Scriere dramatică pentru copii: 5 sfaturi de urmat

Scriere dramatică pentru copii: 5 sfaturi de urmat

Imaginația copiilor este nelimitată și trebuie valorificată. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, dar pentru a crea ceva ce ține de scrierea dramatică, ei trebuie ajutați. Imaginația lor nu trebuie limitată, însă aceasta necesită o structură pe care cel mic poate broda. Dacă nu există un ochi din exterior care să-l ghideze, se va forma un haos. Cu puțin ajutor, copilul își poate controla imaginația, va deveni mai spontan și va crea lucruri din ce în ce mai valoroase.

Teatrul și jocul de rol, de exemplu, reprezintă o modalitate excelentă de implicare a gândurilor și ideilor copiilor și de a-i ajuta să interiorizeze o poveste. Odată ce copiii au citit o poveste de mai multe ori ei pot să interpreteze un personaj, să creeze hărți de poveste și spațiul în care se desfășoară acțiunea pentru a aduce la viață caracterele sau subiectul care le-a atras atenția.

 

Mai jos sunt câteva sfaturi care îi vor ajuta pe copii să-și transpună creativitatea în scris.

 

⨹ Folosirea simțurilor

Spune-i copilului să scrie o poveste/o piesă ca și cum publicul ar fi un vizitator de pe altă planetă. Îndeamnă-l să își folosească simțurile – gustul, atingerea, mirosul și vederea – pentru a descrie cât mai în detaliu acțiunea și pentru ca personajele să fie cât mai complexe. Să nu uite că pentru o persoană care nu are nicio cunoștință despre planeta Pământ, acesteia trebuie să i se aducă la cunoștință detalii pentru a înțelege ce este acela un om și cum funcționează el. Descrierea personajelor trebuie făcută pe măsură: câteodată nu este de ajuns să atribuim unui personaj un simplu adjectiv (frumos, împiedicat, trist). Cu întrebări ajutătoare, cel mic poate arăta atât prin acțiuni, cât și prin descriere complexitatea unui personaj.

De asemenea, copiii pot folosi tehnica „arată – nu spune” unde trebuie să descrie un moment al zilei sau un tip de persoană, fără să spună ceea ce este evident. De exemplu, dacă un personaj este sărac, poate spune că poartă haine rupte sau murdare sau că trăiesc într-o casă cu puține obiecte.

 

⨹ Încurajează-l să adune idei din lumea din jurul

Începutul poate fi chinuitor pentru oricine, mai ales pentru copii. Mulți copii se luptă un acest blocaj deoarece nu știu de unde să înceapă. Atunci când vine vorba de idei creative, copiii pot dori să folosească una dintre jucăriile lor preferate sau o amintire a unui eveniment pentru a forma baza unei povești.

Du-l pe cel mic la o „vânătoare de idei”. Plimbați-vă pe stradă, în parc, în magazin sau chiar într-o gară. Acesta poate să-și ia notițe despre orice consideră interesant, ceva ce le-a captat atenția și îi va ajuta, de asemenea, să creeze o rezervă idei creative de scriere.

Un exercițiu pe care îl pot face este să observe o persoană care face o acțiune sau care pur și simplu trece prin fața lor. Ar putea să scrie despre acea persoană, cine este, unde merge și cum arată viața ei. Poate este un agent secret, poate lucrează la biblioteca locală sau poate este un doctor veterinar care salvează mii de pisici. Cine știe? Un om poate avea orice poveste. Acest exercițiu este bun atât pentru copii, cât și pentru adulți.

 

⨹ Spune-i să scrie despre ceea ce știe și iubește

Dacă copilul tău este un fan al cailor, dinozaurilor, bicicletelor sau are orice alt hobby, spune-i să includă acest interes în poveștile lui. Poate vei organiza o vizită la muzeu sau la grădina zoologică. Cel mic poate să scrie o relatare a evenimentelor zilei înainte de a o transforma totul într-o poveste.

De la relatarea evenimentelor unei zile, poate să creeze o poveste în care să exemplifice ce și-ar fi dorit să se întâmple în ziua respectivă sau, folosind tehnica „ce-ar fi dac-ar fi?”, să creeze un alt final al evenimentelor, poate o răsturnare de situație, bazată pe ficțiune sau nu.

 

⨹ Ajută-te de tehnicile teatrale pentru a aduce ideile copilului la viață

Pe măsură ce copiii interpretează un personaj, ei adaugă în general detalii, precum tonul vocii, limbaj corporal etc., pe care altfel nu le-ar fi inclus într-un simplu exercițiu de scriere. De asemenea, copiii pot face măști pentru personaje și se pot transforma în acestea.

 

⨹ Încurajează copiii să citească o varietate de genuri

Copiii care citesc o mare varietate de genuri de la science fiction la comedie, de la acțiune la istorie vor avea o mulțime de idei creative. Aceștia pot alege apoi să imite autorul sau stilul preferat folosind vocabularul și tehnicile dramatice pe care le-au adunat pe parcursul activităților.

 

Dacă cel mic iubește poveștile, sigur va vrea să se împrietenească cu Străfurnica și să pornească într-o călătorie fascinantă plină de întâmplări comice și învățături.

Click AICI pentru a comanda Pachetul complet Străfurnica

Cine este Străfurnica?
Străfurnica este personajul care îi va introduce pe cei mici în lumea imaginară şi plină de aventuri din cele 20 de poveşti din manualul de dicţie. Intenţia mea a fost de a crea un univers nou, cu un personaj principal nemaiîntâlnit. Menirea Străfurnicii este să rezolve toate problemele prietenilor săi şi să se implice în cele mai năstruşnice aventuri. Şi evident, să te facă să citeşti de mai multe ori un paragraf, până reuşeşti să pronunţi toate sunetele.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *