Studiu: Vocea mamei influențează abilitățile de comunicare ale copilului?

Studiu: Vocea mamei influențează abilitățile de comunicare ale copilului?

Încă de la naștere, vocea mamei se conectează cu copilul nou-născut. Imediat după naștere, chiar dacă cel mic nu înțelege nimic din ce i se spune, vocea din spatele declarațiilor de dragoste făcute de mamă stă la baza dezvoltării personalității celui mic.

Vocea mamei aduce confort, hrănește și ghidează funcțiile sociale ale copilului, în timp ce acesta crește. Pentru a studia activitatea neuronală a copilului ca răspuns la vocea mamei, oamenii de știință au folosit rezonanța magnetică funcțională (fMRI) pentru a măsura activitatea creierului a 24 de copii (cu vârsta medie de 10 ani) în timp ce aceștia ascultau sunete mai scurte de o secundă care aparțineau mamelor lor, dar și alte sunete ale altor femei. Astfel, au fost analizate activitățile neuronale declanșate de vorbire și funcțiile sociale. În comparație cu celelalte voci de sex feminin, vocea mamei a produs o activitate cerebrală într-o regiune a creierului responsabilă cu reglarea emoțiilor.

În ansamblu, noile descoperiri ale cercetătorilor arată conexiunile neuronale existente dintre mamă și copiii aflați în dezvoltare și amprentele sociale pe care aceasta le lasă în perioada creșterii copilului. Totuși rămân fără răspuns o mulțime de întrebări. Când devin mature circuitele care stau la baza recunoașterii vocale a mamei? Calitatea vocii mamei promovează abilitățile de comunicare ale celui mic? Cum rămâne cu vocea tatălui? Descoperirile actuale pot reprezenta baza pentru studiile viitoare ce vor avea loc și care să caute răspuns la întrebările de mai sus. Totodată, rezultatul testelor încurajează studiile ulterioare privind dezvoltarea socială tipică, precum și cele pentru tulburările copiilor cu autism.

Studiul a fost realizat de echipa condusă de profesorul Daniel A. Abrams de la Universitatea Stanford.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 690

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *