Trei greșeli pe care orice voice-over începător le face

Trei greșeli pe care orice voice-over începător le face

Greșelile sunt ceva normal când ești la început într-un domeniu. Nu trebuie să fugi de greșeli, ci să le îmbrățișezi. Sunt modalități foarte bune de a învăța și de a te perfecționa.

„Dacă cineva n-a greșit niciodată, înseamnă că n-a încercat să facă nimic nou”, spunea și Albert Einstein.

Toată lumea face greșeli, în special la început. Ca voice-over începător trebuie să te documentezi, să îți dai seama ce nu faci bine, ce trebuie îmbunătățit și cum să faci acest lucru eficient.

Sticky și insula misterioasă, de Carmen Ivanov

Trei greșeli pe care orice voice-over începător le face

Nu există o rețetă clară despre cum să eviți greșelile, dar un pas esențial este să le identifici. În continuare voi trece în revistă trei greșeli pe care orice voice-over începător le face.

Curs de Voice Over, în 20 iulie 2024, la București

#1 Echipament de slabă calitate

Mai presus de orice este important să faci lucruri, indiferent de echipament sau de pregătirea ta. Dacă un lucru îți aduce bucurie și consideri că te pasionează, e bine să începi să-l pui în practică fără presiunea echipamentului. Este mai distructiv să te gândești că nu ai echipamente de mii de euro și să nu faci ceva, decât să întregistrezi cu telefonul de exemplu. Competența trebuie să primeze în fața tehnicii, însă până la un punct.

În momentul în care faci câțiva pași într-un domeniu este crucial să te gândești și la instrumentele care te pot ajuta să faci lucrurile mai bine.

Exact ca un bucătar care nu poate obține cele mai bune rezultate cu un cuptor vechi și ruginit. La fel și în voice-over, echipamentul trebuie ajustat în funcție de progres. Dacă ai niște abilități bune, nu poți utiliza echipamente slabe.

Norocul este că pe internet se găsesc acum echipamente foarte bune la prețuri accesibile. Deși achiziționarea celui mai ieftin microfon disponibil nu este o decizie înțeleaptă, nici cumpărarea celui mai scump microfon de pe piață nu este probabil cea mai bună opțiune nici ea. Trebuie să păstrezi un echilibru.

#2 Procesare defectuoasă a sunetului

Procesarea sunetului este un element care poate distruge rezultatul final. Când ești la început în meseria de voice-over tinzi să adaugi mai multă „compresie” și să scazi „zgomotul” mai mult decât e cazul. Sunetul capătă în acest fel în aspect artificial, deranjant.

Când vine vorba de editarea și procesarea fișierelor audio, mai puțin înseamnă mai mult.

Utilizarea excesivă a unor instrumente de procesare poate face mai mult rău calității audio. Este o greșeală de începător pe care îți sugerez să o eviți, așa că nu exagera cu procesarea.

#3 Pronunție imperfectă

Nu totul se leagă de microfon sau de soft-uri, uneori problema pleacă de la sursă. Poți elimina 70% din posibilele greșeli pe care le faci dacă acorzi suficient de multă atenție unor lucruri de bază.

Unul dintre aceste aspecte de bază este bineînțeles dicția. Nu poți să pretinzi că practici meseria de voice-over, dar nu faci eforturi pentru o pronunție perfectă.

Îți recomand cursuri de dicție, de public speaking, de scris creativ și, de ce nu, chiar și unele de comentator sportiv. La Școala Dicție.ro avem o gamă largă din care poți alege, iar pe blogul dicție.ro publicăm zilnic materiale despre vorbit corect, despre antrenamente ale vocii sau despre sănătatea aparatului fonator.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate).

Foto: Pixabay

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din IUNIE 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectăineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 309

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *