Top 5 GREȘELI din domeniul construcțiilor

Top 5 GREȘELI din domeniul construcțiilor

Ce ne-am face fără un acoperiș deasupra capului? Domeniul construcțiilor pare să meargă din ce în ce mai bine în ultimii ani. Apar din ce în ce mai multe blocuri și construcții noi. Ei bine, ca în orice domeniu, și în acesta despre care vorbim astăzi se pot strecura erori, greșeli fie de scriere, fie de pronunție.

Iată 5 greșeli care se întâlnesc din ce în ce mai des în domeniul construcțiilor:

 

➡ A GLEDUI versus A GLETUI

Consoanele T și D sunt cele mai „uitate” consoane din limba română. Dacă se găsesc la finalul unui cuvânt (când, tăcut, sperând, freamăt etc.) ele de multe ori nu se mai pronunță și se aud expresii de genul „cân’ mergem la piață?” etc. Asemenea relației dintre P – B, același lucru se întâmplă și cu T – D, de multe ori se confundă.

Cum este corect: GLED sau GLET?

 

➡ BURGHIURI versus BURGHIE

Vorbim despre o unealtă ascuțită de oțel în formă de spirală, care, prin mișcări de înșurubare, servește la găurirea cilindrică a materialelor, care nu poate lipsi din trusa unui constructor. Care este varianta corectă de plural?

 

➡ DALTE versus DĂLȚI

Altă unealtă nelipsită din acest domeniu – unealtă de oțel în formă de pană tăioasă, cu sau fără mâner, folosită de fierari, dulgheri, sculptori etc. la crestat, cioplit, scobit sau tăiat. Care este varianta corectă de plural?

 

➡ FIERĂSTRĂURI versus FIERĂSTRAIE

O unealtă sau mașină-unealtă prevăzută cu o lamă, o bandă sau un disc de oțel (cu dinți ascuțiți), pusă în mișcare manual sau pe cale mecanică și folosită pentru tăiatul unor materiale (lemne, metale etc.). Forma de plural a cuvântului poate da bătăi de cap uneori.

 

➡ DULAPI sau DULAPURI?

Ei bine, ambele forme sunt corecte. Doar că fiecare înseamnă ceva și se folosește într-un context diferit. 

  • DULAP – DULAPURI: mobilă de lemn sau de metal prevăzută cu rafturi, în care se păstrează rufe, haine, vase, cărți etc.
  • DULAP – DULAPI: scândură lată și groasă.

 

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *