Vocea: cartea ta de vizită către succes

Vocea: cartea ta de vizită către succes

Cercetătorul John Scott își amintește foarte bine prezentarea pe care a făcut-o în luna martie a anului 2011, într-o competiție cu alți trei finaliști, pentru o finanțare de 5 milioane de dolari de la Life Sciences Discovery Fund. Nu a câștigat. „Am simțit că nu am dat tot ce e mai bun din mine”, a spus el. Una dintre probleme, crede el, a fost vocea lui. Colegii i-au spus că vocea sa era prea liniștită și monotonă.

Scott, profesor asistent în medicină la Centrul Medical Universityville din Seattle a apelat la Jan D’Arcy, actriță de film și televiziune care conduce o agenție de speech coaching. D’Arcy l-a învățat cum să-și învingă teama de a vorbi în public și cum să-și folosească vocea mai bine în timpul prezentărilor.

Avem uneori tendința să ne gândim la vocea noastră ca la culoarea ochilor sau pigmentul pielii, dar vocea umană este un mecanism muscular și poate fi antrenat.

Un antrenor vocal poate fi de ajutor, dar este posibil să faci îmbunătățiri la vocea ta în mod independent. Și asta te va ajuta foarte mult în viața de zi cu zi și mai ales în carieră.

 

↘ Importanța vocii

Un număr tot mai mare de dovezi din cercetările în domeniul acusticii, lingvisticii, foneticii și psihologiei sugerează că o voce autoritară, expresivă poate într-adevăr să facă o mare diferență. „Există studii științifice care arată că persoanele cu autoritate folosesc o voce joasă, vorbesc rar și cu intonație”, explică Benoit Curdy, absolvent de lingvistică computațională la Universitatea Lausanne din Elveția. Un exemplu bun al unei voci autoritare, spune Curdy, este vocea de la metroul din New York, care spune: „îndepărtațivă de ușile închise”, sau cum ar suna la metroul din București :„atenție, se închid ușile!”.

 

 

Vocea ta poate deveni mai expresivă prin îmbunătățirea controlului asupra respirației și a exersării ritmului, volumului și articulării.

 

↘ Încordare, postură, respirație

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este că frica de a vorbi în public îți afectează vocea. Dacă nu îți place să fii în centrul atenției vei deveni probabil nervos, încordat, tensionat. Important este discursul, ce vrei tu să transmiți publicului și cu timpul, vei căpăta lejeritate atât în vorbire, cât și în acomodarea cu un spațiu nou.

Începe cu postura. O postură incorectă te va face să te simți incorfortabil și va avea efecte negative și asupra vocii. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți distribui conștient greutatea între piciorul stâng și cel drept pentru a avea echilibru și să simți podeaua cu toată talpa, nu sta pe vârfuri și nici pe călcâi. De asemenea, trebuie să stai în poziție verticală, astfel încât plămânii să se poată extinde liber.

Și acum să trecem la respirație. Din cauza emoțiilor vei avea tendința să vorbești sus, să ai o voce ușor stridentă, pițigăiată. Asta se întâmplă de obicei când nu respiri corect. Volumul, ritmul, calitatea vocii țin doar de respirație.

Soluția o reprezintă respirația diafragmatică. Este singura respirație benefică atât pentru voce, cât și pentru corp. Pune-ți o mână pe piept și cealaltă pe stomac. Pe măsură ce inspiri, stomacul ar trebui să se extindă, iar pieptul ar trebui să se miște cu greu. Diafragma este un mușchi care trebuie antrenat. Și pe măsură ce devii conștient de plasarea sunetului în rezonatori și a respirației, vei face aceste lucruri corect fără să-ți dai seama. De asemenea, respirația diafragmatică te ajută să-ți protejezi corzile vocale și nu vei ajunge niciodată să rămâi fără glas.

 

↘ Volum, calitate, articulare

Dacă nu ești sigur pe vocea ta trebuie în primul rând să înveți să te asculți. Înregistrează-te, ascultă-te cu atenție și detectează problemele. Și discută, vorbește deoarece cu cât capeți mai multă experiență, cu atât vei fi mai relaxat și vei ști cum să-ți dozezi aerul, cum să ai un ritm potrivit, cum să fii coerent și cum să transmiți exact informația.

Vorbind prea repede – mai ales în circumstanțe stresante – este o problemă comună. Trebuie să-ți dezvolți propriul sistem de sincronizare. Înregistrează-te în timpul unei prezentări și vei identifica dacă ritmul este prea rapid. Pasajele lente atrag atenția asupra unor idei importante, iar contrastul făcut prin pasajele mai rapide sugerează pasiunea, spun cercetărorii.

O altă problemă este vorbirea prea înceată. Majoritatea oamenilor, dacă doresc să fie auziți, își forțează vocea și aceasta va fi plasată direct în gât, iar asta înseamnă că vei obosi mai repede, nu vei mai folosi rezonatorii deci vei depune mai mult efort, îți vei răni corzile vocale și poți ajunge chiar să rămâi fără voce.

Dacă observi că ai probleme în ceea ce privește articularea cuvintelor ai nevoie de un set de exerciții pe care trebuie să le faci atât înainte de a vorbi în public, cât și acasă, cel puțin 15 minute în fiecare zi. Exercițiile de dicție sunt foarte importante. Nu numai că te ajută la calitatea discursului și a vorbirii, dar te ajută să transmiți informația mult mai eficient și mai direct, vei fi privit altfel și vei avea mai multă încredere în tine.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

↘ Pitch-ul perfect

Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații.

Un exercițiu foarte bun este recitarea „Sonetului 18” al lui William Shakespeare. Spațiul dintre versuri îți permite să te concentrezi asupra respirației. Sonetul este excelent pentru dozarea respirației, a ritmului, aceentuarea cuvintelor și pentru a putea face anumite modulații (de la lent la rapid și de la acut la grav sau invers).

 

↘ Descoperă performerul din tine

Pentru a atrage  atenția publicului asupra unor puncte esențiale ale prezentării tale, trebuie să-ți folosești vocea într-un mod eficient. Cum machiajul de scenă pare grosolan și exagerat, dar arată natural văzut din public, atunci când te afli în fața unui public mai larg, expresiile tale, vocea, ritmul trebuie să fie oarecum mai pronunțate.

Respiră, ia-ți timp și vorbește. Pe măsură ce exersezi, vei ajunge să poți vorbi oricărui tip de public și vei fi ascultat cu atenție. Dar pentru a ajunge la această etapă trebuie să lucrezi. Dicția și respirația nu fucționează una fără cealaltă.

 

Citește și: „Ai fix 7 secunde să creezi o primă impresie bună. Cum faci asta?

 

 

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1119

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *