Voice-over: calitate la un preț mic

Voice-over: calitate la un preț mic

↘ Cum să produci o înregistrare de înaltă calitate la un preț mic

Adăugarea de sunet unor imagini sau unor video-uri va transforma complet o prezentare. Producerea unei voci de înaltă calitate la un preț mic este ușor de realizat. Un sunet de înaltă calitate este esențial deoarece calitatea sunetului va avea un efect asupra percepției și atenției ascultătorilor.

Un studiu arată că reținem:

  • 10% din ceea ce citim.
  • 20% din ceea ce auzim.
  • 30% din ceea ce vedem.
  • 50% din ceea ce vedem și auzim.

 

Prin urmare, adăugarea de sunet unui curs (unei prezentări) nu numai că îl face mai bun, dar ajută și ascultătorul să-și amintească mai bine. O calitate scăzută a sunetului va afecta și concentrarea. Zgomotele de fond, ecoul, zgomotele din gură (pleoscăituri, consoane explozive, respirație) pot foarte ușor să distragă atenția și chiar pot face ca ascultătorii să își piardă complet interesul pentru materialul tău. Dar producerea unei înregistrări de înaltă calitate nu este foarte complicată. Trebuie doar să ai în vedere anumite lucruri și să ai echipamentul corespunzător.

 

❶ Înregistrarea

Cu siguranță poți ruga un voice-over experimentat să înregistreze. Dar această opțiune este destul de scumpă, atât pentru înregistrarea inițială, cât și pentru corecțiile care vor trebui făcute ulterior. Dacă ai un buget mare și nu faci prea multe înregistrări, aceasta este cu siguranță o opțiune, dar dacă bugetul este mic și ai nevoie de o mulțime de înregistrări, devine complicat. Alternativa este să găsești un voice-ver bun, adică o persoană cu o voce frumoasă, capabilă să prezinte material într-un mod dinamic sau poți face chiar tu acest lucru, cu puțin antrenament și multe înregistrări. Evită intonația monotonă, deoarece nu va avea un efect bun asupra ascultătorilor.

 

Trebuie, de asemenea, să pronunți toate cuvintele clar și să pui anumite accente și pauze acolo unde trebuie.

Pentru a avea un discurs pe măsură trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în timp. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

Ai grijă să nu faci prea multe zgomote în timp ce vorbești. Acordă atenție detaliilor, de exemplu la pornirea și oprirea înregistrării, când se poate auzi un „click” în timp ce vorbești. Se recomandă să faci înregistrările la începutul zilei pentru a evita sunetele obosite. Poți auzi clar oboseala într-o înregistrare.

 

 

❷ Mediul de înregistrare

Înregistrările trebuie efectuate într-o cameră izolată fonic, fără zgomot de fundal, cum ar fi un sistem de ventilație. Găsește un loc care nu este prea deschis. Studiourile profesioniste de înregistrare au pereți acoperiți cu material rezistent la zgomot, dar nu este necesar să-ți izolezi camera. Echipamentele disponibile acum pe piață îți permit să compensezi aceste probleme, într-o anumită măsură, permițându-ți să realizezi înregistrări de calitate chiar dacă condițiile nu sunt ideale. Trebuie să îndeplinești condițiile minime. Cu cât este mai mică camera, cu atât va suna mai bine.

 

 

❸ Izolația vs. Izolarea fonică

Izolația nu este identică cu izolarea fonică, iar materialele utilizate în fiecare caz sunt diferite. Izolația gestionează căldura, în timp ce izolarea fonică gestionează modul în care se deplasează sunetul. Acest lucru înseamnă că sunetul nu va sări sau nu va trece prin pereți rezistenți la zgomot. Va fi absorbit de materialul de izolare fonică.

 

❹ Echipamentului potrivit

Găsirea echipamentului potrivit necesită pur și simplu câteva informații de bază. Poți achiziționa acest echipament la un preț foarte rezonabil, fără a cumpăra aceleași echipamente scumpe ca în studiourile de muzică.

 

Pentru a realiza o înregistrare de calitate, tot ce ai nevoie este un microfon cu suport și un suport pentru șoc, adică suportul pentru microfon cu un dispozitiv anti-șoc. Acest tip de microfon este foarte sensibil în față și nu în spate, astfel încât să nu ridice zgomotele în jurul acestuia. Există câteva microfoane bune care pot fi conectate direct în computer cu un conector USB.

Stâlpul pentru microfon poate fi un suport de masă, fie cu picioare mici, fie cu un clip. Elementul important este montarea șocului.

Apoi, poți adăuga un mic scut de sunet în spatele microfonului pentru a absorbi sunetul pe care îl proiectezi în microfon, mai ales dacă nu te afli într-o cabină de sunet. Dacă utilizezi acest scut, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult de sunet.

Cu echipamentul descris mai sus, poți să-ți înregistrezi vocea într-o cameră liniștită, fără a fi necesară izolarea fonică a acesteia. Asta înseamnă că poți produce înregistrări profesionale.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

 

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 26-27 ianuarie, la sediul Dicție.ro Tache Ionescu nr. 5, ap 01, București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *