Top 5 cuvinte cu istorie

Top 5 cuvinte cu istorie

Poate că nu le folosim atât de des în conversațiile noastre de zi cu zi, dar există câteva cuvinte care au căpătat în limba română un cu totul alt sens față de înțelesul lor de bază. Istoria are de-a face cu acest lucru, care oferă anumitor cuvinte un parfum special. Iată 5 cuvinte cu istorie:

 

❶ BISTRO

Substantivul „bistro” se poate explica printr-un eveniment istoric. Cuvântul a intrat în lb. română prin filieră franceză, fraceza preluându-l din rusă – bâstro/repede. Soldații ruși, aflându-se în localurile pariziene, obișnuiau să dea comanda „bâstro!”, deoarece erau așteptați în stradă de carele de război și nu puteau zăbovi mult; de cele mai multe ori își beau cafeaua sau coniacul în picioare.

 

❷ BEZMETIC

Adjectivul „bezmetic” – bez+matok=stup fără regină –, venind din ucraineană, însemnând roire dezordonată a albinelor fără matcă, astăzi are sensul de fără rost. De aici s-a format și verbul „a bezmetici” care înseamnă a rămâne fără regină, a umbla aiurea.

 

❸ VÂLVĂ

Substantivul „vâlvă” a fost, în vechea slavă, denumirea pentru vrăjitor, sens conservat în bulgară, devenind destul de târziu spirit, arătare fantastică, monstru, zână (în spațiul românesc a denumit și stafia din minele de aur din Ardeal); astăzi înseamnă veste, zvon.

 

❹ NOROC

Termenul „noroc” are o istorie aparte în spate. DEX-ul îl fixează ca provenind din sl. naroku/spusă, hotărâre a zeilor, dar cuvântul trimite și la numele zeului roman Moloh, zeu al fericirii, dar și al sacrificiului, care solicita ca jertfe copii mici, pe care îi prăjea. Termenul se poate întâlni și în culturile sumeriană și cartagineză, unde era reprezentat ca o creatură cu coarne și copite de țap, mereu însoțit de un alai format din preoți dotați cu securi, cu care îi ucideau pe copii. Totodată, cuvântul este evocat și de Isaia: „Vai de cei ce fac masă dracilor și aduc jertfă lui Noroc!” – aluzie la practica predării de bună voie acestui zeu a celui dintâi născut în familie, spre a asigura sănătatea și liniștea celor ce vor urma să se nască. Așadar, urarea „Noroc!”, care este des folosită (pentru urări,  reacții la strănut etc.), face referire la un personaj diabolic.

 

❺ ȘPAGĂ

Cuvântul „șpagă” are o posibilă proveniență rusă și are sensul de bacșiș, mită, șperț al cărui sens inițial era țepusă pe care agenții vamali o înfigeau în saci ca să se convingă că nu se strecoară mărfuri de contrabandă.  (sursa: Magda Jianu)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *