Am avut o discuție foarte interesantă cu trainerul Carmen Ivanov despre cum vorbim în public și elementele dicției (respirație/intonație) într-un room pe Clubhouse și am decis să tragem niște concluzii aici, pe dicție.ro.
Respirația este esențială pentru vorbitul în public, din mai multe motive destul de evidente. La urma urmei, fără oxigen:
Creierul tău nu va mai funcționa normal
Corpul tău va slăbi
Probabil că vei intra în panică și, în cele din urmă…
Vei leșina.
Dar cum obții tot aerul de care ai nevoie pentru a fi cel mai bun vorbitor în public? Încearcă aceste trei metode rapide pentru a vedea!
Pentru a obține suficient aer pentru a vorbi în public, nu inspira și atât!
Înainte de a citi mai departe, încearcă acest mic experiment.
Stai confortabil, așezat pe un scaun, cu spatele drept, nu sprijinit de spătar.
Scapă de orice obiect îți poate face respirație mai greoaie (curea, pantofi stramți etc.)
Așază-ți ușor o mână pe piept/stern, iar cealaltă mână deasupra taliei
Respiră adânc.
Ai simțit cum s-a ridicat pieptul?
Dacă da, ai putea fi surprins – mai ales dacă nu ai fi fost instruit vreodată – să afli că acest lucru nu este un lucru bun!
Un căscat bun îți poate îmbunătăți vorbirea în public
Acum, încearcă opusul.
Din nou, cu o mână pe piept și cealaltă deasupra taliei, pe burtă.
Deschide gura larg și căscă cât poți de profund până când corpul tău se simte plin de aer. (Căscatul este contagios, așa că, dacă nu știi cum să căsți la comandă, roagă pe cineva din jurul tău să o facă)
Cu gura încă deschisă, scoate tot aerul pe care l-ai luat.
Sunt relaxate pieptul, gura, gâtul și maxilarul?
Cam așa trebuie să fii când vorbești cu un public
Acest lucru se datorează faptului că un piept ridicat constrânge părțile corpului care trebuie să fie libere pentru ca tu să respiri și să vorbești ușor – cutia toracică, gâtul, maxilarul și gura.
Nu numai că acest tip de „respirație profundă” nu-ți oferă mai mult aer, dar îți restrânge și capacitatea de a utiliza aerul pe care îl ai la dispoziție.
Pentru a vorbi în public, expirați și apoi inspiră
Întrucât căscatul pe podium nu este probabil o idee bună, iată cum să faci aceeași „manevră de căscat” fără a căsca efectiv.
Încă o dată, asigură-te că stai confortabil și că mijlocul corpului este liber. Așază o mână pe piept și cealaltă pe burtă. Acum, cu gura deschisă, împingeți tot aerul din corp prin contractarea mușchilor stomacului (trăgând) și apoi relaxează imediat stomacul (cu gura încă deschisă) și inspiră tot aerul pentru „a umple” diafragma.
Așa expiri pentru a inspira.
Pune respirația pe primul loc și exersează
Ai observat, probabil, că obții mai mult aer în corp expirând și inspirând apoi. Dacă ești sportiv (și mai ales dacă înoți), acest lucru nu te va surprinde, dar pentru mulți vorbitori în public este revelator.
Ceea ce înseamnă, într-adevăr, că trebuie să exersezi respirația diafragmatică.
Cum să respiri din diafragmă
Diafragma se află chiar în centrul corpului și separă abdomenul de piept (torace). Este organul primar folosit pentru respirație. Când inspiri, diafragma se extinde, determinând astfel „umflarea” canelurii. Cu toracele „umflat”, plămânii se extind pentru a ține mai mult aer.
Este mult mai ușor și mai rapid să înveți cum să folosești diafragma prin așezarea cu spatele pe podea. După ce acest nou mod de respirație devine ușor de făcut cu poziția podelei, poți sta în picioare. Dacă totuși îți este dificilă respirația într-o poziție în picioare, întoarce-te la poziția podelei și practică până când „umflarea” în jurul taliei și a cutiei toracice devine automată.
Ai răbdare! Este nevoie de timp pentru a descoperi și a folosi în mod inconștient această metodă, dar merită, mai ales din punct de vedere al sănătății.
Câțiva pași de urmat pentru respirația diafragmatică
Așază-te confortabil cu spatele pe podea, pe pat sau pe covor. Poziționează-te cu picioarele pe podea și cu genunchii îndoiți (îndreptați în sus). Pur și simplu respiră pentru un minut sau două concentrat pe zona abdominală. De obicei, această poziție favorizează respirația diafragmatică și se poate realiza fără efort.
Pune mâinile (una deasupra celeilalte) pe burtă, cu centrul mâinii atingându-ți ombilicul. Urmărește modul în care respiri. Vei observa că burta se va extinde pe măsură ce inhalezi aer și se retrage în timp ce expiri. Lasă asta să se întâmple natural, nu încerca să forțezi. De exemplu, câinii, pisicile și bebelușii fac acest lucru în mod natural, fără efort.
Pentru o diafragmă mai puternică și o respirație bună, poți plasa o carte (mai voluminoasă) pe abdomen în locul mâinilor. Acest lucru adaugă greutate și ajută respirația să fie mai pronunțată pe măsură ce inhalezi.
Poți încerca, de asemenea, să ridici cartea în timp ce inspiri, să o ții timp de cinci secunde și apoi să o cobori lent când expiri tot aerul. Repetă de cinci/șase ori respirația pe nas/gură.
Atunci când exercițiile de mai sus nu mai implică un efort atât de mare, repetă toți pașii de mai sus într-o poziție în picioare.
Tu respiri corect?
Tu respiri corect? – Probabil te vei întreba „ce fel de întrebare este asta?”. Desigur, că respir corect (și apoi inspiri și expiri așa cum ai făcut toată viața.) Ei bine, în timp ce ai reușit să supraviețuiești cu acest tip de respirație, există o cale mai bună și mai sănătoasă de a respira.
Cântărețiii, actorii, oamenii de radio și televiziune, cei care țin discursuri sunt familiarizați cu această modalitate mai bună de respirație, deoarece reprezintă fundamentul succesului lor. Diafragma este un mușchi. Deci trebuie antrenat constant. Odată ce te-ai învățat cu această respirație, te vei bucura de o sănătate mai bună și de o vorbire cât mai eficientă. Acestă respirație nu va leza corzile vocale și nu vei ajunge niciodată în situația unei operații.
5 lucruri despre respirație pe care nu le știai
O persoană obișnuită respiră de câte 12-16 ori pe minut, 720-960 ori pe oră sau 17.280-23.040 pe zi;
Aerul pe care îl respirăm într-o viață este egal cu volumul a două terenuri de fotbal, înalt de șaptesprezece etaje;
Respirația pe gură este unul dintre principalele motive pentru care copiii dezvoltă o problemă atunci când vorbesc;
Pentru că nu putem vedea aerul, avem tendința să uităm că este chiar acolo. Aerul este ceva la care nu ne gândim. De asemenea, nu ne gândim cu adevărat la cum respirăm aerul și cum circulă în corpul nostru, dacă nu practicăm yoga, canto, etc.
Așa cum majoritatea dintre noi a învățat la școală (și a uitat), o cincime din aerul pe care îl respirăm este alcătuit din oxigen (21%), iar restul este azot (78%) plus cantități mici de dioxid de carbon și alte gaze și vapori de apă (1%);
În fiecare zi, respirăm circa 35 de kilograme de aer;
Un adult are aproximativ 300 de milioane de bronhii care ar putea acoperi o suprafață de aproximativ 180 m2. Un teren de tenis are o suprafață de 195,63 m2. Plămânii noștri au o suprafață atât de mare datorită faptului că aportul de aer trebuie să aibă o viteză de cel puțin 160 de litri pe oră. Data viitoare când joci tenis, nu uita să respiri corespunzător.
Generează mai multă energie printr-o respirație profundă
Respirația diafragmatică, atunci când este folosită în mod corespunzător, ne ajută să controlăm și sunetul vocii noastre. Spre exemplu, atunci când cântăm și falsăm sau nu respectăm notele muzicale suntem lipsiți de cantitatea de aer necesară pentru a ne amortiza tonul. Când se întâmplă acest lucru, ajungem să cântăm nu tocmai cum ar trebui.
Capacitatea de a ne concentra pe respirație te va asigura că, pe măsură ce vorbești, vei avea mai mult control asupra sunetului și a vocii.
Tehnicile de respirație pe care le înveți îți pot modifica starea de spirit, poți controla durerea în anumite cazuri și te poți concentra mai mult bine la ceea ce ai de făcut pe parcursul unei zile.
Diafragma
Diafragma este principalul mușchi al respirației, care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. După inimă, diafragma este cel mai important mușchi din organism, fiind responsabilă de menținerea corectă a respirației și, implicit, de starea de sănătate și de echilibru fizic, mental și emoțional. Structura sub formă de dom a diafragmei se extinde de-a lungul conturului general al coastelor inferioare și se prinde de stern. În timpul inhalării de aer, acest mușchi se tonifică și coboară, permițând pătrunderea aerului la nivelul plămânilor. După expirare, mușchiul se relaxează și revine la forma sa inițială. Orice iritare a diafragmei va duce la declanșarea sughițului, pentru că aceasta se va contracta abrupt. Mușchiul este extrem de important și în acțiuni precum tusea, strănutul, plânsul, micțiunea și expulzarea fătului în timpul nașterii, pe cale naturală.
Contracția diafragmei are următoarele funcții:
scăderea presiunii intrapleurale (pleura este membrana care îmbracă plămânii și pereții toracelui);
expansiunea cutiei toracice, prin generarea unei presiuni intra-abdominale pozitive;
expansiunea cavității toracice prin folosirea abdomenului ca punct de sprijin.
10 locuri sunt disponibile pentru cursul de public speaking din 13-14 martie 2021 susținut de Carmen Ivanov și Mihai Crăciun. Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221. Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică. Vei primi și singurul manual de dicție din România, „Șase sași în șase saci” – de Carmen Ivanov.
„ENJOYING PEOPLE’S NUMBER ONE FEAR”
Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.
La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.
Carmen Ivanov și Mihai Crăciun (traineri de dicție la PRO TV) îți vor arata calea către arta vorbirii în public.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Despre Cookie
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.
In ceea ce numim “web 2.0”, “cookie”-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii de care utilizatorul se bucura pe internet, cum ar fi:
Personalizarea anumitor setari precum: limba in care este vizualizat un site, moneda in care se exprima anumite preturi sau tarife, pastrarea optiunilor pentru diverse produse (masuri, alte detalii etc) in cosul de cumparaturi (si memorarea acestor optiuni) – generandu-se astfel flexibilitatea “cosului de cumparaturi” (accesarea preferintelor vechi prin accesarea butonului ‘’inainte’’ si “inapoi’’)
Cookie-urile ofera detinatorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de catre utilizatori, astfel incat sa le poata face si mai eficiente si mai accesibile pentru utilizatori.
Permit aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit site pentru a crea o experienta de navigare mai valoroasa, mai utila si mai placuta;
Imbunatatesc eficienta publicitatii online.
Ce este un “cookie”?
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu “cookie” ) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul,
terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitara emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard driveul utilizatorului).
Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.
Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.
Cookieuri de sesiune – acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe web-siteul respectiv sau inchide fereastra browserului ( ex: in momentul logarii/delogarii pe un cont de webmail sau pe retele de socializare)
Cookieuri Persistente – Acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de ‘third party cookies’ (cookieuri plasate de terti) – care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.
Care sunt avantajele cookie-urilor?
Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (utilizatorul) si un web-server anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.
Care este durata de viata a unui cookie?
Cookieurile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singura sesiune (session cookies) si nu mai sunt retinute odata de utilizatorul a parasite website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (‘cookie-uri permanente‘). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.
Ce sunt cookie-urile plasate de terti?
Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/ furnizori (ex: news box, un video sau o reclama). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookieuri prin intermediul site-ului si ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului.
Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site
O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:
Cookie-uri de performanta a site-ului
Cookie-uri de analiza a vizitatorilor
Cookie-uri pentru geotargetting
Cookie-uri de inregistrare
Cookie-uri pentru publicitate
Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
Aceste cookie-uri pot proveni de la terti.
Cookie-uri de performanta
Acest tip de cookie retine preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.
Exemple:
setarile volumului pentru video player
viteza de video streaming cu care este compatibil browserul
Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor
De fiecare data cand un utilizator viziteaza acest site softul de analytics furnizat de o terta parte genereaza un cookie de analiza a utilizatorului. Acest cookie ne spune daca ati mai vizitat acest site pana acum. Browserul ne va spune daca aveti acest cookie, iar daca nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne viziteaza si cat de des o fac.Atat timp cat nu sunteti inregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar in scop statistic. Daca sunteti inregistrat putem sti, de asemenea, detaliile pe care ni le-ati furnizat, cum ar fi adresa de e-mail si username-ul – acestea fiind supuse confidentialitatii si prevederilor din Termeni si Conditii, Politica de confidentialitate precum si prevederilor legislatiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.
Cookie-uri pentru geotargetting
Aceste cookie-uri sunt utilizate de catre un soft care stabileste din ce tara proveniti. Este complet anonim si este folosit doar pentru a targeta continutul – chiar si atunci cand sunteti pe pagina noastra in limba romana sau in alta limba primiti aceeasi reclama.
Cookie-uri pentru inregistrare
Atunci cand va inregistrati pe acest site, generam un cookie care ne anunta daca sunteti inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care sunteti ingregistrat si daca aveti permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite sa asociem orice comentariu pe care il postati pe site-ul nostru cu username-ul dvs. Daca nu ati selectat “pastreaza-ma inregistrat”, acest cookie se va sterge automat cand veti inchide browserul sau calculatorul.
Cookie-uri pentru publicitate
Aceste cookie-uri ne permit sa aflam daca ati vizualizat sau nu o reclama online, care este tipul acesteia si cat timp a trecut de cand ati vazut mesajul publicitar. Aceste cookie-uri le folosim si pentru a targeta publicitatea online. Putem folosi, de asemenea, cookieuri apartinand unei terte parti, pentu o mai buna targetare a publicitatii, pentru a arata de exemplu reclame despre vacante, daca utilizatorul a vizitat recent un articol pe site despre vacante. Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stocheaza informatii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori. De asemenea, setam cookie-uri anonime si prin alte site-uri pe care avem publicitate. Primindu-le, astfel, noi le putem folosi pentru a va recunoaste ca vizitator al acelui site daca ulterior veti vizita site-ul nostru, va vom putea livra publicitatea bazata pe aceasta informatie.
Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
O mare parte din publicitatea pe care o gasiti pe acest site apartine tertelor parti. Unele dintre aceste parti folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiza cat de multe persoane au fost expuse unui mesaj publicitar, sau pentru a vedea cate persoane au fost expuse de mai multe ori la aceeasi reclama.Companiile care genereaza aceste cookie-uri au propriile politici de confidentialitate, iar acest site nu are acces pentru a citi sau scrie aceste cookie-uri. Cookie-urile celor terte parti pot fi folosite pentru a va arata publicitatea targeta si pe alte site-uri, bazandu-se pe navigarea dvs pe acest site.
Alte cookie-uri ale tertelor parti
Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii, sau pentru a customiza o aplicatie. Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site. De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.
Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?
Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters. Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet ( ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail; securitatea online banking; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi)
De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?
Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.
Exemple de intrebuintari importante ale cookieurilor ( care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):
Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor, preferintele de limba ( Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search)
Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.
Securitate si probleme legate de confidentialitate
Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.
Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.
In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.
Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri
Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).
Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.
Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies.
Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele. Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca nevigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:
Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor
Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizaeaza computerul, puteti seta termene lunigi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.
Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.
Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.
Cum pot opri cookie-urile?
Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.
Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.
Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau.
Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
Setari Cookie in Opera
Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul:
https://www.youronlinechoices.com/ro/
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.
Adaugă comentariu