Tu îți memorezi discursurile?

Tu îți memorezi discursurile?

“Tu îți memorezi discursurile?” este o întrebare destul de frecventă în rândul celor care sunt la început de drum în arta vorbitului în public.

Îți dai seama de la început cât de plictisitor sună această întrebare. Nu. Răspunsul este nu. Nu îți memora discursul. În primul rând, este destul de greu și, în al doilea rând, nu trebuie să arunci asupra ta o presiune atât de mare. Hai să lăsăm actorilor ce e al actorilor și să nu ne apucăm să ne transformăm în adevărați artiști memoratori. Mai mult decât atât, dacă îți memorezi discursul, în timpul prezentării vei suna ca cineva care chiar și-a memorat ceea ce avea de spus, deci nu vei avea credibilitate, vei fi plictisitor, monoton. Există totuși o singură excepție: dacă l-ai repetat de zece mii de ori și în ultimii zece ani ai mers la școala de teatru, atunci poate vei suna bine dacă îți memorezi ce ai de spus. Dar tu nu ai timp să faci toate astea. Nimeni nu are.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

O altă problemă care intervine atunci când vrei să memorezi un discurs este aceea că ești mai emoționat, asta desigur dacă vorbim de o ființă umană. Oamenii devin mai nervoși pe scenă, iar memoria lor nu mai lucrează atât de bine. Abilitatea ta de a-ți reaminti ce aveai de spus scade considerabil. Uiți un cuvânt sau o frază și totul se năruie, pentru că în creierul tău se produce un fel de scurtcircuit. Începi să te gândești că nu îți amintești textul, îți imaginezi deja ce cred cei din sală despre tine și despre faptul că bâjbâi, e un coșmar. Apoi se instalează panica și audiența ta va simți și tu nu vrei asta. Vestea bună e că nu trebuie să îți memorezi discursul. Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi pe câteva idei și pur și simplu să le vorbești oamenilor. Oferă-le exemple. Spune-le povești. Dacă ai imagini, arată-le imagini, numai nu memora ceea ce ai de spus.

Acum, dacă vrei să îți stimulezi memoria cu ceva, cel mai potrivit ar fi să îți scrii pe o foaie de hârtie câteva notițe. Două-trei lucruri pe care nu vrei să le uiți. Să știi că publicul tău nu îți oferă puncte în plus pentru că memorezi lucruri. Publicul tău te apreciază pentru că le oferi informații interesante, care contează pentru ei. Așa că nu mai încerca să ții minte un discurs. E prea greu și nici nu prea te ajută.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *