Voice-over: 6 exerciții de încălzire care funcționează perfect

Voice-over: 6 exerciții de încălzire care funcționează perfect

La fel ca sportivii care trebuie să-și ia timp să se pregătească înainte de un joc important, un voice-over trebuie să știe cum să-și încălzească vocea pentru a avea cele mai bune rezultate în spatele unui microfon.

 

Încălzirea vocală are multe beneficii, deoarece îți protejează corzile vocale și te pregătește pentru o audiție sau pentru o prezentare. A folosi vocea o perioadă lungă de timp poate fi dificil dacă nu ești pregătit. Iată ce trebuie să faci pentru a fi pregătit în orice situație:

 

↘ Încălzire fizică (body stretch)

↘ Încălzire a musculaturii faciale (limbă, buze, maxilar)

↘ Încălzire a aparatului fonator și exerciții de respirație

↘ Exerciții de dicție (încurcă limba)

 

↘ De ce sunt importante exercițiile de încălzire

Cu cât îți cunoști mai bine vocea, cu atât vei fi mai versatil și vei reduce în timp șansele de rănire. Dacă ajungi în spatele microfonului simțindu-te stresat, vei suna tensionat. Dar dacă pornești cu o senzație de relaxare, performanțele tale vor reflecta asta.

 

↘ Exercițiul 1:  încălzirea fizică

Extensiile laterale sunt excelente pentru a te întinde. Pur și simplu respiră adânc și ridică brațele cât poți de sus. Expiră și ușor apleacă-te spre stânga, apoi spre dreapta.

Nu contează cât de departe te întinzi, stretchingul îți oferă un corp prezent, încălzit. Este foarte importantă și respirația pe măsură ce ne întindem. Să nu uităm să respirăm.

 

↘ Exercițiul 2: încălzirea musculaturii faciale

Buzele lustruiesc sunetele și în funcție de cum le plasăm, obținem anumite sunete mai acute sau mai grave. Buzele reprezintă, de asemenea, o prelungire directă a mușchilor maxilarului. Vorbind clar și la volumul adecvat necesită o mișcare corectă și a buzelor.

Ai încercat vreodată să te joci când erai mic „de-a trompeta”? Poziționează-ți buzele la un loc, suficient pentru a face un sunet de trâmbiță. Acum fluctuează între un sunet mai tare rapid și un sunet mai lent. Stai în fața unei oglinzi. Nu uita de respirație. Un alt exercițiu este să-ți masezi buzele una de alta, ca atunci când te dai cu ruj și vrei să uniformizezi culoarea.

În afară de acordurile vocale, limba ta este probabil al doilea organ de vorbire cel mai important. Formează toate cuvintele și silabele. Nu vrei să se încurce în cuvinte. Așadar, trebuie încălzită și ea. Limba este un muschi ca buzele și diafragma.

Numără dinții cu limba. Vei duce limba atât în spatele fiecărui dinte, cât și în fața lor. Apoi fă cerculețe cu limba în interiorul obrajilor. Și nu în ultimul rând, scoate limba cât poți de mult și încearcă să-ți atingi nasul și bărbia.

Și pentru a nu întâmpina probleme, trebuie încălziți și mușchii feței. O față relaxată te va ajuta să nu te încurci în cuvinte și să respiri cum trebuie. Și ca toți muschii, te vor ajuta să poți realiza ce ai de făcut. Începe printr-o serie de „strâmbături”. Acestea vor relaxa fața și maxilarul. Apoi deschide gura la maximum, apoi închide-o. Repetă exercițiul de câteva ori până când simți că te-ai relaxat.

 

↘ Exercițiul 3:  încălzirea aparatului fonator

Respirația cea mai bună este respirația diafragmatică. Nu din gât, nu din plămâni. Concentrează-te pe aerul pe care îl respiri și trimite-l direct în diafragmă. În modul acesta nu vei leza nici corzile vocale.

Pentru a-ți da seama când anume funcționează diafragma, întinde-te pe jos, cu spatele lipit de podea și respiră. Vei observa că aerul se duce direct în diafragmă și respiri fără niciun efort. Și atunci când dormim, tot respirația diafragmatică este folosită. De multe ori oamenii încearcă să inspire aer prin ridicarea umerilor (greșit), dar dacă diafragma nu se mișcă, nu respiri.

Pentru a respira corect și a avea și mai multă putere, încearcă să respiri și să expiri pe 1,2,3,4 timpi: de exemplu inspiri pe 2 timpi, ții aerul 2 timpi și expiri pe 4. De asemenea poți încerca să stai întins și să așezi o carte mai voluminoasă pe abdomen și să-ți exersezi respirația diafragmatică.

Totodată, trebuie încălzit și aparatul fonator. Poți realiza acest lucru prin prelungirea consoanei m, cu buzele ușor deschise, până ce simți că buza de sus vibrează: „mmmmm…”.

 

↘ Exercițiul 4: dicție (încurcă limba)

Pentru a avea un discurs pe măsură și pentru a înregistra fără probleme trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în tine. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Exerciții de dicție (încurcă limba) în altă limbă:

Mai multe exerciții de dicție în alte limbi (tongue twisters) găsești de dictie.ro

 

↘ Zâmbește și relaxează-te. Atunci când zâmbim, sunetul curge altfel și se aude mult mai clar și se va poziționa acolo unde trebuie. Acest lucru este valabil și pentru cântăreți. De multe ori un zâmbet te ajută să ajungi la o notă înaltă și să se audă exact așa cum trebuie.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

 

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 30-31 martie, durează 12 ore și costă 150 de euro.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *