Sfaturi pentru a ușura anxietatea legată de performanță – Partea II

Sfaturi pentru a ușura anxietatea legată de performanță – Partea II

Începe cu dreptul

De obicei, atunci când te introduce cineva pe scenă, persoana respectivă va folosi unul dintre următoarele fraze: ”aș vrea să-l invit acum pe…” sau “să mergem mai departe la următorul invitat”. Sfatul meu este să începi cu o introducere bine stabilită dinainte, astfel încât să nu fii luat prin surprindere. Apoi pur și simplu mulțumește-i celui care te-a introdus și dă-i bătaie. Asta te va ajuta foarte mult să te calmezi și să-ți aduni cuvintele.

Sparge gheața

Dacă ai ocazia, ar fi bine să începi discursul tău cu o poveste care relatează o experiență proprie. Dacă ai în minte vreo glumă, și aceasta este o manevră bună pentru că te vei mai destinde, iar publicul va zâmbi, ceea ce înseamnă că vei resimți mai puțină tensiune.

Preia comanda

Imaginează-ți oamenii din sală că sunt dezbrăcați. Gândește-te că ești stăpân pe situație, că ții lucrurile sub control și că subiectul pe care îl prezinți îți este în totalitate cunoscut. Trebuie să fie, doar l-ai repetat, nu?

Conectează-te cu publicul

Unii vorbitori preferă să se uite în ochii participanților, să stabilească contact vizual, în vreme ce alții sunt de părere că cel mai bine este să te uiți printre participanți. Oricare ar fi alegerea voastră, aceasta ar trebui să te facă să te simți confortabil, însă nu uita că trebuie să vorbești cu oamenii ca și când ai purta o conversație. Chiar dacă discursul tău nu va fi un succes, oamenii își vor aminti de tine tocmai pentru că ai spart barierele dintre voi.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *