Voice-over: cum îți modifici vocea?

Voice-over: cum îți modifici vocea?

Pentru a-ți îmbunătăți vocea și a-ți mări gama vocală trebuie să exersezi foarte mult. Trebuie să te antrenezi constant, să asculți, să reproduci și să-ți găsești vocea potrivită oricărei situații în care vei fi pus. Trebuie să știi să te pui în pielea oricărui personaj și să poți să fii altcineva pentru câteva minute. Dar înainte de toate acestea, trebuie să înțelegi ce este vocea.

 

COMPONENTELE VOCII

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi îl reprezintă diferitele părți care alcătuiesc textura oricărei voci.

 

●● Sunetul

Acesta este un set de variabile care sunt utile în exprimarea unui caracter/personaj. Ele îți dau sunetul specific, la care te poți juca apoi pentru a crea o performanță.

 

↘ Pitch

Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos.

 

↘ Viteză

Desigur, te vei folosi de viteză pentru a transmite emoții (accelerarea pentru nervozitate sau entuziasm, încetinirea pentru anumite cuvinte, siatuații și așa mai departe), personajul tău va avea o anumită viteză a discursului. Este important să ai o idee despre locul unde încep toate acestea, astfel încât modificările să reflecte personajul pe care îl interpretezi, nu viteza ta proprie.

 

↘ Ton

Când vorbim despre ton, putem să ne gândim la două părți distincte. Prima se referă la cât de deschisă  sau închisă este gura, iar a doua este poziția corzilor mele vocale.

Prima dată, analizăm deschiderea sau închiderea gurii. Când este deschisă, am o gură largă și creez o mulțime de mișcări ale maxilarului pentru a evidenția schimbările în forma și volumul gurii mele. Când este închisă, îmi mișc foarte mult buzele și maxilarul și încerc să păstrez un volum consistent și static în gură.

Modul în care spui ceva are adesea un impact asupra a ceea ce aud oamenii – două dintre cele mai obișnuite exemple sunt atunci când rămâi fără aer la finalul propoziției sau când termini o frază cu o voce foarte sus, aproape pițigăiată. Ambele exemple subminează credibilitatea atunci când vorbești.

 

↘ Ritm

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți claritatea mesajului tău este de a vorbi moderat. Oamenii tind să vorbească repede atunci când sunt nervoși sau nesiguri de ceea ce spun. Vorbind mai încet, nu numai că va auzi toată lumea ce ai de spus, dar te va face să te simți mai încrezător și mai în control.

Dacă vorbești prea repede, ar trebui să te gândești la următorul lucru: dacă ai spune un număr de telefon ca și cum ai spune o idee importantă, cel care te ascultă trebuie să aibă timp să noteze numărul respectiv. Exersează viteza de vorbire prin recitarea unui șir lung de numere și încearcă să le scrii în aer pe măsură ce faci acest lucru. E vorba doar de cadența perfectă.

 

↘ Respirație

Dacă respiri adânc în piept, în loc de abdomen, vocea nu va suna cum trebuie. Poate fi greu să-ți amintești să respiri profund atunci când ești nervos sau stresat, dar respirațiile diafragmatice te vor relaxa și-ți vor îmbunătăți profunzimea vocii și te vor ajuta să suni mai încrezător. Folosește-ți diafragma atunci când respiri și atunci când ai de vorbit mult. Nu vei depunde efort și nici nu vei leza corzile vocale.

 

↘ Dicție

Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Te poți înscrie acum la un curs de dicție personalizat

 

●● Speech-ul

În această a doua parte a schimbării unei voci, intrăm în partea de tehnică vocală. Există trei componente de bază:

→ viteză;

→ volum;

→ accent;

Le folosim pe acestea pentru a afișa schimbarea într-un personaj. Prin modificarea vitezei și a volumului putem da interpretări diferite ale aceluiași fragment de text. Accentul dă viață personajului și ne arată câte ceva din istoricul lui.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs de voice-over se desfășoară în weekend-ul 30-31 martie.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *