Spune-mi cum vorbești ca să-ți spun cine ești!

Spune-mi cum vorbești ca să-ți spun cine ești!

Ori de câte ori vorbim în public în fața unui public, avem o singură șansă de a face o primă impresie bună: vocea. Așa că trebuie să facem această șansă să conteze. Ceea ce a auzit și a citit publicul despre tine înainte de o prezentare nu este suficient pentru a face o impresie de durată. Da, aceste informații le pot trezi curiozitatea, să-i facă să vină să te vadă și să-ți „împrumute urechile” pentru primele câteva minute. Dar acest lucru singur nu este suficient pentru a-i face să rămână implicați și interesați până la sfârșitul unui discurs.

Profită la maximum de primele 5-10 minute ale discursului pentru a face o primă impresie puternică, care va atrage nu numai interesul și atenția publicului, ci și te va ajuta să fii credibil ca vorbitor. Reține că nu este vorba doar despre modul în care vorbești sau despre cuvintele pe care le spui. Poziția, limbajul corpului și modul în care te îmbraci joacă, de asemenea, un rol în a face să conteze prima impresie. Iată câteva sfaturi utile pentru a face o primă impresie bună atunci când vorbești în public:

🗣 Îmbracă-te pentru a se potrivi cu nivelul în care se îmbracă publicul tău

Modul în care te îmbraci este unul dintre primele lucruri pe care publicul tău le observă atunci când te prezinți în fața lui. Acest lucru te va ajuta să-ți construiești sau să-ți diminuezi credibilitatea. Acesta este motivul pentru care este important ca vestimentația să se potrivească cu nivelul în care se îmbracă publicul tău. Dacă vei purta ceva exagerat vei arăta prostesc. Dacă ești îmbrăcat neadecvat, îți pierzi automat credibilitatea. Cea mai ușoară modalitate de a te asigura că nu ești îmbrăcat în exces sau nepotrivit este să faci o verificare. Dacă te afli într-un grup de avocați sau contabili, ai putea purta costum și cravată. Dacă vorbești cu asistenți medicali sau medici ai putea purta costumul, dar fără cravată etc. Ia în considerare tema generală a publicului și combin-o cu ceea ce intenționezi să porți.

 

🗣 Dicția – cartea ta de vizită

Indiferent de profesia pe care ai avea-o, dicția este vitală în orice domeniu. După vestimentație, la felul cum vorbești va reacționa publicul. Dicția nu înseamnă doar cum vorbești. Ea se referă și la volumul vocii, ton, intensitate, ritm, frazare, respirație etc. Nu este un simplu lucru, este un concept care nu trebuie să lipsească din viața nimănui. Nu ai vrea să țipi la publicul tău sau să-i vorbești cu o voce pițigăiată până părăsește încăperea.

🗣 Concentrează-te pe un limbaj al corpului pozitiv și încrezător

Publicul se va uita și la limbajul non-verbal pe măsură ce ești pe scenă. Amintește-ți că până ce începi să vorbești tot ce vede publicul este modul în care te îmbraci, mergi și te miști. Nu uita să zâmbești și să păstrezi un limbaj corporal pozitiv.

 

🗣 Începe în forță, cu energie și fraze puternice

Comentariile de deschidere ca vorbitor public trebuie să aibă impact și să creeze relevanță pentru public. Pe măsură ce începi să vorbești și să transmiți comentariile de deschidere, acesta este momentul în care începi să-ți consolidezi credibilitatea. Ceea ce spui și cum folosești cuvântul va face prima impresie. Primele 30 de secunde trebuie să fie puternice, relevante și memorabile.

 

🗣 Dă dovadă de conștientizare culturală

O altă modalitate de a-ți stabili în continuare credibilitatea atunci când vorbești în public este să demonstrezi că ești conștient de problemele cu care se confruntă publicului, adică să vorbești despre aceste probleme. Anunță-i că ești conștient de motivele și obiectivele lor. Vei ști cu ce probleme se confruntă cercetând industria din care face parte publicul. Află ce probleme caută să rezolve ascultându-te.

A face o primă impresie puternică te va ajuta să atragi atenția publicului și să-i menții pe oameni interesați pe tot parcursul prezentării. În plus, te ajută să-ți construiești acea credibilitate de care vorbeam mai sus. O dicție bună te va face să fii sigur pe tine, să nu pari amator. Nu uita întotdeauna că primele impresii contează!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *