Să aibă sau să aibe?

Să aibă sau să aibe?

Dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți. Așa că, iată o scurtă lecție:

a) Speram să aibă un final fericit

b) Speram să aibe un final fericit

VARIANTA CORECTĂ: Speram să aibă un final fericit

Forma corectă de conjunctiv prezent a verbului „a avea” este „să aibă”.

„Să aibe” şi „să aivă” sunt considerate regionalisme.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

20 Comentarii

  • Andrei Posted 02/09/2017 06:44

    Nu

    • y Posted 13/10/2017 08:50

      ba da

      • Ghici Posted 15/11/2017 16:24

        Ma indoiesc

        • Mircea-Dan Ene Posted 05/11/2019 08:29

          Si grija (amicii dumitale ar spune „GRIJE”, deoarece asta-i trendu’, nu-i asa? Hai s-o legiferam si pe asta!) sa nu ramai indoit, c-ar fi pacat la varsta dumitale frageda…

        • Aibă Posted 06/03/2022 18:42

          Ce dicție?

  • Adriana Posted 06/02/2018 00:39

    Va multumesc. Ne este de mare ajutor.

  • Horia Posted 15/05/2018 15:47

    Super, de mare ajutor acest site! Când am dubii, intru mereu aici.

    • admin Posted 26/09/2019 11:29

      Mulțumim! Vă așteptăm cu drag.

  • IOAN Posted 15/07/2018 07:22

    Ceea ce ați uitat să subliniați este că acest „să aibă” (plus regionalismele de rigoare) nu are decât forme pentru persoanele a treia singular și plural.

    • Mircea-Dan Ene Posted 04/11/2019 21:02

      Hai ca esti destept tare! Pentru ce alte persoane ai vrea sa mai aiba aceasta forma? Desigur ca este vorba NUMAI despre persoana a 3-a sg/pl, intrucat la celelalte persoane totul este clar: sa am, sa ai, sa avem, sa aveti. In regula?

  • Florentina Posted 14/10/2018 19:59

    Limba scrisă trebuie sa urmeze limba vorbită, și nu viceversa. Multă lume zice „să aibe”. Eventual va fi considerat corect și în scris. De aceea nu mai scriem că Ion Neculce, ci am transformat limbajul scris să reflecte limba contemporană.

    • Radu Posted 24/02/2019 21:54

      Multa lume incepe propozitiile cu „decat”, foarte muta lume. Asta nu inseamna ca e corect.

      • Mircea-Dan Ene Posted 04/11/2019 21:31

        Bravo !! O replica excelenta. Se mai pot da nenumarate alte exemple de alterari lingvistice din ultimii ani care, din pacate, au fost si sunt preluate in continuare de catre oameni cu „scoala” si „pretentii”… si sustinute de catre „internauti” ca Ioan, Florentina si altii. Jenant!

    • Mircea-Dan Ene Posted 04/11/2019 21:23

      Stimata dna/dra, gresiti flagrant! Conform „teoriei” dvs, ar trebui sa vorbim si sa scriem precum moldovenii, ardelenii, basarabenii (cei fara scoala) si, de ce nu?, ungurii, tiganii sau alte minoritati nationale dezinteresate de limba romana! Intotdeauna, pe parcursul evolutiei unei limbi, s-a tinut cont de specificul si structura gramaticala, de formele folosite in scris si vorbit de catre persoanele culte (si nu de „baietii de cartier” sau persoanele fara prea multa scoala), un rol determinant avandu-l Academia care, din pacate, nu se mai implica… In speta respectiva este vorba despre GRAMATICA si nu despre vreun cuvant oarecare intrat in limbajul popular si pe care dorim sa il includem in dictionare. A schimba gramatica unei limbi dupa limbajul cetatenilor care nu au prea trecut prin scoala sau, daca au facut-o, nu au acordat prea mare interes scolii, este un act iresponsabil, care conduce la degradarea limbii si, implicit, la generalizarea degradarii calitatii vorbitorilor ei.

    • Mircea-Dan Ene Posted 05/11/2019 08:44

      Va mai spun ceva, stimata dna/dra. Limba engleza se vorbeste in nenumarate moduri, in fiecare tara anglofona, dar, spre dezamagirea dvs, se scrie la fel peste tot.. Idem si pentru franceza, portugheza etc. In Romania, alterarea limbii a inceput si continua intr-un mod agresiv in Bucuresti, cu pretentia auto-arogata ca acolo s-ar vorbi limba romana corecta. Total eronat! Limba engleza corecta nu se vorbeste la Londra (cockney), desi unii asa isi inchipuie. Si exemplele sunt numeroase. Va recomand cu prietenie sa cititi mai mult si, poate, va veti forma o cultura suficient de bogata ptr a fi capabila de a emite, in viitor, si pareri pertinente.

    • Maria Posted 01/09/2021 17:40

      Conform rationamentului dvs., daca un procent mare din populatie se exprima gresit, atunci ceilalti, care cunosc regulile si vorbesc corect, ar trebui sa capituleze in fata prostiei. Logic e ca cei care nu stiu, sa invete (mai ales ca acum gasesti foarte usor astfel de site-uri, care iti arata forma corecta)! Dar lenea si ignoranta nu ne lasa…

    • Andrei Posted 18/03/2023 22:44

      Florentina, se scrie sa aiba! Sper ca nu ai un job unde trebuie sa scrii documente sau sa trimiti mailuri.
      Probabil scrii krakiun ferikit si ke faki…

  • M_Om Posted 12/12/2018 03:14

    Ok, dar poate cineva sa-mi explice cum „forma corectă de conjunctiv prezent a verbului „a avea” este „să aibă”?.

    • Lucian Posted 06/09/2020 04:41

      Conjunctivul persoanei a treia singular în -e este de obicei specific primei desinenţe, al cărei infinitiv se termină in -(iz)a; pentru celelalte trei (-ea, -e, -i/î), verbul `a avea` făcând evident parte din cea de-a doua, terminaţia este -ă; prin urmare, `sa aibă`, nu `să aibe`. Există, evident, excepţii de la această regulă, ca de exemplu situaţiile în care `-ă`-ul respectiv ar fi precedat de un `i` (`a ţiui, să ţiuie`, nu: `să ţiuiă`; la fel pentru `a scrie, să scrie`, nu: `să scriă`, etc.)

  • Eugen Posted 15/06/2023 00:53

    Mi-as dori, ca in Biblie, sa arunce cu piatra cine nu greșește, dar vad ca televiziunile au sărit cu picioarele pe guvern, ca sa AIBE o exprimare mai corecta! Tocmai ei! Care nu trece zi de la Dumnezeu in care sa nu greșească, iar pentru ei, exprimarea este profesie . Iar daca ne luam de „aibe” consider ca si profesorii doctori din Cluj sa aibă o exprimare corecta si lexical si gramatical, macar atunci cand nu vorbesc la o carciuma din Cluj!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *