Un voice-over cu voce joasă poate face ca obiectele să ni se pară mai mari

Un voice-over cu voce joasă poate face ca obiectele să ni se pară mai mari

Există semnale în sunet care transcend limbajul vorbit și scris. Diferențele structurale în sunetul vocii unui vorbitor sau a unei piese muzicale de fundal pot influența percepția consumatorului asupra atributelor produsului. Studiile au examinat modul în care diferențele de ton în comunicările de marketing influențează percepțiile consumatorilor asupra mărimii produsului.

Prin șase studii, autorii constată că, atunci când sunt vocea este asociată cu un produs, un ton mai redus în voce sau muzică îi determină pe consumatori să deducă o dimensiune mai mare a produsului. Mai mult, dovezile arată că acest efect de dimensiune a înălțimii apare printr-un proces de imagini mentale vizuale mai puternic furnizate prin canalele auditive și reduse atunci când percepțiile de dimensiune sunt evaluate direct în prezența informațiilor vizuale despre produs. Efectele trans-modale dintre stimulii auditivi și produsele fizice reprezintă o influență neexplorată asupra percepției și comportamentului consumatorului cu implicații manageriale și teoretice importante.

Capacitatea sunetului de a comunica informații și semnificații transcende limbajul vorbit sau scris. Auzul a fost descris ca fiind un „simț universal”, iar sunetele sunt, fără doar și poate, omniprezente în comunicare. Fie că este vorba de muzica dintr-o reclamă, un site web sau un magazin, vocea unui purtător de cuvânt sau a unui agent de vânzări, sunetul unui produs în sine sau gama largă de alte sunete prezente într-un mediu social influențează percepția și comportamentul consumatorului în moduri atât evidente, cât și neașteptate.

Totuși, în ciuda imersiunii constante a clienților în domeniul sunetelor, specialiștii în marketing știu relativ puțin despre care anume sunet comunică consumatorilor să cumpere un produs anume sau să facă o acțiune. Un studiu recent (Lowe, Michael L.; Haws, Kelly L., 2017), având în vedere „marketingul senzorial”, explorează modul în care o dimensiune specifică a sunetului, adică tonul, poate afecta ceea ce cred consumatorii despre atributele fizice ale unui produs, în special, dimensiunea.

„Percepția încrucișată” sau „percepția transmodală” este percepția care implică interacțiuni între două sau mai multe modalități senzoriale diferite. Această percepție transmodală este o compatibilitate perceptuală a unui stimul perceput de un simț cu o experiență senzorială într-o altă modalitate senzorială (Spence, 2011). Adică, un anumit atribut al unui sunet poate influența credințele și comportamentele consumatorilor în virtutea faptului că este asociat intrinsec cu alte caracteristici senzoriale care nu au legătură cu sunetul în sine.

Tonul, tempo-ul, intonația, accentul, modalitatea de livrare, volumul și timbrul sunt doar câteva dintre dimensiunile sunetului care pot comunica semnificații care afectează percepția asupra produsului. Tonul/pitchul mai jos al sunetului într-o reclamă poate afecta inferențele mărimii produsului,  ceea ce duce la „credințe” de dimensiuni mai mari ale produsului decât în realitate.

Cercetările efectuate până în prezent au sugerat că managerii selectează des muzică și purtători de cuvânt folosind mai mult intuiția, cu o înțelegere limitată a modului în care aceste elemente ar putea afecta percepțiile reale asupra produsului. Ar trebui să se acorde un anumit grad de importanță înțelegerii a ceea ce se comunică de fapt despre un produs la nivel senzorial, dincolo de limbajul vorbit și scris.

în general, sunetul variază pe o multitudine de dimensiuni care nu pot fi captate de fonetică. Această cercetare urmărește să umple acest gol, contribuind, de asemenea, fundamental la o înțelegere a psihoacusticii. Într-o serie de șase studii, s-a arătat că dimensiunea acustică poate afecta credințele, evaluările și comportamentul consumatorilor datorită asocierilor cu dimensiunea fizică.

Deci, diferențele de ton ale vocii afectează percepțiile asupra dimensiunii obiectelor. Participanții la studiu au ascultat o reclamă radio pentru un sandwich în care vocea voice-overului a fost modificată digital. Participanții care au auzit anunțul cu voce mai joasă au crezut că sandwich-ul este semnificativ mai mare decât cei care au auzit versiunea cu ton mai înalt.

Aceeași tendință a fost observată într-un studiu separat care a testat nivelul tonului muzicii. Participanții au vizionat o reclamă TV care prezenta un nou laptop. Vocea voice-overului a fost eliminată. Cei care au vizionat o versiune a anunțului cu muzică cu ton mai redus au perceput laptopul ca fiind mai mare decât cei care au văzut reclama cu tonuri mai înalte.

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

🛈 Click AICI pentru mai multe informații
📆 7-8 noiembrie 2020
☎ 0728855221


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *