Senatorul PSD, Claudiu Manda, are probleme cu gramatica: a inventat cuvântul „admolestat”

Senatorul PSD, Claudiu Manda, are probleme cu gramatica: a inventat cuvântul „admolestat”

Senatorul PSD, Claudiu Manda, care este și șeful comisiei de control al activității SRI a declarat că a venit azi (luni) la sediul DNA pentru a se asigura că Liviu Dragnea nu va fi „admolestat” de către protestatari.

În limba română nu există cuvântul admolestat. Avem variantele de mai jos, dar nu le putem combina.

MOLESTÁ, molestez, vb. I. Tranz. (Livr.) A brutaliza, a maltrata. ♦ A provoca neplăceri, a șicana, a necăji, a sâcâi. – Din lat. molestare, fr. molester, germ.molestieren.

ADMONESTÁ, admonestez, vb. I. Tranz. A mustra cu severitate (în calitate oficială); a dojeni aspru (pe un subaltern). – Din fr. admonester.

Sursa foto: Dogi24.ro

În urmă cu doar câteva zile și Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut o gafă gramaticală. Într-un interviu ministrul a întrebat dacă trebuie să dea nume și „pronume”. Știm că e un singur sunet spus greșit, dar când vine vorba despre discursul unui demnitar avem pretenții ca măcar cuvintele simple să poată fi pronunțate corect.

PRENÚME, prenume, s. n. – Nume care se dă unui om la naștere și care distinge pe fiecare dintre membrii aceleiași familii; nume de botez. – Din fr. prénom, lat. praenomen (după nume).

PRONÚME, pronume, s. n. 1. (Gram.) Parte de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *