simplu. Dacă reușești să privești audiența ca pe o parte a echipei tale, vei putea să schimbi foarte multe lucruri. Cum? Hai să aflăm!

Oricine o poate face.

Fotbal: Tot ce ai nevoie pentru a juca fotbal este o minge. De fapt, și asta este o problemă destul de mare din punct de vedere economic: fotbalul este cel mai accesibil sport. De asemenea, fotbalul mai este accesibil indiferent de înălțimea pe care o ai, asta pentru că picioarele sunt pe pământ și, de cele mai multe ori, cu ele trebuie să lovești mingea. Alte lucruri bune? Este un sport destul de sigur: dacă ai ghinionul să cazi, cazi pe iarba moale de pe gazon și nu o să existe vreun calup de jucători care să se trântească pe tine ca la rugby.

Public speaking: Tot ce ai nevoie pentru a excela în vorbitul în public ești… tu. Ai auzit vreodată de un cercetător care să se fi născut direct cercetător? Nu? Nici eu. Orice fel de abilitate necesită mult timp pentru a fi perfecționată, iar când vine vorba despre public speaking, se aplică fix aceeași regulă. Totuși, s-ar putea să existe persoane care să fie mai înclinate către vorbitul în public, dar asta nu înseamnă că ele vor fi mai bune decât tine. Nu există o metodă clară prin care poți face public speaking, așa cum nu există nicio modalitate clară de a învăța să pictezi, să cânți sau să faci orice altceva care implică creativitate.

Dacă îți accepți personalitatea fix așa cum e ea, vei vedea că și tu poți să impresionezi un public. Spre exemplu, dacă stau bine să mă gândesc, înainte să vorbesc pentru prima dată în public muream de frică. Așadar, dacă eu pot s-o fac, și tu poți s-o faci!

 

Implică creativitate.

Fotbal: Pentru a îndeplini un obiectiv este important să gândești neconvențional, diferit. Fotbaliștii trebuie să fie creativi tocmai pentru că nu au voie să-și folosească mâinile pe terenul de fotbal. Jucătorii se pot folosi de alte părți ale corpului pentru a opri o minge sau pentru a o trimite în poartă. Alții trebuie să schimbe deciziile pe moment în funcție de reacțiile adversarilor.

Public speaking: Vorbitul în public este mai degrabă o formă de artă decât o știință. Și asta pentru că tehnicile existente lucrează diferit pentru diferite persoane. Soluția corectă sau greșită există atâta vreme cât se aplică la ceea ce este corect sau greșit pentru tine. Până și celebrul fotbalist, Pelé, a fost nevoit să învețe tehnici și să se antreneze până să ajungă la nivelul cunoscut de toată lumea. Nu uita: autenticitatea este extrem de importantă. Este singurul instrument unic și propriu cu care poți să-ți împărtășești originalitatea.

 

Jocul în echipă.

Fotbal: Orice echipă mare de fotbal care a câștigat un trofeu nu a câștigat doar datorită unui singur jucător, ci mulțumită întregii echipe. În acest sport este foarte important ca relațiile de joc să fie unele bune și ca fiecare jucător să aibă un singur scop: acela de a ajuta echipa să câștige și să joace cât mai bine.

Public speaking: Ai fi tentat să crezi că totul în public speaking este numai despre tine, adică despre vorbitor. Ei bine, nu. Este fals. Vorbitorii de performanță își cunosc foarte bine publicul și știu că acesta cântărește enorm în atingerea scopului final, și anume acela de a excela. Totul se întâmplă la fel ca în orice echipă. Tu ai un job de făcut, dar și audiența are. Cu cât te concentrezi mai mult doar pe tine, cu atât mai puțin te vei concentra pe mesajul pe care trebuie să-l transmiți.

Așadar, vorbitul în public și fotbalul. Chiar dacă la prima vedere nu au nimic în comun, dacă reușești să schimbi modul în care privești audiența și să gândești că face parte din echipa ta, vei deveni unul dintre cei mai buni vorbitori în public. Pentru că îl implici. Pe el, pe public.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *