Voice-over: de ce este important să utilizezi un software de editare a vocii

Voice-over: de ce este important să utilizezi un software de editare a vocii

O provocare care apare constant în acest domeniu este prezența deranjantă a zgomotelor din gură și a sunetelor de respirație în timpul înregistrării. Aceste sunete deranjante pot diminua claritatea și profesionalismul conținutului tău.

O cauză vine din faptul că nu toată lumea are pregătirea și abilitățile necesare pentru a-și gestiona respirația și pronunția. Un motiv ar fi utilizarea microfonului greșit. Iată câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătăți înregistrările vocale:

  • Reducerea zgomotului (noise reduction): poți utiliza reducerea zgomotului pentru a scăpa de anumite zgomote, cum ar fi sunetele de fundal. Selectează o porțiune silențioasă a înregistrării, unde se aude doar zgomotul de fundal. Apoi, filtrul de zgomot folosește modelul acelui sunet ca ghid pentru a-l elimina din restul înregistrării.
  • Compresie (compression): compresia audio ne permite să controlăm intervalul dinamic – diferența dintre momentele cele mai puternice și cele mai silențioase ale unui semnal sonor – prin reducerea nivelului acestuia atunci când crește peste un prag specificat. Dacă înțelegem cum să manipulăm acești parametri, putem influența dinamica unei înregistrări.
  • Egalizare (equalization – EQ): imaginează-ți conceptul de EQ ca pe niște condimente pe care le adaptezi după gustul tău. Egalizarea oferă claritate și chiar poate face să dispară un sunet neplăcut. „Curăță” vocea și oferă strălucire vocală. Atenție! Nu folosi în mod abuziv EQ pentru a-ți salva înregistrarea. Egalizarea poate face o înregistrare bună să sune perfect, dar, din păcate, nu te poate salva dacă ai o înregistrare slabă.
  • Normalizare (normalize): normalizarea audio este utilizată tot pentru a ajuta sunetul, pentru a duce sunetul la un nivel superior, modificând amplitudinea înregistrării generale cu aceeași valoare, asigurând în același timp că vârful nu depășește 0 dB pentru a evita tăierea și distorsiunea.
  • Aplicare limitator (apply limiter): setarea unui limitator (noise gate) pune o limită superioară a volumului.

 

Este posibil să duci sunetul la o calitate superioară, dar este de muncă – nu este ușor să parcurgi o înregistrare audio completă și să reduci nivelul sunetului doar pentru momentele în care plescăi, șuieri sau respiri. Nu uita că va suna mai natural dacă lași zgomotele și nu tai sunetul complet; vei reduce zgomotele substanțial din mixare.

Dacă înveți cum să faci față sunetelor nedorite, vei îmbunătăți calitatea înregistrărilor. A ști să-ți editezi vocea este o abilitate esențială pentru un voice-over, deoarece sunetele nedorite pot deveni o distragere a atenției ascultătorilor de la mesajul dorit.

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM) Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV.

Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie. Vom avea 6 ore de curs intensiv în care vom exersa la microfon și vom obține la final trei reclame, bune de dat pe post cu vocile voastre.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Mihai Crăciun (Radio Gold FM) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *