Vocea laringiană: normalitate sau tulburare vocală?

Vocea laringiană: normalitate sau tulburare vocală?

Sigur ai auzit-o și la televizor. Kim Kardashian o face. La fel și Katy Perry, Scarlett Johansson, Emma Stone și Zooey Deschanel.

Toate aceste vedete, intenționat sau nu, folosesc un efect vocal care tinde să zgârie unele urechi, dar uneori acest aspect trece fără prea multă atenție. Specialiștii i-au dat numele de VOCAL FRY. Și bărbații fac asta, însă femeile au parte de o percepție disproporționată atunci când folosesc acest tip de voce.

Ce este vocea laringiană – vocal fry?

Este un efect vocal care se aude de obicei la sfârșitul unei propoziții atunci când nu este împins suficient aer prin corzile vocale. Vocea unei persoane scade la cel mai scăzut registru și sună răgușit sau scârțâit.

Poți încerca singur: spune ceva imediat după ce ai inspirat, apoi ceva imediat după ce ai expirat.

„Laringalizarea” sau registrul laringian (cunoscut și sub numele de registru ritmic, fonație ritmică, popcorning sau strohbass) este cel mai scăzut registru vocal uman și este produs printr-o relaxare a glotului de închidere care permite aerului să „crape”. În timpul acestei fonații cartilajele din laringe se unesc, ceea ce face ca aceste corzi vocale să se comprime și să devină relativ moi și compacte. Acest proces formează o masă mare, care vibrează în mod neregulat în interiorul pliurilor vocale, care produce sunetul caracteristic sau „crăpătura” în timp ce aerul trece prin închiderea glotală. 

Registrul (dacă este bine controlat) se poate extinde mult sub registrul vocal modal, în unele cazuri cu până la 8 octave mai jos, ca în cazul lui Tim Storms care deține recordul mondial pentru nota de frecvență cu cea mai mică frecvență produsă vreodată de un om, un G -7 , care este doar 0,189 Hz.

Registrele vocale derivă din diferite modele vibratorii produse de corzile vocale. Cercetările făcute de logopezi și de unii pedagogi au arătat că aceste corzi vocale sunt capabile să producă cel puțin patru forme vibratorii distincte, deși nu toți oamenii le pot produce pe toate. Prima dintre aceste forme vibratorii este cunoscută sub numele de voce naturală sau normală. Celelalte trei forme vibratorii sunt cunoscute sub numele de registru laringian, falset și fluier.

„Este pur și simplu intenția noastră de a sugera că, în mod obișnuit, registrul laringian constituie unul dintre diferitele tipuri de producție de vorbire disponibile fiziologic pe continuumul de frecvență și, prin urmare, în sine, nu este clasificat logic printre patologiile laringiene. În timp ce utilizarea excesivă a registrului laringian ar putea duce la un diagnostic de tulburare de vorbire, această calitate este prea des auzită la vocile normale (în special în inflexiunile descendente, unde vocea scade practic sub frecvența registrului modal) pentru a fi doar o tulburare.”

Cooper, Morton (1973) - Tehnici moderne de reabilitare vocală

În urmă cu câțiva ani, autoarea feministă Naomi Wolf a sugerat că acest tip de voce în rândul tinerelor femei ar reprezenta o afectare, un semn de nesiguranță, o renegare a propriei puteri. Cercetări recente despre „vocal fry” sugerează că femeile au într-adevăr o rată mai crescută de folosire a acestei voci decât bărbații. Un studiu din 2014 a constatat că, indiferent dacă este folosit de bărbați sau femei, a fost judecat mai negativ decât un ton de vorbire normal, femeile au fost în special considerate a fi „mai puțin competente, mai puțin educate, mai puțin de încredere, mai puțin atractive și mai puțin demne de a fi angajate.”

De ce trebuie societatea să le spună femeilor cum să vorbească? Cercetări suplimentare sugerează că un ton mai scăzut poate transmite autoritate. Poate că femeile fac o alegere strategică pentru a-și coborî vocea.

 Dacă vrei să eviți acest tip de voce, iată câteva sfaturi:

În mod clar, în calitate de vorbitor, trebuie să-ți adaptezi vocea în funcție de foarte mulți factori. Cuvintele au o mare forță dacă le folosești cum trebuie. Trebuie să fii conștient de faptul că publicul tău va face presupuneri despre tine pe baza aspectului tău, ținutei tale, limbajului corpului și a sunetului vocii tale.

Stai drept

O postură bună nu numai că transmite încredere, dar îți permite și să respiri profund.

 

 Respiră adânc

Respiră înainte de a începe să vorbești. Respiră din nou la sfârșitul fiecărei propoziții – acest lucru va da energie cuvintelor tale.

 

 Evită repetițiile și precipitările

În general, vrei să pari competent și încrezător în ceea ce privește discursul tău. Nu vrei să suni ca și cum ai încerca să le înghesui pe toate într-un minut.

 

 Hidratează-te

Păstrează acele corzi vocale, precum și gâtul, fericite și hidratate! Cel mai bine este să te hidratezi în mod constant decât să bei o sticlă întreagă de apă chiar înainte de a începe să vorbești.

 

 Înregistrează-te

În mod inevitabil, folosim voci diferite în circumstanțe diferite. S-ar putea să vorbești diferit cu prietenii tăi decât cu publicul tău. Ne adaptăm constant în funcție de context. Înregistrează-te vorbind într-o varietate de situații. Apoi solicită feedback.

 

 Practică

Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai priceput.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *