Voice-over: 10 sfaturi pentru o probă reușită

Voice-over: 10 sfaturi pentru o probă reușită

Pentru a răspunde tuturor nevoilor voice-overilor, de la începători și până la cei mai avansați, am compilat o listă de sfaturi și trucuri, de la dezvoltarea vocii în studio până la exerciții de acțiune vocală. Indiferent de nivelul tău de competență,  aceste sfaturi te vor ajuta cu siguranță.

 

① În primul rând, trebuie să-ți găsești vocea. Stai jos și înregistrează câteva replici, apoi ascultă înregistrarea și ia în considerare ce poți face cu ea. Gândește-te ce ai dori să faci cu vocea ta – ai o înclinație pentru narațiune sau pentru reclame? Cum îți poți antrena vocea pentru domeniul ales?

 

② Când vine vorba de a-ți schimba vocea, stai drept, bea puțină apă și începe să lucrezi la pitchul vocii.

Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos. Lucrează la schimbarea volumului vocii și exersează-ți respirația

 

③ Indiferent de tipul de muncă, trebuie să vorbești clar. Dicția este vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de multe ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

④ O altă modalitate de a-ți îmbunătăți vocea este prin lucrul cu alți oameni din domeniu sau statul în jurul lor. Vei învăța tehnici de la ei și vei fi mai motivat să-ți îmbunătățești vocea și să fii la egalitate cu profesioniștii.

 

⑤ Pune accent pe exercițiile de încălzire. Fie că lucrezi la un demo sau ai de dat o probă, trebuie să te pregătești pentru fiecare sesiune. Încălzește mușchii faciali, mișcă-te, fă exercițiile de respirație diafragmatică și nu te grăbi. Dacă respiri adânc în piept, în loc de abdomen, vocea nu va suna cum trebuie. Poate fi greu să-ți amintești să respiri profund atunci când ești nervos sau stresat, dar respirațiile diafragmatice te vor relaxa și-ți vor îmbunătăți profunzimea vocii și te vor ajuta să suni mai încrezător. Folosește-ți diafragma atunci când respiri și atunci când ai de vorbit mult. Nu vei depunde efort și nici nu vei leza corzile vocale.

 

⑥ Când primești un scenariu nu-l citi pur și simplu. Exersează-ți vocea de fiecare dată când citești un scenariu. Cunoaște bine materialul înainte de a-l înregistra și fii pregătit tot timpul să oferi cel puțin două versiuni ale textului. Niciodată nu poți ști ce va vrea regizorul/producătorul de la tine.

 

⑦ Păstrează-ți vocea în formă. Pe lângă practica constantă, de la dezvoltarea vocii sau tehnicilor, trebuie să-ți tratezi vocea bine. Înainte de înregistrare, dormi bine și bea multă apă, apoi treci la încălzire.

 

⑧ Concentrează-te pe inflexiuni,  modul în care poți schimba forma unui cuvânt. Dacă citești o declarație, evită să schimbi tonul la sfârșit pentru a suna ca o întrebare. Tonul tău trebuie să fie în acord cu conținutul.

 

⑨ Nu uita să variezi. Lucrează cu diferite tipuri de emoții în vorbirea ta. Exprimarea furiei nu trebuie să fie întotdeauna puternică, spre exemplu, poate fi exprimată prin emoție și nu prin volum.

 

⑩ Fii dezinvolt la microfon. Acțiunea vocală este în strânsă legătură și cu partea fizică. Prin mișcarea brațelor și schimbarea expresiilor faciale, proiecția vocii tale se va schimba: trebuie să aduci vocea la viață.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekendul 08-09 februarie 2020, la Hotel Sarroglia, str. Vasile Lascăr nr. 59, București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *