Top 3 greșeli frecvente în limba română

Top 3 greșeli frecvente în limba română
Fie că ne place sau nu, expresiile ocupă un loc important în ceea ce privește limba română. Nu există zi în care să nu folosim cel puțin o expresie. Astăzi vorbim despre câteva greșeli pe care NU avem voie să le facem niciodată.

 

„A face sens” versus „a avea sens”

„Romgleza” ne dă bătăi de cap. Practic, de când a intrat în vocabularul nostru limba engleză am pierdut multe cuvinte românești care puteau fi folosite oricând și care erau mult mai potrivite decât aceste englezisme care doar ne fac să părem prețioși și interesanți, nicidecum mai deștepți.
Și cum românului nu-i place să facă o muncă mai grea, de cercetare, a tradus mot-a-mot expresia englezează „it makes sense” și a ieșit „face sens”.
Deci, oricât de mult ai vrea să „facă” sens, se pare că are sens.

 

„cele mai bine vândute/plătite” versus „cel mai bine vândute/plătite”

Această greșeală este atât de des întâlnită încât cu greu o mai detectăm. Este vorba despre acord: între „cel mai” și adverbul „bine”.
Forma corectă pe care ar trebui să o auzim mereu ar trebui să fie „cel mai bine vândute/plătite”. 

 

„se merită” versus „merită”

Verbul „a merita” nu este precum verbul „a mânca”, de exemplu. Un fruct SE mănâncă după ce este spălat corespunzător, dar NU „se merită” să scriem și să vorbim greșit în limba română.
În limba română, verbul a merita nu are formă reflexivă, deci în cazul „ a se merita” aveam de-a face cu un reflexiv parazitar. Verbul nu poate fi folosit decât la diateza activă. Așadar, merită mereu și „nu se merită” niciodată.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *