REPETIȚIA – tratament pentru încrederea în sine

REPETIȚIA – tratament pentru încrederea în sine

Se spune că repetiția este mama învățăturii. Așa este! Când repeți devii mai sigur pe tine, ai mai multă încredere, informațiile se fixează mai bine și șansele ca discursul tău să fie unul reușit sunt din ce în ce mai mari. Nu te naști expert, doar devii unul!

 

Repetă, dar nu învăța pe de rost

Nu se poate contesta faptul că repetiția îți va aduce și încredere în sine, siguranță. Memorarea discursurilor te va induce în eroare și te va face să te gândești că există o singură modalitate de livra o idee, o informație. Dacă înveți pe de rost și se întâmplă să uiți o frază sau o propoziție vei „paraliza” de emoție și te vei pierde. Învățarea pe de rost oferă un fals sentiment de siguranță.

 

Folosește-te de notițe

Scrierea discursului poate ajuta la formularea ideilor. Exersează vorbirea spontană folosindu-te doar de punctele cheie de pe notițe. Notițele nu reprezintă transcrierea întregului discurs și nu sunt obligatorii. Dacă îți dau o stare de confort folosește-le, dar nu abuza de acestea. De obicei se folosesc când ai de transmis informații care sunt greu de memorat, statistici, date, numere etc.

 

Ideea mai presus de cuvinte

Concentrează-te asupra mesajului transmis în loc de cuvintele exacte pe care le-ai notat. Nu uita de fluxul discursului și de punctele cheie. Cu siguranță ții la cuvintele pe care le-ai notat atunci când ți-ai construit discursul, dar decât să încerci să-ți amintești exact fiecare cuvânt și să începi să-ți reciți discursul, mai bine te concentrezi pe ideea care trebuie transmisă publicului, pe mesaj și vei observa cum cuvintele vor veni de la sine. Dacă ai în minte clar ceea ce vrei să transmiți, cuvintele vor ieși și se vor potrivi cu ceea ce ai în minte.

 

Cum gestionezi un blocaj?

Practică strategii de recuperare, oprind intenționat discuțiile și îndreptând atenția către altă parte. Apoi, consultă notițele pentru a vedea unde ai rămas. Privește următorul punct și decide ce vrei să spui în continuare. Orice ar fi nu intra în panică (asta va agita și mai tare gândurile din mintea tău) și nu uita că știi care este subiectul, deci nu poate să fie chiar atât de rău. Poți relua ideea sau face o pauză pentru a-ți găsi gândul ce-l bun și a arunca un ochi pe notițe.

 

Fii pregătit pentru ce e mai rău

Dacă știi ce să faci în cel mai rău caz (și practici acest lucru), vei avea încredere în capacitatea ta de a face față situațiilor neprevăzute. Facem asta pregătindu-ne și repetând discursul pe care vrem să-l spunem audienței. A vizualiza mental cum te recuperezi și cum îți revii dintr-o situație neprevăzută te va ajuta să reacționezi rapid și corespunzător în situațiile în care chiar se vor întâmpla acele lucruri.

Descoperă și tu personalitatea vocii tale și hai la un CURS DE PUBLIC SPEAKING!

Curs de Dicție și Public Speaking

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *