Top 5 greșeli din dulapul cu haine

Top 5 greșeli din dulapul cu haine

Se zice că nu haina face pe om. Dar totuși…atunci când vrem să facem o primă impresie bună, ne asigurăm că arătăm excepțional, fără cusur. Încercăm să avem în dulap cele mai potrivite haine. Ei bine, pot exista greșeli și în ceea ce privește obiectele vestimentare. În afară de greșelile stilistice pe care le poți face, iată și câteva greșeli gramaticale.

 

➡ fermuar versus fermoar

Dacă ai ghinion și ai o jachetă care nu se închide cu ajutorul nasturilor, trebuie să ai în vedere închiderea acesteia cu ajutorul unui fermuar sau fermoar. DOOM2 sare în ajutorul nostru și face lumină asupra situației:

Așadar, vei închide jacheta cu ajutorul fermoarului. Cuvântul „fermoar” reprezintă expresia omofonă a neologismului francez împrumutat „fermoir”.

➡ bluejeanși versus bluejeans

Ei bine, subiectul blugilor a tot fost dezbătut. În magazine întâlnim toate variantele posibile. Și, ca să facem lumină, accesează „Blug, blugi, jeans, jeanși – ce purtăm de fapt?”. Să nu uităm faptul că „bluejeans” este un anglicism care nu reprezintă singularul, ci pluralul substantivului evocat „pantaloni”.

 

➡ maieu versus maiou

Vine vara, deci cu siguranță ne vom îndrepta atenția către tricouri și/sau maieuri/maiouri. Conform DOOM2:

Acest lucru se explică prin faptul că etimonul francez „maillot” are în silaba finală vocala „o”, nu vocala „e”.

 

➡ flanel versus flanelă

Nu e chiar vremea pentru acest obiect vestimentar, dar la cât de imprevizibilă a fost vremea în ultimul an, ne putem aștepta oricând să avem nevoie de un flanel/flanelă.

Cuvântul își are originea în limba franceză „flanelle”. Așadar spunem „flanelă” deoarece se păstrează pronunțarea omofonă a etimonului francez.

 

➡ pulovăr versus pulover

Aici întâlnim un alt fenomen, acela de hipercorectitudine.

„Pulover” este un neologism englezesc, preluat din franceză, „pull-over”, nicidecum de origine germană astfel încât „-e” să fie pronunțat „-ă”.

 

BONUS

➡ vestmânt versus veșmânt

Există o mulțime de variante greșite pentru acest cuvânt – „veștmânt”, „vestmânt”, „vesmânt”. Norma literară indică o singură formă corectă:

„Veșmânt” vine din latinescul „vestimentum”.

 

➡ CITEȘTE ȘI ⬅

TOP 10 EXPRESII FOLOSITE GREȘIT

3 expresii folosite greșit în mediul corporatist

Top 5 greșeli în sala de fitness

Top 5 greșeli în bucătărie

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *