Voice-over: 10 sfaturi pentru consolidarea tehnicilor

Voice-over: 10 sfaturi pentru consolidarea tehnicilor

A avea o voce grozavă nu este singurul lucru de care ai nevoie pentru a te dezvolta ca voice-over profesionist. Da, este cu siguranță un plus dorit, dar folosirea unor tehnici vocale este o necesitate pentru tine și pentru vocea ta. Iată 10 sfaturi pentru a deveni mai bun ca voice-over și pe partea de voice-acting:

 

① Spune totul cu un zâmbet

Când vorbești la telefon cu cineva, îl poți auzi zâmbind sau dacă este trist, nu-i așa? Același lucru se aplică și când înregistrezi ceva. Dacă nu zâmbești, este imposibil să suni fericit. Doar încearcă. Zâmbetul nu doar că ajută vocea să se plaseze mult mai bine și sunetele să se poziționeze acolo unde trebuie, ci va da o stare bună și celor care te ascultă. Spune niște vești bune cu voce tare, dar spune-le încruntat… Vezi? Trebuie să zâmbești!

 

 

② Pune accentul pe produs

Dacă faci un spot comercial sau o reclamă pentru un produs anume, numele acestuia trebuie evidențiat. Ai grijă să nu sune forțat, totuși. Un accent mic poate face diferența. De asemenea, trebuie să să te bucuri și să faci să fie cel mai bun produs.

 

③ Nu citi pur și simplu scenariul

Te-ai dus vreodată să asculți un discurs în care este foarte clar că vorbitorul doar citește cu precizie niște slide-uri și nimic mai mult? Chiar dacă citești un scenariu, spune conversația ca și cum ai vorbi cu un prieten sau cu cineva apropiat.

 

④ Vorbește cu un copil

Pentru a face ca citirea să sune mult mai normal și natural, ca și cum ai vorbi cu prietenul tău, încearcă să mergi și mai mult în direcția asta și să o faci să pară că discuți cu un copil mic. Acest lucru te face să suni mai prietenos și mai entuziast. Desigur, depinde de scenariu și de produs.

 

⑤ Respiră și ia-ți tot timpul din lume

O tendință comună atunci când citești un script/scenariu este de a-l citi prea repede. Ia-o ușor! Publicul tău dorește să te audă și nu trebuie să descifreze ceea ce ai putea spune. Nu uita, este foarte important ceea ce spui. De asemenea, respirația diafragmatică te va ajuta să nu depui prea mult efort și va ajuta vocea să sune așa cum trebuie.

 

⑥ Exprimă-te liber

În voce, trebuie să fii expresiv și credibil. Nu trebuie să fii la extreme, dar cu siguranță ai nevoie să livrezi o interpretare, fie ea mai teatrală sau nu, pentru a distra ascultătorii, mai ales dacă este o reclamă care îi împiedică să privească serialul lor preferat.

 

⑦ Joacă-te cu personajele

Ieși din zona ta de confort și joacă-te cu diferitele personaje pe care le-ai creat. Joacă-te cu vocea, găsește-le ceva specific, doar a lor și adu-le la viață cu ajutorul vocii. De asemenea, este foarte important să fie ceva diferit. Oamenii se plictisesc repede și un personaj mai diferit va atrage atenția. Pentru a exprima sentimentul potrivit, trebuie să analizezi scenariul. Toate personajele sunt în interiorul tău. Trebuie doar să-ți dai timp și să-ți imaginezi cele mai de impact personaje.

 

⑧ Inflexiunile vocale

Schimbările subtile ale vocii pot schimba total felul în care oamenii îți percep afirmațiile. Evitând intonația de la sfârșitul unei propoziției sau al unui cuvânt, vei avea mai multă încredere în ceea ce spui. Folosind aceste inflexiuni la final vei „înmuia” declarația, făcând-o să pară o întrebare, ca și cum a-i fi puțin nesigur. De asemenea, asigură-te că pui accentul pe cuvintele potrivite pentru a clarifica semnificația propoziției.

Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos.

 

⑨ Ești bun la ceea ce faci

Crede asta! Știu, este imposibil să te simți încrezător tot timpul, dar încrederea îți va oferi vizibilitate, locuri de muncă și, cel mai important, te ajută să ai acel „je ne sais quois”. Deci fă ce trebuie să faci și începe să te simți încrezător în tine și în capacitățile tale. Poți realiza asta prin exerciții fizice, exerciții de dicție, meditație, cursuri de voice-over/actorie, etc. Atâta timp cât tu o faci cu încredere, asta se va vedea.

 

⑩ Dicția

Dicția este vitală și fără ea nu poți realiza tot ceea ce-ți dorești. Pe lângă faptul că dicția este cartea ta de vizită, aceasta trebuie antrenată constant. Este precum un mușchi. Exersează cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Pentru o dicție mai bună COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 18-19 mai 2019.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *