Voice-over: de ce avem vocea mai joasă dimineața?

Voice-over: de ce avem vocea mai joasă dimineața?

Tocmai te-ai trezit după un somn minunat și odihnitor. Te ridici din pat, te întinzi și spui „bună dimineața!”. Uh oh. Vocea de dimineață – senzație profundă, aspră și uscată – pentru unii este doar un alt motiv pentru a evita alți oameni la prima oră, pentru alții este ceva ce și-ar dori să poată întreține pe tot parcursul zilei. Dar de ce se întâmplă asta? Cum putem opri (sau continua)?

Majoritatea cântăreților vor spune că nu vor să cânte înainte de prânz, deoarece vocea lor este mai groasă (și, evident, neîncălzită – dacă vorbim despre dimineață), își pierde tonul, are mai puțină autonomie și se simte oribil. Este un fenomen pe care majoritatea dintre noi l-am experimentat, totuși nu prea se găsesc studii asupra acestui lucru. Probabil pentru că nu cauzează probleme atât de mari – decât dacă ai concert la ora 8 dimineața sau înregistrări. Cu o mică încălzire cu siguranță vei reuși să-ți recapeți vocea. Cu toate acestea, există unele teorii.

Vocile noastre nu ar fi nimic fără corzile vocale. Având în vedere că pot face un „zgomot” masiv, sunt minuscule – între 1,25 cm și 2,5 cm. Dimensiunea corzilor vocale definește cât de înaltă sau joasă este vocea ta. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare este: „sunt corzile noastre vocale mai mari dimineața”? Răspunsul ar putea fi da.

În timpul somnului, țesuturile colectează lichide – de aceea ochii noștri par umflați când ne trezim. Atâta timp cât ai un program stabil de somn și nu ești epuizat, nu te vei trezi cu o voce atât de profundă. Desigur, orice cauzează umflarea corzilor vocale va face ca acestea să fie mai mari, mai puțin capabile să vibreze uniform și va face vocea mai joasă, indiferent dacă este vorba de vreo boală sau alergie. O cauză obișnuită a acestui fapt este refluxul acid, în care acidul din stomac ajunge în esofag. Dacă te-ai trezit vreodată cu o senzație de arsură în gât, probabil se datorează acidului. Corzilor noastre vocale nu le place foarte mult mediul acid. Unii oameni sunt mai predispuși la acest lucru decât alții. Principalul factor ar fi o dietă nesănătoasă, mâncatul târziu în noapte, consumul de alcool sau cafea în exces.

Adesea, vocile noastre dimineața sună și puțin răgușite, ceea ce ne face să percepem vocea ca fiind mai joasă. Acest lucru se poate rezuma la excesul de mucus care s-a așezat pe corzile vocale peste noapte. Când producem un sunet curat și clar, corzile noastre vocale se reunesc în întregime și vibrează în unde regulate. Mucusul de pe corzile vocale le poate împiedica să se unească complet și să le facă să vibreze neregulat. Când corzile vocale nu se unesc complet, îi conferă vocii un ton neobișnuit, iar atunci când vibrează neregulat, auzim un fel de distorsiune – o voce răgușită. Cu toate acestea, acest lucru poate fi „vindecat” cu ușurință. Corzile noastre vocale au nevoie de hidratare pentru a ne asigura că sunt suficient de flexibile pentru a vibra. Menținerea hidratării subțiază și mucusul, permițându-i să se îndepărteze mai ușor de corzile vocale. Menținerea hidratării nu va ajuta doar la vocea de dimineață, ci și la menținerea unei voci sănătoase în general. Din păcate, cafeaua nu este cea mai bună idee deoarece deshidratează – în special corzile vocale. O băutură fierbinte, fără cofeină sau un duș fierbinte și revigorant cu siguranța te va ajuta.

 

Schimbăm tonul prin strângerea și relaxarea corzilor vocale, iar cu cât corzile vocale sunt mai flexibile, cu atât raza va fi mai mare. Dacă ne-am deshidratat noaptea, acest lucru poate face corzile să devină mai puțin flexibile până când sunt încălzite și complet hidratate din nou. Există o mulțime de lucruri care pot provoca această deshidratare, consumul de alcool, prea multă sare în mâncare sau lipsa de potasiu. De asemenea, este esențial să te asiguri că dormi într-o cameră nu foarte uscată. Aerul condiționat îți vă usca cu adevărat vocea. Un umidificator îți poate proteja vocea.

De asemenea, mulți oameni percep vocile mai calde ca fiind sunete mai joase. Pentru a schimba tonul vocii noastre, trebuie să schimbăm dimensiunea tractului vocal. 

 

Să recapitulăm cum putem diminua efectele unei voci groase și răgușite dimineața: 

  • un somn bun și o stare generală de bine; 
  • hidratare;
  • dietă bogată în potasiu și săracă în sare;
  • mâncatul și băutul până într-o anumită oră;
  • evitarea alcoolului, cofeinei și alimentelor acide;
  •  somn într-o cameră cu temperatură confortabilă.

Dacă te trezești puțin răgușit, vocea ar trebui să revină la normal în decurs de o oră, atâta timp cât nu ești bolnav. Pentru un ajutor extra, se recomandă hidratarea cu apă la temperatura camerei sau ceaiuri. Dacă ai o întâlnire importantă sau un casting dimineața, asigură-te că acorzi o oră suplimentară dimineața pentru a-ți permite să-ți încălzești bine vocea.

 

Vrei să devii un vorbitor de perfomanță? Urmează un curs de dicție!

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 

Vrei să devii un voice-over profesionist? Urmează un curs de voice-over!

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *