Top 10 expresii folosite greșit

Top 10 expresii folosite greșit

Capacitatea de a vorbi corect în public este astăzi o abilitate indispensabilă, pentru ca publicul să înţeleagă cât mai bine noţiunile termenilor şi expresiilor folosite de noi în discurs.

Iată câteva expresii destul de bine cunoscute şi folosite greșit în comunicarea de zi cu zi. Aceste expresii sunt de cele mai multe ori  folosite greşit, deoarece foarte multă lume nu cunoaște forma sau sensul exact al acestor expresii sau chiar nu cunoaşte sensul cuvintelor care intră în formarea acestor expresii.

 

a da sfoară în țară

Este una dintre cele mai greșite expresii utilizate. Cuvintele „sfoară” și „sfară” sunt foarte apropiate ca pronunție, Aici trebuie să specificăm faptul că al doilea cuvânt (sfară) a ieșit de mult din uz. Istoria acestei expresii are la bază un vechi procedeu de comunicare la distanță, prin aprinderea unor focuri. Mai precis, „a da sfară în țară” însemnă  a semnala ceva cu ajutorul fumului, de la un post de strajă, la altul. De aici, rezultă și sensul actual al acestei expresii de a răspândi o veste.

 

② picnic în aer liber

Picnicul reprezintă o masă (petrecere) în aer liber. Folosind formula „picnic în aer liber” nu facem decât să construim o construcție pleonastică.

③ câine sur la vânătoare

În expresia „câine sur la vânătoare” nu prea există legătură între culoarea câinelui și performanțele lui la vânătoare. Această expresie are sensul de „ineficient, inutil, nepotrivit, nelalocul lui”. Deci, varianta corectă este „câine surd la vânătoare”.

 

④ a protesta împotriva cuiva

„a protesta” înseamnă „a manifesta o împotrivire energică și fățișă față de ceva”. A spune „a protesta împotriva” ar însemna de fapt „a manifesta o împotrivire împotriva…”. Putem folosi formularea „a protesta față de”.

 

fiecare dintre noi să plecăm/să mergem

De cele mai multe ori acordul se face cu „noi”, dar este greșit. Acordul trebuie să se facă cu „fiecare”, așadar varianta corectă este: fiecare dintre noi să plece/să meargă.

 

⑥ scândură de lemn

Scândura este o piesă de lemn cu secțiunea transversală dreptunghiulară, mai mult lată decât groasă, obținută prin tăierea în lung a trunchiului unui copac și folosită la lucrări de construcții și de tâmplărie. Așadar scrierea „de lemn” după cuvântul „scândură” nu-și are rostul.

 

⑦ a servi masa

Dacă vrei să spui „Ieri am servit masa în oraș” este corect, doar în cazul în care ești chelner și ai servit cuiva masa la restaurant. De cele mai multe ori se confundă „a servi masa” cu „a lua masa”. Așadar, atât timp cât nu ești chelner, se recomandă folosirea expresiei „a lua masa”.

 

⑧ deschiderea vernisajului

Vernisaj înseamnă deschidere oficială, inaugurare a unei expoziții de artă (în special de pictură). Așadar, nu este corect să spunem deschirea deschiderii.

 

⑨ a primi pe cineva cu surle și trâmbițe

Cu siguranță am întâlnit această expresie în numeroase cărți și nu ne este cu totul necunoscută. Ei bine, deși pare totul la locul lui, este un enunț pleonastic. Surlele și trâmbițele sunt înrudite, amândouă cuvintele încadrându-se în instrumente de suflat. Dacă luăm în calcul componenţa fanfarei, ea mai cuprinde cu siguranță și instrumente de percuţie, cum ar fi tobele. Asta înseamnă că forma corectă a expresiei este „a primi pe cineva cu surle şi tobe”.

 

⑩ până număr la 3

„Până număr la trei să plecați de aici!” Numărăm (de la unu) până la trei. În acest caz prezența primului „până” determină ezitarea de a-l repeta, și de aceea această expresie devine greșită. Deci varianta corectă ar fi: „Până număr până la trei să plecați de aici!”.

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *