Scriem cu „doi de i” sau cu „doi i”?

Scriem cu „doi de i” sau cu „doi i”?

Auzim din ce în ce mai des fraze de genul: „cuvântul copiii se scrie cu trei de i”, „am în carnet trei de patru” și exemplele pot continua la nesfârșit. Da, este vorba despre numeral și prepoziția „de”. Avem voie să o folosim sau nu? Care sunt regulile?

Pentru cine vrea să-și amintească regulile de scriere/folosire a numeralului în limba română, articolul de mai jos te va ajuta cu siguranță:

Numeralul în limba română

❗De reținut❗: Numeralele cardinale începând de la 20 se leagă de substantivul următor cu ajutorul prepoziției „de”. În limba română, numeralele cardinale până la nouă inclusiv se scriu cu litere.

Așadar, este incorect să spunem că un cuvânt se scrie cu „trei de i”. Corect ar fi să spunem că un anumit cuvânt (ex.: copiii) se scrie cu trei i

În schimb, este foarte corect să spunem: „am cumpărat treizeci și două de creioane”.

Când mergem la piață nu cerem vânzătorului „trei de roșii”, ci vom cere „trei roșii”. Desigur, putem menționa și cantitatea și atunci vom folosi prepoziția „de”: „Aș dori două kilograme de roșii”.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *