Știai asta? Cinci curiozități despre vocea ta

Știai asta? Cinci curiozități despre vocea ta

Vocea este cartea noastră de vizită, iar felul în care se formează este un mecanism complex.

Suntele pe care le emitem se formează cu ajutorul aparatului fonator, care este compus din plămâni, laringe, corzi vocale, cavitate bucală și nas. Totalitatea acestor mecanisme alcătuiesc fonația.

#1 Cât putem susține un sunet dintr-o respirație

Timpul maxim de fonație reprezintă perioada în care o persoană poate susține un sunet cu o singură respirație, la o înălțime și un volum confortabil. Un timp de peste 15 secunde este considerat a fi normal pentru adulți.

Pentru copii, valoarea este de aproximativ 10 secunde.

Un timp mai scurt poate fi cauzat de unele probleme ale aparatului fonator sau ale sistemului respirator.

#2 Timbrul vocii

Timbrul voci este dat de anatomia corzilor vocale. Cu cât acestea sunt mai lungi, cu atât vocea devine mai groasă. La bărbați, corzile vocale au o lungime medie de 15 milimetri, iar la femei de 11 milimetri.

Corzile vocale se alungesc, mai ales în cazul băieților, la pubertate. De aceea, schimbarea vocii se simte mai mult în cazul lor.

#3 Corzi vocale „false”

Corpul uman include și corzi vocale „false”. Acestea au rol de lubrifiere a corzilor vocale adevărate.

#4 „Cutie de rezonanță”

Cavitatea bucală și nasul joacă rol de „cutie de rezonanță” în procesul de fonație. Își schimbă forma și dimensiunile în funcție de modul în care pronunțăm cuvintele.

În cazul în care funcția de fonație a nasului este dereglată se poate instala rinolalia, cunoscută popular ca „vorbitul pe nas”.

#5 Dantura, esențială pentru vocea ta

Procesul de vorbire este puternic influențat de dantură. În cazul în care arcadele dentare sunt așezate în malpoziție, procesul de fonație va fi afectat.

De asemenea, cuvintele vor fi pronunțate cu dificultate dacă o persoană are dinți lipsă. De pildă, dacă lipsesc dinții din față, suntele s, r, ț, z, ș, d și t nu vor mai putea fi pronunțate corect.

Dacă lipsesc molarii, vorbirea va deveni înfundată.

Învață cum să îți antrenezi vocea

Esențial pentru voce este cum ai grijă de ea (evită băuturile reci sau fierbinți, evită să stai în frig și evită să vorbești tare sau în șoaptă). Contează și cum o antrenezi.

Cu o voce lucrată atent poți face și o carieră în radio, voice-over și chiar dublaj de desene animate. După ce ai inclus exercițiile de dicție în rutina ta zilnică, ai putea urma și un curs de voice-over.

Vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 21-22 mai 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *