Voice-over: cele 4 elemente esențiale ale unui artist vocal

Voice-over: cele 4 elemente esențiale ale unui artist vocal

Elemente esențiale ale unei voci bune

Când auzim termenii „voice-over”, „studio”, „artist vocal” etc., probabil ne gândim la mari actori precum Morgan Freeman sau James Earl Jones. Avem tendința de a asocia domeniul voice-over cu „a avea o voce genială”, dar acest lucru nu ne va ajuta prea mult, nu este necesar.

De fapt, cu practică, aproape oricine poate avea o voce de calitate într-o înregistrare.

Un sunet excelent cuprinde mai multe elemente:

  • Volum (claritate audio)
  • Ritm
  • Tonuri și inflexiuni vocale
  • Pronunție

 

1. Claritatea audio și volumul

Claritatea vocii și un volum confortabil pot fi cele mai importante aspecte ale unui sunet excelent. Dacă vocea sună neclar, ascultătorii vor fi bulversați, nu vor empatiza. Publicul va fi distras și nu va putea absorbi informațiile sau poate pur și simplu să asculte altă voce. Nu vrei să pierzi ocazia de a împărtăși cunoștințele tale cu cei din jur.

Dacă volumul este prea mic, ar putea fi dificil pentru oameni să audă. Dacă este prea tare și riști să nu te mai asculte nimeni.

 

2. Ritmul

Ai vorbit vreodată cu cineva care era atât de entuziasmat că are de povestit o întâmplare cu adevărat interesantă, dar s-a grăbit atât de tare încât atunci când a terminat de povestit nu-ți mai aminteai nici măcar despre ce vorbea? Sau ai ascultat vreodată pe cineva care turuie continuu și fără sfârșit?

Acesta este ritmul: prea repede, iar publicul nu va ști ce l-a lovit, prea încet și probabil că ascultătorii se vor plictisi. Cele mai bune voci au un ritm natural și deliberat. Începe cu un scenariu și exersează-l înainte de a înregistra pentru a te ajuta să vorbești într-un ritm mai natural.

Și nu uita, ritmul include, de asemenea, lucruri precum pauze pentru a respira, pentru efect sau doar pentru a oferi ascultătorului o pauză pentru a procesa informații importante.

 

3. Tonurile și inflexiunile vocale

La fel ca ritmul, tonul și inflexiunile vocale se referă la vorbirea într-un mod natural și plăcut. Tonul face muzica, ei bine toate aceste elemente trebuie să fie într-o armonie. Vrei să fii prietenos și antrenant, dar nu atât de mult încât să pari fals.

Nimeni nu vrea să sune ca prezentator de jocuri de noroc. Dar, de asemenea, ar trebui să eviți vocea de robot monotonă care poate fi plictisitoare și descurajantă pentru ascultători.

❓Știi care este diferența dintre un povestitor bun și un robot monoton❓

Intonația.

Intonația poate face diferența dintre un o voce plată și una absolut încântătoare.

Dar, pentru a putea menține atenția publicului, ai nevoie de mai mult decât atât. Așadar, mergem la următorul element:

 

4. DICȚIE – pronunție și frazare

Trebuie să te asiguri că pronunți corect fiecare cuvânt și că vorbești suficient de clar pentru a fi înțeles.

Fii atent și la accentul tău regional (dacă există) și la cum trebuie să pronunți. Aceste pronunții regionale pot încurca oamenii care sunt din alte zone.

Pronunția este un instrument de care te folosești pentru a putea să proiectezi peste ea intonația potrivită. Se spune că cei mai mari voice-overi sunt foarte carismatici, însă această carismă nu este emanată doar de înfățișarea vorbitorului, ci și de modul în care el alege să accentueze cuvintele, să facă pauzele necesare sau să ridice și să coboare vocea în timp ce vorbește.

Intonația nu poate fi învățată într-o singură oră de curs. Pentru a ajunge la rezultate spectaculoase ai nevoie să știi toate tehnicile de intonație, ritm al vorbirii, respirație și volumul vocii, presupunând că pronunția ta este una excelentă, după care va trebui să exersezi în zeci de ocazii. 

Publicul este unitatea de măsură care îți va spune cât umor poți presăra în vocea ta, cât de efervescent ar trebui să fii și, mai ales, cât de bună a fost intonația ta. 

Vrei să devii un vorbitor de perfomanță? Urmează un curs de dicție!

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 

Vrei să devii un voice-over profesionist? Urmează un curs de voice-over!

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *