Voice-over: abilitate sau talent?

Voice-over: abilitate sau talent?

Abilitatea sau talentul face un voice-over de succes?

Dacă poți învăța, este abilitate.

Dacă este înnăscut, atunci este talent.

Se spune că o persoană este talentată atunci când pare să posede o anumită intuiție sau strălucire în domeniul creativ. Dar talentul de multe ori este supraevaluat.

Chiar și Wolfgang Mozart, despre care se spune că este dovada talentului natural, înzestrat încă de la naștere, a avut succes la o vârstă fragedă nu datorită abilităților „înnăscute”, ci datorită formării și practicii sale concentrate. În calitate de copil minune, a început să cânte la vârsta de 4 ani, a cântat în fața unui public la 7 ani, dar a câștigat respectul cuvenit abia când avea 14 ani – 10 ani de practică!

Niciun voice-over nu poate pretinde că s-a născut cu o „voce de aur” sau că are „vocea lui Dumnezeu” la o vârstă fragedă. Don LaFontaine și June Foray, legende vocale, au câștigat recunoaștere în industrie doar după mulți ani de muncă în radio, film și televiziune. Chiar și Morgan Freeman, considerat cea mai recunoscută voce a timpului nostru, și actualul simbol al „vocii lui Dumnezeu” nu ar admite că talentul său este înnăscut, ci ar spune că dezvoltarea vocii sale se datorează unor mulți ani de învățătură.

Deci, dacă nu este TALENT, atunci ce separă artiștii de succes de restul mulțimii?

Mulți voice-overi au intrat în industrie pentru că li s-a spus că au o voce de radio. Cu toate acestea, mulți ar putea încerca să facă o carieră, dar doar câțiva rămân activi și au succes, deoarece este nevoie de mai mult decât o voce excelentă pentru a avea succes.

Pentru a fi un artist vocal de succes, trebuie să înveți diverse abilități – să-ți poți controla vocea în orice moment, să o poți modifica prin schimbări de ton, stil, ritm și intonație etc. Trebuie să ai capacitatea de a fi credibil în fiecare secundă, în fiecare cuvânt din scenariu. Dezvoltă abilități de actorie, de ascultare, de a accepta indicații și de a improviza. Nici aceste abilități nu sunt învățate peste noapte, ci necesită ani de pregătire și antrenament constant.

Noțiunea că trebuie să ai talentul natural pentru a excela este un MIT, abilitățile pe care le înveți, le dezvolți și le perfecționezi de-a lungul carierei tale vor marca diferența în succesul sau eșecul tău.

Poate că ai auzit de regula de 10.000 de ore de practică pentru a atinge un succes semnificativ în carieră. Cu toate acestea, nu este vorba doar despre timpul pe care îl dedici, ci și de calitatea timpului de practică.

Iată care sunt elementele cheie pentru a-ți îmbunătăți continuu abilitățile vocale:

  • Identificarea punctelor slabe
  • Practica propriu-zisă
  • Monitorizarea progresului 
  • Repetare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *