Respiră-ți discursul!

Respiră-ți discursul!

Am avut o discuție foarte interesantă cu trainerul Carmen Ivanov despre cum vorbim în public și elementele dicției (respirație/intonație) într-un room pe Clubhouse și am decis să tragem niște concluzii aici, pe dicție.ro.

Respirația este esențială pentru vorbitul în public, din mai multe motive destul de evidente. La urma urmei, fără oxigen:

 • Creierul tău nu va mai funcționa normal
 • Corpul tău va slăbi
 • Probabil că vei intra în panică și, în cele din urmă…
 • Vei leșina.

Dar cum obții tot aerul de care ai nevoie pentru a fi cel mai bun vorbitor în public? Încearcă aceste trei metode rapide pentru a vedea!

↘ Pentru a obține suficient aer pentru a vorbi în public, nu inspira și atât!

Înainte de a citi mai departe, încearcă acest mic experiment.

 • Stai confortabil, așezat pe un scaun, cu spatele drept, nu sprijinit de spătar.
 • Scapă de orice obiect îți poate face respirație mai greoaie (curea, pantofi stramți etc.)
 • Așază-ți ușor o mână pe piept/stern, iar cealaltă mână deasupra taliei
 • Respiră adânc.

Ai simțit cum s-a ridicat pieptul?

Dacă da, ai putea fi surprins – mai ales dacă nu ai fi fost instruit vreodată – să afli că acest lucru nu este un lucru bun!

 

↘ Un căscat bun îți poate îmbunătăți vorbirea în public

Acum, încearcă opusul.

Din nou, cu o mână pe piept și cealaltă deasupra taliei, pe burtă.

Deschide gura larg și căscă cât poți de profund până când corpul tău se simte plin de aer. (Căscatul este contagios, așa că, dacă nu știi cum să căsți la comandă, roagă pe cineva din jurul tău să o facă)

Cu gura încă deschisă, scoate tot aerul pe care l-ai luat.

Sunt relaxate pieptul, gura, gâtul și maxilarul?

⚠️  Cam așa trebuie să fii când vorbești cu un public ⚠️

Acest lucru se datorează faptului că un piept ridicat constrânge părțile corpului care trebuie să fie libere pentru ca tu să respiri și să vorbești ușor – cutia toracică, gâtul, maxilarul și gura.

Nu numai că acest tip de „respirație profundă” nu-ți oferă mai mult aer, dar îți restrânge și capacitatea de a utiliza aerul pe care îl ai la dispoziție.

 

↘ Pentru a vorbi în public, expirați și apoi inspiră

Întrucât căscatul pe podium nu este probabil o idee bună, iată cum să faci aceeași „manevră de căscat” fără a căsca efectiv.

 

Încă o dată, asigură-te că stai confortabil și că mijlocul corpului este liber. Așază o mână pe piept și cealaltă pe burtă. Acum, cu gura deschisă, împingeți tot aerul din corp prin contractarea mușchilor stomacului (trăgând) și apoi relaxează imediat stomacul (cu gura încă deschisă) și inspiră tot aerul pentru „a umple” diafragma.

Așa expiri pentru a inspira.

 

↘Pune respirația pe primul loc și exersează

Ai observat, probabil, că obții mai mult aer în corp expirând și inspirând apoi. Dacă ești sportiv (și mai ales dacă înoți), acest lucru nu te va surprinde, dar pentru mulți vorbitori în public este revelator.

Ceea ce înseamnă, într-adevăr, că trebuie să exersezi respirația diafragmatică.

 

↘ Cum să respiri din diafragmă

Diafragma se află chiar în centrul corpului și separă abdomenul de piept (torace). Este organul primar folosit pentru respirație. Când inspiri, diafragma se extinde, determinând astfel „umflarea” canelurii. Cu toracele „umflat”, plămânii se extind pentru a ține mai mult aer.

Este mult mai ușor și mai rapid să înveți cum să folosești diafragma prin așezarea cu spatele pe podea. După ce acest nou mod de respirație devine ușor de făcut cu poziția podelei, poți sta în picioare. Dacă totuși îți este dificilă respirația într-o poziție în picioare, întoarce-te la poziția podelei și practică până când „umflarea” în jurul taliei și a cutiei toracice devine automată.

Ai răbdare! Este nevoie de timp pentru a descoperi și a folosi în mod inconștient această metodă, dar merită, mai ales din punct de vedere al sănătății.

 

↘ Câțiva pași de urmat pentru respirația diafragmatică

 • Așază-te confortabil cu spatele pe podea, pe pat sau pe covor. Poziționează-te cu picioarele pe podea și cu genunchii îndoiți (îndreptați în sus). Pur și simplu respiră pentru un minut sau două concentrat pe zona abdominală. De obicei, această poziție favorizează respirația diafragmatică și se poate realiza fără efort.
 • Pune mâinile (una deasupra celeilalte) pe burtă, cu centrul mâinii atingându-ți ombilicul. Urmărește modul în care respiri. Vei observa că burta se va extinde pe măsură ce inhalezi aer și se retrage în timp ce expiri. Lasă asta să se întâmple natural, nu încerca să forțezi. De exemplu, câinii, pisicile și bebelușii fac acest lucru în mod natural, fără efort.
 • Pentru o diafragmă mai puternică și o respirație bună, poți plasa o carte (mai voluminoasă) pe abdomen în locul mâinilor. Acest lucru adaugă greutate și ajută respirația să fie mai pronunțată pe măsură ce inhalezi.
 • Poți încerca, de asemenea, să ridici cartea în timp ce inspiri, să o ții timp de cinci secunde și apoi să o cobori lent când expiri tot aerul. Repetă de cinci/șase ori respirația pe nas/gură.

 • Atunci când exercițiile de mai sus nu mai implică un efort atât de mare, repetă toți pașii de mai sus într-o poziție în picioare.

 

↘ Tu respiri corect?

Tu respiri corect? – Probabil te vei întreba „ce fel de întrebare este asta?”. Desigur, că respir corect (și apoi inspiri și expiri așa cum ai făcut toată viața.) Ei bine, în timp ce ai reușit să supraviețuiești cu acest tip de respirație, există o cale mai bună și mai sănătoasă de a respira.

Cântărețiii, actorii, oamenii de radio și televiziune, cei care țin discursuri sunt familiarizați cu această modalitate mai bună de respirație, deoarece reprezintă fundamentul succesului lor. Diafragma este un mușchi. Deci trebuie antrenat constant. Odată ce te-ai învățat cu această respirație, te vei bucura de o sănătate mai bună și de o vorbire cât mai eficientă. Acestă respirație nu va leza corzile vocale și nu vei ajunge niciodată în situația unei operații.

 

↘ 5 lucruri despre respirație pe care nu le știai

 • O persoană obișnuită respiră de câte 12-16 ori pe minut, 720-960 ori pe oră sau 17.280-23.040 pe zi;
 • Aerul pe care îl respirăm într-o viață este egal cu volumul a două terenuri de fotbal, înalt de șaptesprezece etaje;
 • Respirația pe gură este unul dintre principalele motive pentru care copiii dezvoltă o problemă atunci când vorbesc;
 • Pentru că nu putem vedea aerul, avem tendința să uităm că este chiar acolo. Aerul este ceva la care nu ne gândim. De asemenea, nu ne gândim cu adevărat la cum respirăm aerul și cum circulă în corpul nostru, dacă nu practicăm yoga, canto, etc.
 • Așa cum majoritatea dintre noi a învățat la școală (și a uitat), o cincime din aerul pe care îl respirăm este alcătuit din oxigen (21%), iar restul este azot (78%) plus cantități mici de dioxid de carbon și alte gaze și vapori de apă (1%);
 • În fiecare zi, respirăm circa 35 de kilograme de aer;
 • Un adult are aproximativ 300 de milioane de bronhii care ar putea acoperi o suprafață de aproximativ 180 m2. Un teren de tenis are o suprafață de 195,63 m2. Plămânii noștri au o suprafață atât de mare datorită faptului că aportul de aer trebuie să aibă o viteză de cel puțin 160 de litri pe oră. Data viitoare când joci tenis, nu uita să respiri corespunzător.

 

↘ Generează mai multă energie printr-o respirație profundă

Respirația diafragmatică, atunci când este folosită în mod corespunzător, ne ajută să controlăm și sunetul vocii noastre. Spre exemplu, atunci când cântăm și falsăm sau nu respectăm notele muzicale suntem lipsiți de cantitatea de aer necesară pentru a ne amortiza tonul. Când se întâmplă acest lucru, ajungem să cântăm nu tocmai cum ar trebui.

Capacitatea de a ne concentra pe respirație te va asigura că, pe măsură ce vorbești, vei avea mai mult control asupra sunetului și a vocii.

Tehnicile de respirație pe care le înveți îți pot modifica starea de spirit, poți controla durerea în anumite cazuri și te poți concentra mai mult bine la ceea ce ai de făcut pe parcursul unei zile.

↘ Diafragma

Diafragma este principalul mușchi al respirației, care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. După inimă, diafragma este cel mai important mușchi din organism, fiind responsabilă de menținerea corectă a respirației și, implicit, de starea de sănătate și de echilibru fizic, mental și emoțional. Structura sub formă de dom a diafragmei se extinde de-a lungul conturului general al coastelor inferioare și se prinde de stern. În timpul inhalării de aer, acest mușchi se tonifică și coboară, permițând pătrunderea aerului la nivelul plămânilor. După expirare, mușchiul se relaxează și revine la forma sa inițială. Orice iritare a diafragmei va duce la declanșarea sughițului, pentru că aceasta se va contracta abrupt. Mușchiul este extrem de important și în acțiuni precum tusea, strănutul, plânsul, micțiunea și expulzarea fătului în timpul nașterii, pe cale naturală.

Contracția diafragmei are următoarele funcții:

 • scăderea presiunii intrapleurale (pleura este membrana care îmbracă plămânii și pereții toracelui);
 • expansiunea cutiei toracice, prin generarea unei presiuni intra-abdominale pozitive;
 • expansiunea cavității toracice prin folosirea abdomenului ca punct de sprijin.

 

10 locuri sunt disponibile pentru cursul de public speaking din 13-14 martie 2021 susținut de Carmen Ivanov  și Mihai Crăciun. Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221. Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică. Vei primi și singurul manual de dicție din România, „Șase sași în șase saci” – de Carmen Ivanov.

„ENJOYING PEOPLE’S NUMBER ONE FEAR”

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Carmen Ivanov și Mihai Crăciun (traineri de dicție la PRO TV) îți vor arata calea către arta vorbirii în public.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *