Ucrainean sau ucrainian?

Ucrainean sau ucrainian?

De multe ori avem dubii asupra pronunției corecte a unor cuvinte tocmai pentru că lumea folosește frecvent două variante pentru același cuvânt.

Dar dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți. Așa că, iată o scurtă lecție:

a) Am vorbit cu un ucrainean

b) Am vorbit cu un ucrainian

VARIANTA CORECTĂ: Am vorbit cu un ucrainean

sa vorbesti corect

Forma corectă – ucrainean (care are trei silabe: u-crai-nean) – este formată conform regulii generale: din numele țării (Ucraina) și sufixul de formare a etnonimelor (-an/-ean). În mod similar se formează și moldovean: Moldova + -ean.

Contaminarea fonetică are loc din cauza numărului mai mare de nume țări care se termină în -ia, care împreună cu forma scurtă a sufixului, -an, formează etnonime ce se termină în -ian: brazilian (Brazilia + -an), belgian (Belgia + -an).

Însă cum țara respectivă nu s-a numit niciodată Ucrainia, nici ucrainian nu are cum să fie o variantă corectă.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *