Sfaturi de public speaking pentru profesori. Învață cum să spui o poveste

Sfaturi de public speaking pentru profesori. Învață cum să spui o poveste

Probabil că tuturor ne-a rămas în minte, din liceu sau din facultate, acel profesor carismatic care-și preda întotdeauna materia într-un mod creativ, plăcut și ușor de înțeles. De altfel, un profesor bun este cel care livrează mesajul într-un mod captivant, astfel încât să nu-și plictisească elevii (care oricum la vârsta adolescenței sunt preocupați de multe alte lucruri).

Ca dascăl, nu este ușor să îi faci pe studenți și elevi să înțeleagă lucrurile pe care le predai. Este și o chestiune de vocație, de pasiune, dar ține foarte mult și de antrenament.

Arta de a vorbi în public se învață și se perfecționează tot timpul, iar ca pedagog este o abilitate fundamentală. Dacă nu ai abilități bune de vorbit în public, nu vei fi capabil să transmiți lucrurile pe înțelesul elevilor, indiferent cât de bun ești într-un domeniu.

#1 Spune povești

Primul pas pentru a progresa în modul de predare este să captezi atenția audienței. De menționat că nu este atât de ușor precum pare, tinerii fiind oricum distrași de multe lucruri din jur, cum ar fi tehnologia.

Lucrul acesta poate fi rezolvat printr-o atitudine relaxată a profesorului, în primul rând. Asta îi va relaxa și pe studenți. Fiecare lecție ar trebui să cuprindă în momentele cheie o mică poveste sau chiar o glumă.

Este de notorietate că poveștile din jurul subiectelor complicate le vor rămâne ascultătorilor mult timp în minte. Povestea lui Isaac Newton și a mărului care l-a inspirat să scrie teoria gravitației este un exemplu în acest sens.

#2 Pregătește lecția

Mulți profesori cer elevilor și studenților să vină pregătiți la ore, dar adevărul este că și foarte mulți profesori vin cu lecția „neînvăţată”.

O oră la clasă este tot un discurs. De aceea, ar trebui tratată ca atare. Cadrele didactice trebuie să acorde timp când organizează structura cursului. Totul trebuie să fie redat cât mai simplu și cât mai clar, pe înțelesul ascultătorilor.

O tehnică bună este organizarea pe „puncte cheie”. La fel ca un discurs, lecția trebuie să aiba câteva mesaje importante. Nu este o idee bună ca prelegerea să fie memorată. În schimb, dacă vor fi luate în calcul doar ideile esențiale, vorbitorul se poate concentra mai bine pe felul în care transmite totul.

#3 Dicție și respirație

Pentru a te face înțeles, trebuie să te asiguri că pronunți corect fiecare cuvânt și că vorbești suficient de clar.

O dicție corectă contribuie foarte mult și la efectul pe care îl are discursul. Riscul ca elevii să se plictisească va scădea considerabil. Mesajele vor avea mai mult impact în acest fel.

Importantă în această situație este și respirația. Momentele în care rămâi fără suflu în mijlocul frazei sunt de evitat, de aceea exercițiile făcute în prealabil sunt vitale. Recomandarea este să respiri din diafragmă.

Vezi AICI mai multe exerciții pentru respirație

#4 Ritm

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți claritatea mesajului tău este de a vorbi moderat. Oamenii tind să vorbească repede în anumite momente. Vorbind mai încet, nu numai că va auzi toată lumea ce ai de spus, dar te va face să te simți în control.

Exersează viteza de vorbire prin recitarea unui șir lung de numere pe care încearcă să le scrii în aer pe măsură ce le rostești. E vorba doar de cadența perfectă.

#5 Dezvoltare personală

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *