Scriem cum vorbim sau vorbim cum scriem?

Scriem cum vorbim sau vorbim cum scriem?

Ai observat cumva că modul în care scrii nu se potrivește cu modul în care vorbești? Dacă consideri că modul în care scrii este mai formal decât discursul tău de zi cu zi, atunci ai observat corect. Vorbirea tinde să fie mai „întâmplătoare” decât scrisul, pentru că nu avem atât de mult timp pentru pregătirea, crearea și revizuirea comunicării noastre vorbite.

 

Când scrii la fel cum vorbești, asta se numește scriere informală sau conversațională. Dar nu este cel mai eficient mod de a-ți transmite gândurile.

► Comunicarea clară este importantă

Indiferent dacă este vorbit sau scris, scopul limbajului este de a comunica clar gândurile și sentimentele. Majoritatea copiilor mici învață să vorbească ușor și fără pregătire formală. Pur și simplu absorb și repetă limba pe care o aud în jurul lor; acest proces este aproape automat. La urma urmei, acest lucru le permite să-și comunice nevoile și dorințele lor celor care pot ajuta la îndeplinirea lor.

Oricine a petrecut timp cu un copil frustrat de incapacitatea de a spune exact ceea ce dorește să spună, poate vedea că nevoia de a învăța să vorbești este fundamentală și instinctivă. Pe măsură ce dobândim abilități lingvistice, viața devine mult mai ușoară și mai satisfăcătoare.

Învățarea scrierii este o abilitate care nu este atât de rapidă și ușor de dobândit – trebuie învățată și necesită multă practică. De asemenea, nu are tendința de a fi naturaă precum vorbirea. Poate tocmai de aceea școlile dedică atât de mult timp și atenție învățării scrisului. Copiii (și să recunoaștem, uneori și noi, adulții), pot întâmpina dificultăți în a stăpâni regulile ortografie, punctuație și elementele de gramatică. A scrie clar și persuasiv este o abilitate importantă.

 

► Care sunt diferențele între vorbire și scriere?

Motivele pentru care nu este recomandat să scrii în modul în care vorbești devin mai evidente atunci când avem în vedere diferențele dintre vorbire și scriere. Aproape toată lumea își poate comunica gândurile într-un mod care nu este scris. Cu toate acestea, nu toată lumea este capabilă să traducă aceleași gânduri în scris.

Când vorbim, este posibil uneori să nu folosim o gramatică corectă și să pierdem șirul propozițiilor. Discursul este în general mai spontan decât scrisul și există riscul să te îndepărtezi de subiectul discuției.

În timp ce vorbirea tinde să fie plină de fraze nestructurate și chiar gânduri aleatorii, scrisul este în general mai structurat și concentrat. În scriere nu vom folosi „mm”, „hmm” sau alte tipuri de limbaj stradal. De asemenea, este de obicei cel mai bine să eviți argoul.

► De la vorbă la cuvânt

Organizarea, structura și gramatica sunt toate componente importante ale cuvântului scris. Vocabularul este, de asemenea, o componentă importantă. Discursul nostru include în general multă repetare. Totuși, scrierea noastră ar trebui să se bazeze pe vocabular pentru a ne înțelege. Ca scriitori, folosim, de asemenea, structura și punctuația pentru a pune accentul și pentru a ne păstra scrisul și gândurile ordonate. Dacă scrii modul în care vorbești, rezultatele tind să fie dezorganizate și confuze. Dar poți scrie la fel cum vorbești, dacă pui preț pe modul în care vorbești, indiferent de interlocutor.

Când scriem, nu ne putem completa cuvintele cu expresii faciale, gesturi și ton așa cum o facem atunci când ne exprimăm verbal. De aceea trebuie să facem ca aceste cuvinte să ne exprime clar gândurile. Trebuie să scriem clar, ușor de înțeles și subiectul să fie explicat.

Când vorbim direct cu oamenii, ne ajustăm în permanență maniera, tonul și vocabularul la feedback-ul nonverbal pe care îl primim, chiar și atunci când nu ne dăm seama că facem acest lucru. Când scriem, trebuie să ne imaginăm feedback-ul cititorilor și să ne ajustăm stilul în consecință. Trebuie să ne asigurăm că scrierea noastră este clară, concisă și că subiectele abordate sunt ușor de digerat.

Când scrii în modul în care vorbești poți pierde rapid atenția cititorului.

 

► Exprimarea prin cuvântul scris

Pentru a rezuma, ține minte aceste bune practici pentru a te adresa publicului în scris, cuprinzând diferite niveluri de formalitate:

  • În scris, virgulele și alte semne de punctuație reprezintă pauzele și accentul. La fel ca semnele de exclamare și semnele de întrebare, ele simbolizează gândurile, sentimentele și intențiile noastre. Ele înlocuiesc accentul vocal sau limbajul corporal pe care îl folosim atunci când vorbim;
  • Propozițiile, alineatele și utilizarea corectă a gramaticii ne permit să ne organizăm gândurile într-un mod care să aibă sens și să fie ușor de urmărit, concentrate;
  • Avem tendința de a utiliza o structură de propoziție mai complexă atunci când scriem decât atunci când vorbim. De asemenea, avem mai multe șanse să folosim cuvinte de conectare, precum „în plus” și „deși”, mai degrabă decât „și” și „dar”, pe care le folosim atât de mult în vorbire;
  • Putem folosi construcții pentru a face scrisul nostru să pară mai accesibil;
  • Avem tendința de a folosi un vocabular mai formal atunci când scriem;
  • Avem tendința de a evita cuvintele și expresiile din argou;
  • Ne sprijinim punctele cu detalii și explicații, astfel încât cititorul să poată urmări clar procesele noastre de raționament și gândire;
  • După ce am terminat de scris, ne întoarcem, corectăm greșelile și erorile gramaticale, apoi verificăm claritatea.

 

► Stabilitatea cuvântului scris

Cuvintele noi intră în general în limba noastră prin intermediul persoanelor care le folosesc în conversație. Odată ce cuvintele încep să apară și sub formă tipărită, ele devin mai răspândite și obțin o acceptare mai mare. Permanența scrisului influențează și modul în care oamenii vorbesc, cuvintele noi intrând în mod constant în vocabularul nostru. Din păcate, tradițiile orale bogate în cuvinte și expresii specifice regiunii tind să dispară dacă nu sunt notate.

 

Odată cu apariția internetului, au loc schimbări și mai mari. Linia dintre vorbire și scriere a devenit șubredă. Pe de altă parte, internetul este pentru totdeauna. Acest lucru înseamnă că este important să păstrezi în minte calitatea atunci când scrieți pe web. Întotdeauna va exista o piață pentru comunicare clară, succintă și bine scrisă.

 

► Este bine să scrii în modul în care vorbești?

În timp ce a scrie cum vorbești este, în general, și bine și mai puțin bine, „injectarea” tonului ocazional și prietenos al conversației verbale în scris este un lucru bun. Atâta timp cât postările tale sunt bine structurate și ușor de înțeles, fiind mai conversațional îți poate face clienții să se simtă mai implicați și să te ajute să fii mai accesibil. Dacă scrisul tinde să fie un pic prea rece și formal sau dacă te bazezi prea mult pe jargon, încearcă să creezi un echilibru.

Alte forme de comunicare scrisă, cum ar fi e-mail-urile și blogurile personale, se pot apropia și mai mult de modul în care scrii așa cum vorbești. Adăugarea unui argou subtil și simplificarea vocabularului – atunci când este făcut în mod deliberat – îți poate face scrisul mai captivant și mai distractiv de citit. Depinde de subiectul abordat și de temă. Nu poți folosi oricând orice tip de limbaj dorești. Trebuie să ai în vedere cui te adresezi, de ce faci asta etc.

 

► Vorbirea, scrierea și dicția

Nu uita, orice vorbitor are nevoie de dicție. Nu este de ajuns să pronunțăm câteva sunete sau câteva cuvinte. Trebuie să avem în vedere tonul și volumul vocii, pronunția și articularea sunetelor. Dicția este cartea ta de vizită.

 

COMANDĂ MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” – de CARMEN IVANOV

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *