Top cinci cuvinte care provin de la numele unor localități

Top cinci cuvinte care provin de la numele unor localități
Multe dintre cuvintele pe care le folosești în conversațiile de zi cu zi au origini care nici măcar nu ți-ar trece prin minte. De pildă, știai că „hamburgerul”, felul de mâncare făcut celebru de amercani, provine de la numele unui oraș european?

 

Ca acesta sunt multe altele.

Dacă până acum am vorbit despre oameni ale căror nume s-au transformat ulterior în substantive comune, astăzi își povestesc despre cinci substantive comune care și-au luat denumirea de la orașe sau regiuni.

1. Hamburger

Pentru că am deschis acest subiect, îți prezint în continuare și explicația. Numele acestui preparat, care în zilele noastre este considerat specific Statelor Unite, provine de la numele orașului german Hamburg.

Se crede că mongolii sunt cei care au inventat hamburgerul, iar grație deschiderii orașului Hamburg la Marea Nordului, preparatul a ajuns și în acest oraș german.

Ulterior, mulți nemți au migrat către Statele Unite în secolul al XIX-lea, ducând cu ei și mult apreciatul „hamburger” al zilelor noastre. (Găsești detalii suplimentare într-un articol de la CNN)

2. Șampanie

Mult timp în țara noastră toate vinurile spumante, indiferent de originea lor, au primit denumirea generică de „șampanie”.

Chiar și astăzi o să auzi multe persoane care se referă la orice fel de vin spumant cu această denumire.

Cu toate acestea, denumirea este rezervată doar unui anumit tip de vin spumant. Este vorba despre vinul spumant produs în provincia franceză Champagne, de unde provine și denumirea.

3. Parizer

Parizerul este unul dintre produsele care stârnesc poate cele mai intense nostalgii în rândurile românilor. Dar știai de unde vine denumirea?

Ei bine, se crede că aceasta provine de la numele orașului… Paris, însă unele surse susțin că produsul nu ar avea legătură cu capitala Franței, ci mai degrabă cu o traducere a cuvântului din limba germană, unde se întâlnește denumirea „pariser”.

De altfel, chiar și DEX-ul notează că termenul a fost preluat din limba germană.

4. Napolitane

Napolitanele se numără, de asemenea, printre produsele care aduc bucurie papilelor gustative. Cum probabil ți-ai dat seama, au fost botezate după orașul italian Napoli.

Cum s-a ajuns aici?

Conform unor surse, napolitanele au fost produse pentru prima dată la scară industrială de compania austriacă Manner în 1898, folosind alune importate din Napoli.

5. Rugby

Și pentru că am vorbit atât de mult despre mâncare, e timpul să trecem la sport. Denumirea „rugby”, un sport care adună foarte mulți fani și în țara noastră și care a devenit aproape o religie în țări precum Noua Zeelandă, Australia sau Africa de Sud, este dată de un oraș… englezesc.

Da, este vorba despre orașul din inima Angliei, Rugby.

Datele arată că acolo s-au pus pe hârtie, pentru prima dată, regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul are formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”.

Foto: Pexels

 

Curs Voice Over: 04-05 februarie 2023 | Fii tu vocea reclamelor radio-TV

 

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni
Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 573

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *