Sindromul virgulei – citirea semnelor de punctuație

Sindromul virgulei – citirea semnelor de punctuație

Rămâne VIRGULA cel mai controversat semn de punctuație? Se pare că da. Exemplele continuă să apară, iar scrisul în limba română are de suferit. Nici vorbirea nu stă bine, auzim tot felul de greșeli și cuvinte pronunțate total necorespunzător.

 

❗Sindromul virgulei și alte automatisme verbale ale românilor❗

➥ Conform DOOM2, norma literară condamnă folosirea lui „ca și” (sau a lui „ca/că virgulă”) în loc de „ca” sau „că” pentru evitarea cacofoniilor (cu atât mai mult când acest pericol nu există). Unii ajung să întrebuințeze virgula pentru a separa două cuvinte care, citite împreună, ar da naștere unei cacofonii (exemplu: „Elevul crede că【,】Caragiale…”), iar alții, mai rău, ajung să citească această virgulă (exemplu: Elevul crede că【virgulă】Caragiale…”).

 

➥ Virgula nu este făcută pentru a fi pronunțată și nici introducerea de cuvinte în plus doar pentru a evita o cacofonie nu este recomandată. Sindromul acesta al virgulei îl remarcăm la oamenii care se străduiesc din răsputeri să evite această asociere neplăcută de sunete la întâlnirea a două cuvinte presupus cacofonice (reduse artificial, la silabe de tipul „ca”, „că”, „câ-”, „ce-”, „ci-”, „ca-”, „co-”, „cu-” ș.a.), crezând că astfel, dacă vecinătățile fonice sunt „armonioase”, limba este salvată „estetic”. Fals!

 

❓Ce este „armonia” în vorbire și exprimare❓

Conform DEX, armonia reprezintă o „îmbinare melodioasă a mai multor sunete, în muzică sau în poezie.” În limba română (fie ea vorbită sau scrisă), această armonie nu se confundă nici cu muzica, nici cu poezia. Nu putem exclude din vocabularul nostru, popular sau cult, cuvinte sudate (deci fără virgulă între silabele „cacofonice”) precum „cacao”, „cacealma”, „cacodilat”, „cacologie”, „cocaină”, „cocă”, „cocotă”, „cucoană”, „cucurbitacee”, „cucută” etc. Și, de asemenea, nu putea evita (fără a pune virgulă între cuvinte) pronunțarea unor sintagme ca „Fonetica comparată”, „Biserica Catalotică” sau „Ion Luca Caragiale”.

Soluție❗

➥ rostim cuvintele în succesiunea lor normală, făcând o mică pauză între cuvintele/silabele cacofonice;

➥ dacă suntem mai pretențioși, recurgem la intercalări sau la sinonime (perifrastice) ale lui „ca”: „în calitate de”, „drept”, „decât” etc. (eliminându-l, alteori chiar pe „ca”, fără consecințe în plan semantic);

➥ după caz, înlăturăm – anticipând mesajul -, pronumele relative, adverbele introductive sau conjuncțiile care creează sunete cacofonice.

 

✍ Exemple ✍

❌ „Să ne imaginăm că【virgulă】chinezii…”

✅ „Să ne imaginăm că… chinezii/că poporul chinez…”

 

❌ „Gardul a fost făcut în așa fel încât ca【virgulă】când pui mâna pe el, să te electrocuteze.”

✅ „Gardul a fost făcut în așa fel încât ca atunci când pui mâna pe el, să te electrocuteze.”

 

❌ „Pe Andrei l-am avut ca【virgulă】coleg în liceu.”

✅ „Pe Andrei l-am avut drept coleg în liceu.”

 

❌ „Ca și/ca【virgulă】consultant artistic, îți recomandă să…”

✅ „În calitate de consultant artistic, îți recomandă să…”

 

❌ „Ideea e să te duci la muncă【virgulă】cât mai pregătit.”

✅ „Ideea e să te duci la muncă tot mai pregătit.”

 

➥ Dacă intercalarea virgulei între cuvinte cacofonice este, cum am văzut, contraindicată, fiind superfluă, „introducerea între cuvinte necacofonice a virgulei devine de-a dreptul stupidă și ridicolă. Din dorința de a fi „în rând cu lumea”, foarte mulți „urechiști” ajung victimele unui automatism verbal, căci, fără să se gândească la ce sunete urmează să fie rostite după „ca” sau „că”, apelează, prin anticipare, la „virgulă” după ele, deși cuvintele vizate sunt fals cacofonice: ≪ Are un viitor strălucit și ca【virgulă】prezentatoare, și ca antrenoare… ≫; corect: ≪ Are un viitor strălucit și ca prezentatoare, și ca antrenoare… ≫.”(Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie – Ilie-Ștefan Rădulescu)

 

➥ Asemenea „virgulei”, intercalarea conjuncției „și” între prepoziția „ca” și cuvântul (necacofonic) următor poate crea impresia că nu comit nicio licență gramaticală (din cauza unui model dialectal existent între Banat și Transilvania).

 

➥ Adevărul este că, sub raport literar, acest „ca și” este la fel de stupid și de ridicol ca „virgula” parazitară între vocabule fals cacofonice: „ca【și】medic”, „ca【și】animal prădător”, „ca【și】suprafață” etc.

 

Virgula este importantă și are roluri diverse, de aceea este necesară în multe situații. Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia sau la trasmiterea greșită a unei informații. Prin semnele de punctuație marcăm pauzele de vorbire, intonația și ne ajută să despărțim diverse unități sintactice pe baza raporturilor pe care le stabiliesc.

🔎 Citește și:

5 situații când este interzis să folosim virgula

Virgula – cel mai controversat semn. Tu o folosești corect?

 

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *