Vorbești prea REPEDE? Vezi cum poți exersa încetinirea vorbirii

Vorbești prea REPEDE? Vezi cum poți exersa încetinirea vorbirii
Vorbești prea ÎNCET? Vezi cum poți exersa creșterea volumului
Vorbești prea TARE? Vezi cum poți exersa reducerea volumului

 

Te consideri un vorbitor rapid? Uneori… prea rapid?
Pentru a ajunge la un răspuns, să analizăm întrebarea următoare: ce au în comun numerele 150, 155, 250, 350 și 586? Ele reprezintă numărul de cuvinte care sunt „înghesuite” într-un minut dacă ești un vorbitor obișnuit, un narator de audio-book, un adjudecător (la o licitație publică), un adolescent care participă la o dezbatere în liceu și unul dintre cei mai rapizi vorbitori de pe Pământ.
Vorbitorii profesioniști folosesc tehnici diferite pentru a se asigura că ceea ce spun este auzit, înțeles și, în cele din urmă, amintit. 

Sfaturi pentru vorbitorul rapid

Iată cinci moduri de a respecta limita de viteză adecvată

 

1
REALIZEAZĂ DIAGRAMA RITMULUI

Majoritatea oamenilor vorbesc cu o viteză de 150/160 de cuvinte pe minut, dar au tendința de a crește atunci când devin nervoși sau prea entuziasmați. Dacă încerci să transmiți entuziasm, o creștere a vitezei este firească, indiferent dacă ești un vorbitor rapid sau nu. Ceea ce nu este firesc este să treci cu viteză prin întreaga ta prezentare, ceea ce te poate face să arăți ca și cum ai fi nervos și să nu inspiri deloc încredere. Când grăbești cuvintele, acestea tind să se „împiedice” unul de altul. Ritmul prea accelerat și lipsa dicției vor face publicul să nu înțeleagă ceea ce spui.
Iată când ar trebui să…
Încetinești – redu ritmul atunci când discuți despre informații mai complicate sau complexe, atunci când abordezi subiecte delicate sau subliniezi un punct cheie.
Rămâi la o viteză de croazieră – pentru cea mai mare parte a vorbirii, poți naviga cu o viteză medie a conversației, care este de 150 până la 160 de cuvinte pe minut.
Accelerezi– folosește mai multă viteză atunci când îți exprimi entuziasmul, lansezi un îndemn la acțiune sau ajungi la punctul culminant al unei povești interesante.

 

2
APASĂ BUTONUL „PAUZĂ”

Pentru unii oameni, în special pentru cei care vorbesc rapid în mod natural, o reducere a vitezei aduce, de asemenea, o reducere a energiei. Orice schimbare, fie în bine sau în rău, presupune un proces anevoios prin care trebuie să-ți redobândești încrederea și să adopți o nouă abilitate.
În loc să o reduci pur și simplu, introdu un spațiu între replici. Gândește-te că te afli la o galerie de artă, iar lucrările de artă afișate pe pereți nu au nicio fărâmă de spațiu alb între ele – ai ști unde să te uiți mai întâi? Ai fi capabil să captezi pe deplin fiecare imagine distinctă?
Iată două moduri de a oferi cuvintelor tale puțin spațiu:
Ajustează-ți pauzele – adăugarea unor pauze nu încetinește neapărat cât de repede rostiți cuvintele, dar creează impresia că vorbești mai lent și mai deliberat. Aceasta nu este o știință exactă. Reglează-ți pauzele/golurile pe măsură ce-ți exersezi prezentarea.
Iată câteva idei:
 o pauză de o secundă la sfârșitul fiecărui subpunct;
 o pauză de două secunde după ce prezinți o nouă imagine;
 o pauză de trei până la patru secunde ar putea acoperi decalajul dintre două puncte principale.
Testează-ți pauzele – efectueză un test în timp ce vorbești în ritmul natural și folosește pauze. Întreabă-i pe apropiați dacă percep vorbirea într-un ritm mai controlat și mai deliberat. Dacă percepția lor este una bună, s-ar putea să nu fie nevoie să încetinești. Pauzele potrivite pot reprezenta toate frânele de care ai nevoie.

3
CRONOMETREAZĂ-TE

Cronometrează prezentarea/discursul de la început până la sfârșit. Timpul de repetiție (practică) va fi de obicei mai scurt decât prezentarea ta reală, care probabil va crește cu câteva minute pe măsură ce reacționezi la energia mulțimii și a mediului.
Sfat:
Să știi unde să tai din cuvinte – există unele puncte prea profunde, prea puternice pentru a putea trece peste ele, în timp ce există altele la care poți renunța fără supărare. În ziua prezentării, vino înarmat cu un plan bine pus la punct cu ajutorul căruia vei ști unde poți tăia dacă alergi mult pe text.

 

4
ATENȚIE LA CUVÂNTUL SCRIS

Dacă intenționezi să citești fragmente, statistici sau anecdote, nu uita că citim mai repede decât vorbim. Vei ști subiectul despre care vorbești la perfecție, deci s-ar putea să nu îți dai seama că zbori „verbal” printre pasajele de text.
Iată ce poți face:
Adaugă însemne scenariului tău – când exersezi discursul, marchează pe text semne oblice pentru a indica locurile în care intenționezi să faci o pauză. Un semn oblic (/) ar indica o scurtă pauză, iar trei (///) ar sugera una mai lungă, de exemplu.
Fă contact vizual – chiar dacă citești sau furnizezi o listă de informații, contactul vizual este esențial pentru a crea o legătură cu publicul. Însuși actul de a privi în jos, de a-ți verifica notițele, de a citi următorul rând și de a te uita în sus pentru a-l livra este suficient pentru a-ți încetini ritmul.

 

5
REPETĂ

În general, reiterarea ajută publicul să rețină și, mai târziu, să-și amintească mesajele principale. Dacă ești un vorbitor rapid, momentele de repetiție oferă publicului șansa de a te ajunge din urmă și de a se concentra asupra punctelor cheie. 
Iată locuri eficiente pentru a face acest lucru:
La început – pe măsură ce îți faci introducerea, prezintă principalele mesaje pe care intenționezi să le transmiți.
În timpul tranzițiilor – pe măsură ce te deplasezi de la un punct la altul, creezi o punte. Ai putea spune: „Am vorbit despre deschiderii propriei afaceri din punct de vedere financiar. Dar din punct de vedere mental?”
La sfârșit – pe măsură ce îți închei discursul, repetă publicului punctele cheie. Ai putea spune: „Iată cele trei lucruri pe care vreau să le țineți minte despre deschiderea unei afaceri (exemplu). Este nevoie de o investiție solidă, o perspectivă pozitivă și echipa potrivită. Nimeni nu a spus că va fi ușor. Cu toate acestea, fără o structură adecvată, poți face situația mai dificilă decât trebuie.”
Nu uita. Publicul este suveranul vorbitorului în public. Dacă nu va înțelege ce spui, nu va pleca cu nimic acasă și te va uita în cel mai scurt timp posibil. Ai grijă de public, informează-l, plângi sau râzi alături de el și expune-ți punctul de vedere în cel mai profesionist mod posibil.

 

Vorbești prea ÎNCET? Vezi cum poți exersa creșterea volumului
Vorbești prea TARE? Vezi cum poți exersa reducerea volumului

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *