Știai că expresia URMEAZĂ ÎN CONTINUARE este un pleonasm?

Știai că expresia URMEAZĂ ÎN CONTINUARE este un pleonasm?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Ce este un pleonasm❓

Pleonasmul (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos – exces) reprezintă exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decât este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau una de exprimare, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.

Conform altor lingviști, pleonasmul reprezintă de cele mai multe ori doar o „stângăcie stilistică”, așa cum este și cacofonia. Cu toate acestea, există și pleonasme admise în limba română (de exemplu, „ani de zile”, „mujdei de usturoi”).

 

Care este caracteristica principală a unui pleonasm❓

Una dintre caracteristicile definitorii ale pleonasmului este faptul că sensul unuia din cuvintele implicate în secvența de cuvinte este în totalitate inclus în celelalte, ceea ce face ca acest cuvânt să fie, din punct de vedere strict logic, total inutil (exemplu: a avansa înainte).

Astăzi vorbim despre exprimarea URMEAZĂ ÎN CONTINUARE, care este una pleonastică.

✅ Corect ar fi: urmează rubrica/subiectul/emisiunea; vă prezentăm rubrica/subiectul/emisiunea etc.; ce se va întâmpla/ce va urma în loc de „ce urmează în continuare” etc.

 

✅  Exemple din mediul ONLINE





 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

sursa foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *