Training de dicție și știri TV pentru jurnaliști din Republica Moldova, la Bran

Training de dicție și știri TV pentru jurnaliști din Republica Moldova, la Bran

Echipa dictie.ro tocmai ce a încheiat săptămâna trecută, la Bran, un training intensiv pentru jurnaliști din Republica Moldova care au venit în România pentru a-și îmbunătăți dicția și pentru a învăța de la jurnaliști consacrați metode de scriitură de știri și tehnici ale lecturii la microfon.

A fost o sesiune de patru zile intense în care participanții au făcut exerciții de dicție, au simulat dezbateri și jurnale de știri și au învățat cum se realizează un jurnal de știri de la propunerea unui subiect, până la prezentarea programului de știri.

Partea cea mai interesantă, spun jurnaliștii moldoveni, a fost evident trainingul intensiv de dicție. Asta pentru că cea mai acută problemă în Republica Moldova, în zona mass-media, este exact rostirea corectă a cuvintelor în limba română. Întregul proiect a fost gândit și organizat de directorul de dezvoltare 10 TV, George Simion.

Dicția te face să uiți de accentul de acasă

“În jurnalism, în special în televiziune, contează foarte mult cât de bine vorbești și cum pui accentele. La cursul de dicție de la Bran am înțeles că basarabenii trebuie să acorde mai mult timp vorbirii corecte pentru că nu putem face abstracție de influența limbii ruse. Carmen și Mihai au evidențiat greșelile pe care le comitem și au venit cu recomandări practice despre cum acestea pot fi înlăturate. Manualul de dicție, semnat de Carman Ivanov, trebuie să fie cartea de căpătâi pentru fiecare jurnalist care se respectă. Am învățat o lecție foarte importantă: dicția nu se învață într-o zi sau două, dar trebuie exersată și îmbunătățită toată viața!”, a declarat unul dintre participanții la cursul din ianuarie 2017, de la Bran, Dorin Galben – prezentator TV.

Cum faci dintr-un moldovean, om de știri

Unul dintre co-trainerii aflați la Bran, Mihai Ursu, jurnalist și director de știri la 10 TV Moldova spune: “A fost cel mai spectaculos salt înainte la care am fost martor, pentru echipa mea de tineri jurnaliști din Republica Moldova, iar rezultatele s-au văzut imediat ce ne-am întors în Chișinău și am reluat lucrul în redacție și în platou.

Reporterii și prezentatorii au încetat să mai vadă camera ca pe un inamic și acum relatează cu dezinvoltură, cu claritate și cu atitudine profesionistă, indiferent de subiect.

Știam deja ce nivel înalt are educația pe care jurnaliștii o primesc de la Carmen Ivanov și Mihai Crăciun, de la nenumăratele promoții pe care le-au trimis în redacțiile din București unde am lucrat. Așa că m-am considerat onorat să văd cu ochii mei cum se petrec miracole în timp real“.

“Carmen mi-a deschis și mie ochii către secrete ale profesiei pe care nici nu le bănuiam, după două decenii de carieră. Cursul depășește disciplina dicției și îndrăznesc să spun că intră cu succes pe teritoriul dezvoltării personale și profesionale, motiv pentru care îl consider un imperativ pentru reușita în profesiile de reporter sau de prezentatori TV“, a mai spus Mihai Ursu.

Jurnalismul de televiziune fără dicție nu este posibil

O altă participantă la cursul de dicție de la Bran, Irina Staver, prezentatoare de știri la Noroc TV ne spune că își amintește cu mult drag de cursul de dicție de la Bran cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Cartea Șase sași în șase saci, mi-a devenit deodată cea mai bună lectură de noapte, dimineață și de zi. Noi în patru zile, am reușit cât alții în câteva luni, iar entuziasmul meu de a prezenta știri a devenit și mai mare odată cu lecțiile de dicție și de pregătire cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun. Vreau să ajung și mai bună în meseria mea, iar Carmen și Mihai chiar știu cum o pot face, tocmai de aceea, aștept cu mare nerăbdare următoarea întâlnire cu ei pentru a face o muncă de jurnalistă de care să fiu mândra 100% la 100%! Multumesc, Carmen Ivanov și Mihai Crăciun!“.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *