Voice-over: exerciții de încălzire

Voice-over: exerciții de încălzire

Cum îți păstrezi vocea în cea mai bună formă? Faci vreun antrenament care să-ți ajute vocea?

Cântăreții, oamenii de televiziune și actorii au un set de exerciții pe care le fac pentru a-și pregăti vocile înainte de a urca pe scenă, a cânta sau a prezenta.

De asemenea, este necesar pentru un voice-over să-și pregătească vocea înainte de a înregistra. O antrenament regulat pentru mușchii faciali, buze, gura și limbă este o modalitate excelentă de a menține o bună articulare, respirație și postură. Cu o practică zilnică, acestea te vor ajuta să-ți menții calitatea vocală, să-ți protejezi corzile vocale și să te asiguri că vocea este întotdeauna puternică și clară.

 

❶ Începe ușor și respiră corect

Respirația cea mai bună este respirația diafragmatică. Nu din gât, nu din plămâni. Concentrează-te pe aerul pe care îl respiri și trimite-l direct în diafragmă. În modul acesta nu vei leza nici corzile vocale.

Pentru a-ți da seama când anume funcționează diafragma, întinde-te pe jos, cu spatele lipit de podea și respiră. Vei observa că aerul se duce direct în diafragmă și respiri fără niciun efort. Și atunci când dormim, tot respirația diafragmatică este folosită. De multe ori oamenii încearcă să inspire aer prin ridicarea umerilor (greșit), dar dacă diafragma nu se mișcă, nu respiri.

Exercițiu: pentru a respira corect și a avea și mai multă putere, încearcă să respiri și să expiri pe 1,2,3,4 timpi: de exemplu inspiri pe 2 timpi, ții aerul 2 timpi și expiri pe 4. De asemenea poți încerca să stai întins și să așezi o carte mai voluminoasă pe abdomen și să-ți exersezi respirația diafragmatică.

Totodată, trebuie încălzit și aparatul fonator. Poți realiza acest lucru prin prelungirea consoanei m, cu buzele ușor deschise, până ce simți că buza de sus vibrează: „mmmmm…”.

 

❷ Buzele

Buzele lustruiesc sunetele și în funcție de cum le plasăm, obținem anumite sunete mai acute sau mai grave. Buzele reprezintă, de asemenea, o prelungire directă a mușchilor maxilarului. Vorbind clar și la volumul adecvat necesită o mișcare corectă și a buzelor.

Exercițiu: Ai încercat vreodată să te joci când erai mic „de-a trompeta”? Poziționează-ți buzele la un loc, suficient pentru a face un sunet de trâmbiță. Acum fluctuează între un sunet mai tare rapid și un sunet mai lent. Stai în fața unei oglinzi. Nu uita de respirație. Un alt exercițiu este să-ți masezi buzele una de alta, ca atunci când te dai cu ruj și vrei să uniformizezi culoarea.

 

❸ Limba

În afară de acordurile vocale, limba ta este probabil al doilea organ de vorbire cel mai important. Formează toate cuvintele și silabele. Nu vrei să se încurce în cuvinte. Așadar, trebuie încălzită și ea. Limba este un muschi ca buzele și diafragma.

 

Exercițiu: Numărarea dinților cu limba. Vei duce limba atât în spatele fiecărui dinte, cât și în fața lor. Apoi fă cerculețe cu limba în interiorul obrajilor. Și nu în ultimul rând, scoate limba cât poți de mult și încearcă să-ți atingi nasul și bărbia.

 

❹ Mușchii faciali și maxilarul

Pentru a nu întâmpina probleme, trebuie încălziți și mușchii feței. O față relaxată te va ajuta să nu te încurci în cuvinte și să respiri cum trebuie. Și ca toți muschii, te vor ajuta să poți realiza ce ai de făcut.

 

Exercițiu: Începe printr-o serie de „strâmbături”. Acestea vor relaxa fața și maxilarul. Apoi deschide gura la maximum, apoi închide-o. Repetă exercițiul de câteva ori până când simți că te-ai relaxat.

 

❺ Rezistență

Acordurile vocale trebuie să fie întărite, dar trebuie să fii atent să începei încet. Corzile vocale sunt una dintre cele mai sensibile părți ale corpului tău, iar rănirea lor ar putea însemna să spui la revedere carierei de voice-over. Cea mai bună modalitate de a începe este să citești cu voce tare, dar citirea fără a urmări ceea ce faci nu te va ajuta.

 

Exercițiu: Citește o jumătate de oră. Cât timp ți-a luat să citești 500 de cuvinte? Acum, pentru următoarele 500 de cuvinte, citește din nou cu aceeași viteză, la același volum. Dacă volumul începe să scadă spre sfârșit, înseamnă că nu respiri corect. Apoi joacă-te cu viteza, ritmul, tonul. Poți, cu ajutorul unui text, să încerci diferite stări, emoții și chiar personaje.

 

De asemenea, pentru a avea un discurs pe măsură și pentru a înregistra fără probleme trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în tine. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

 

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 26-27 ianuarie, la sediul Dicție.ro Tache Ionescu nr. 5, ap 01, București, durează 12 ore și costă 150 de euro.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *