Vorbești prea TARE? Vezi cum poți exersa reducerea volumului

Vorbești prea TARE? Vezi cum poți exersa reducerea volumului

Vorbești prea încet? Vezi cum poți exersa creșterea volumului

Nimic nu este mai deranjant decât o voce neclară, pe care nu o poți auzi cum trebuie. Niciunui spectator nu-i place să facă eforturi pentru a auzi și pentru a descifra ceea ce spui. Volumul trebuie adaptat atât conținutului discursului, cât și spațiului în care se vorbește.
Iată câteva metode pentru a exersa volumul și a-l adapta pentru un discurs profesionist:

Exersează ascultatul mai mult decât vorbitul

Fii un ascultător activ. Implică-te cu adevărat în ceea ce spui și conectează-te cu ceea ce spune cealaltă persoană. Evită întreruperea. Ascultă ce spun ei în loc să te gândești la ce vrei să spui în continuare. Astfel nu vei simți nevoia de a ridica vocea pentru a fi auzit (peste vocea celor cu care vorbești) și poți fi implicat într-o conversație „egală”, în care fiecăruia i se calibrează vocea în funcție de cealaltă persoană și se ascultă activ.

 

Controlează mediul din jur

 Fă tot posibilul pentru a schimba elementele din mediul tău care te pot determina să crești volumul vocii. Cu cât poți ajusta mai mult mediul pentru a fi ideal pentru a auzi ceea ce spui, cu atât vei simți mai puțină nevoie de a vorbi cu voce tare.
scapă de sunetele exterioare închizând ferestrele și ușile;
apropie-te de persoana sau persoanele cu care vorbești. Cu cât este mai mare distanța dintre tine și publicul tău, cu atât mai probabil vei simți nevoia să ridici vocea pentru a umple golul;
vorbește într-o cameră mică. Camerele mari consumă sunet și este posibil să simți nevoia să vorbești tare. Alege camere mici pentru o comunicare mai liniștită.

 

Fii asertiv 

Părerile tale sunt valabile și merită să fie ascultate. Dacă simți că cealaltă persoană nu ascultă, exersează comunicarea asertivă fără a ridica vocea.
fă cunoștință cu cealaltă persoană. Încearcă să-i transmiți că înțelegi ceea ce spune;
rămâi pozitiv atunci când vorbești despre ceva negativ. Chiar dacă nu ești de acord cu o persoană, nu înseamnă neapărat că nu-ți place persoana respectivă;
spune nu. Dacă nu pare să existe o soluție la vedere, poți să închei conversația și să pleci, mai degrabă decât să escaladezi argumentul și să ridici vocea.

 

Ajustează-te grupului

Când vorbești cu un grup de oameni, există un impuls de a vorbi peste ceilalți, de a-i face pe ceilalți să te asculte doar pe tine sau de a deturna conversația. Pe măsură ce oamenii continuă să facă aceste greșeli într-un grup, întregul volum din grup va crește.
așteaptă ocazia de a fi auzit, mai degrabă decât să vorbești despre cineva;
utilizează limbajul corpului pentru a indica faptul că dorești să vorbești;
când ai cuvântul, spune-ți clar și concis punctul de vedere, înainte ca altcineva să intervină.

 

Vorbești prea încet? Vezi cum poți exersa creșterea volumului


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *