Voice-over: importanța semnelor de punctuație

Voice-over: importanța semnelor de punctuație

Un scenariu bine scris face ca orice sesiune de înregistrare pentru un voice-over să fie mult mai ușoară. Și dacă vorbim despre un scenariu bine scris, asta include și o punctuație corectă.

Punctuația este importantă pentru orice voice-over, deoarece funcționează ca un ajutor în lectură, formulare, tonalitate și interpretare. generală a scenariului. Din păcate, nu toate scripturile pe care le primești sunt bine realizate, deci este posibil să fie nevoie de câteva modificări ce țin de ortografie, gramatică, punctuație.

Este posibil să trebuiască să colaborezi cu clientul dacă există probleme legate de gramatică (deoarece nu poți face modificări majore ale scenariului fără a anunța), dar corectarea punctuației este ceva ce poți face cu ușurință.

Nu ai vrea să se întâmple ASTA!

Iată câteva reguli de bază în utilizarea semnelor de punctuație:

Punctul ( . )

Marchează pauza care se face în vorbire între propoziții sau fraze independente ca înțeles. Propoziția poate fi una afirmativă, negativă, imperativă (când aceasta este rostită pe un ton neutru), sau o propoziție interogativă indirectă. Punctul poate fi folosit și la sfârșitul unei fraze care conține o propoziție interogativă directă sau o propoziție exclamativă urmată de propoziții subordonate (deoarece tonul exclamativ al frazei se pierde până la sfârșitul frazei). Așadar, după punct se termină o idee. Poți respira și te poți pregăti pentru ceea ce urmează.

 

Virgula ( , )

Se folosește pentru a structura fraza și propoziția și a evita posibilele ambiguități. Astfel, virgula joacă un rol similar cu pauzele, variațiile de ritm și intonația în limba vorbită. Poate fi, de asemenea, folosită pentru a accentua un element, un punct de vedere etc. Adaugă virgule scenariului unde crezi că ar trebui să existe o pauză naturală.

 

Semnul exclamării ( ! )

Numit și semn de exclamație, marchează grafic intonația frazelor și a propozițiilor exclamative sau imperative. Se pune, de asemenea, după interjecțiile și substantivele în cazul vocativ care exprimă stări sufletești și sunt considerate cuvinte independente.

 

Semnul întrebării ( ? )

Este un semn de punctuație folosit pentru a marca intonația propozițiilor sau a frazelor interogative. Se așază după cuvinte, grupuri de cuvinte, propoziții și fraze care au un caracter interogativ sau care reprezintă întrebări directe, precum și după titlurile care au caracter interogativ.

 

Două puncte ( : )

Anunță vorbirea directă sau o enumerare, o explicație, o concluzie și marchează totodată o pauză, în general mai scurtă decât cea indicată prin punct. Extinde propoziția care se află înainte, introducând adesea o listă care demonstrează sau elaborează ce a fost declarat anterior.

 

Punct și virgulă ( ; )

Se folosește pentru a separa într-o frază propozițiile sau grupurile de propoziții care sunt independente sintactic, dar care semantic sunt suficient de apropiate pentru a forma un întreg. Astfel, semnul are o utilizare intermediară în raport cu virgula dintre două propoziții și cu punctul care marchează sfârșitul unei fraze.

 

Ghilimele ( „ ” )

Sunt folosite de regulă pentru a marca un fragment reprodus întocmai după cum a fost spus sau scris de cineva. Ele se plasează la începutul și la sfârșitul pasajului citat, indiferent de lungimea acestuia. Ghilimelele se pot folosi și în alte scopuri, de exemplu pentru a marca o denumire, un titlu, o ironie etc.

 

Evidențiere – indiferent dacă utilizezi un document Word sau scripturi tipărite, evidențiază cuvintele care necesită o pronunție atentă – jargoane, terminologii ale companiei respective sau cuvinte dificil de pronunțat. Asigură-te că te consulți cu un specialist pentru a obține pronunția corectă.

Subliniere – un alt mod de a ști cum cade accentul pe un cuvânt. De asemenea, poți sublinia o frază sau chiar propoziție importantă pentru a ști să o accentuezi atunci când începi procesul de înregistrare.

Semne specifice – utilizează aceste semne pentru a marca părți din scenariu în care trebuie să încetinești sau să accelerezi ritmul. Sau, pentru a marca pasajele când trebuie să folosești o voce joace sau o voce de cap.

 

Curs de Voice-Over, pe 22-23 mai 2021, la București

Click AICI pentru mai multe detalii.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *