Ce este vocea și care este puterea vocii într-un audionbook?
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ne spune ca vocea este facultatea specifică omului de a emite sunete articulate; ansamblul sunetelor produse de vibrarea coardelor vocale umane. Pare simplu, si animalele au un limbaj al lor, o „voce” specifica, iar in functie de specie, mai simpla sau mai complicata.
Următoarele cursuri de Voice Over de Audiobook vor începe pe 07 decembrie 2023, respectiv 11 ianuarie 2024. Aceste cursuri pot fi achitate și cu Cardul de Primă Didactică. Înscrieri, AICI!
Aceasta definitie este simplista, vocea fiind un element mult mai complex, ea este unul dintre elementele care ne separa de animale si ne fac superiori. Prin intermediul ei transmitem mai departe mesajele pe care ni le dorim, dar, mai important de atat, cu ajutorul ei aratam emotiile, trairile, sentimentele, inclusiv ceea ce suntem in interiorul nostru, putem transmite si chiar genera anumite trairi si emotii puternice.
Calitatile vocii feminine, masculine si a vocii de copil
Cand vine vorba de lectura unei carti, de interpretarea unui personaj feminin, pare foarte evident ca acesta va fi interpretat de o voce feminina. Dar cand acest lucru nu se intampla? Sa ne imaginam pentru un moment lecturarea unui personaj feminin de o voce de barbat. In unele cazuri acest lucru poate sa treaca cu vederea, dar de cele mai multe ori, poate parea un audiobook facut neprofesionist, de oameni nepriceputi sau fara grija fata de detalii.
Asadar, un alt aspect important in alegerea vocii este alegerea tipului de voce: feminina, masculina, de copil. Totusi, si aici exista diferentieri: vocile feminine pot fi mai subtiri, altele mai groase, unele mai melodioase, altele mai agere, unele mai copilaroase, iar altele mai tandre.
In general, vocile feminine dau senzatia de blandete, bunatate, empatie, fragilitate, incredere. Uneori, ne pot aduce aminte de vocea blanda a mamei, a bunicii sau a profesoarei preferate, sunt ca o mangaiere blanda pe obraz.
Pe de alta parte, vocile masculine ne duc cu gandul la putere, autoritate, forta si statornicie, la siguranta si incredere. Barbatii cu voci mai profunde, de o tonalitate mai joasa, par sa aiba o autoritate mai mare, sa intimideze chiar, sa fie lideri de incredere.
Cand vine vorba de voci de copil, ne gandim poate la zambete, ghidusii, curaj, joaca si inocenta. Copiii sunt (par) simpli in gesturi, sinceri si plini de candoare. Ei au o curiozitate, naturalete si efervescenta in gesturi, sunete si timbru.
In alegerea vocii potrivite trebuie avute in vedere si aceste aspecte legate de tipul de voce feminina, masculina sau de copil, de ceea ce se vrea a se transmite si, ca si in cazul reclamelor, acestea trebuie sa fie persuasive si sa ajunga exact acolo unde se doreste.
De ce este importanta vocea intr-un audiobook?
Cand ne gandim la audiobook, imediat ne vine in minte vocea, naratorul. Asadar, cel mai important element dintr-un audiobook, pe langa textul in sine, este vocea care interpreteaza, care da viata. De ce? Pentru ca vocea te poate duce (sau nu) acolo unde si-a dorit scriitorul, te poate transpune in lumea povestii, da viata fiecarui personaj, ba chiar sa simti mirosul sau lumina unui loc, gustul unei prajituri sau dezgustul pentru o situatie. Vocea te poate face sa vrei sa asculti pana la capat, te tine in suspans, te ridica pe culmi si te coboara in abis. Ea face deliciul oricarei naratiuni, ea este cea care te poarta de mana pe tot parcursul cartii.
Dar cum facem diferenta intre o voce buna si o voce nepotrivita?
Vocea buna este cea care capteaza atentia de la primele sunete, iar ea trebuie sa aiba anumite calitati.
In primul rand, o voce buna trebuie sa fie placuta, cu un timbru aparte, care are ceva special, o melodiozitate si un specific al ei, pe care nu il mai are nimeni. Vocea aceasta este nativa, nu poate fi invatata sau educata, ea este pur si simplu, dar lucrata si valorificata la potentialul ei maxim pentru a putea atinge
In al doilea rand, o voce buna trebuie lucrata, sa aiba o pronuntie fara cusur, o dictie perfecta. Ascultatorul nu poate fi lasat in dubiu daca a auzit bine un cuvant sau o expresie. Lucrul acesta poate crea confuzie, frustrare si ulterior chiar abandonarea cartii.
O alta calitate este versatilitatea vocii, care presupune atat acea abilitate de a schimba rapid stilul, viteza de redare, registrul, dar si de a stapani arta sunetelor, adica sa emita corect cuvintele, in acelasi timp fiind convingator, coerent si elocvent.
O cultura generala vasta poate de asemenea contribui la calitatea vocii, pentru ca un actor de voce este un artist, iar un artist are nevoie sa fie multifatetat, sa aiba cunostinte din arte, literatura, psihologie, iar aceste cunostinte aduc cu ea si o inteligenta aparte, o intelegere mai profunda a evenimentelor, motivatiilor si comportamentelor personajelor, chiar o empatie directionata catre acestea. Iar intelegand cum vorbesc si de ce vorbesc intr-un anumit fel personajele, pot duce la o redare mai calitativa a vocii personajului. Meryl Streep spunea intr-un interviu ca ea incearca sa fie de partea personajului pe care urmeaza sa-l interpreteze, sa il inteleaga inainte de a incerca sa intre in pielea lui.
Anduranta, chiar daca la o prima vedere nu pare, este o calitate necesara unei voci de voice-over. Anduranta fizica, sa poti duce ore in sir lectura, iar a citi o carte este ca un antrenament la sala, dar si anduranta de a lucra zilnic vocea, asa cum sportivii fac exercitii zilnice, anduranta mentala, psihica de a fi consecvent in acest demers. Asa cum cantaretii fac exercitii in fiecare zi pentru a-si lucra vocea, la fel si actorii de voce au nevoie de exercitii pentru a nu ragusi sau pierde vocea chiar in urma unui maraton de lectura a unui audiobook.
In ultimul rand, dar extrem de importanta este calitatea de a fi un bun actor, un bun povestitor, un abil psiholog. Pentru a capta auditoriul inca de la inceputul lecturii, e nevoie de abilitati clare. Altfel, acesta se pierde si poate surveni abandonarea audiobookului. Un bun povestitor e prietenos, subtil, carismatic si chiar firesc in discurs. El da viata personajelor, le contureaza formele fizice si cele ale personalitatii, le face umane si credibile, ba chiar usor de empatizat. Un actor bun face auditoriul sa creada ca textul este usor, abordabil, ca oricine poate lectura si iti face pofta sa continui auditia acestuia.
Care este cu adevarat puterea vocii intr-un audiobook?
De fapt, puterea sta in mesajul pe care cartea doreste sa il transmita, in acuratetea mesajului, in fluiditatea discursului, in puterea de convingere a vocii, in felul prin care aceasta reuseste sa atinga o coarda sensibila, un anumit sentiment sau emotie, o amintire, un gand. Vocea este cel mai intim lucru care poate atinge urechea si mintea unui om. Pentru ca ea vorbeste direct sufletului, de multe ori subconstientului, atinge o coarda sensibila si tinde sa ramana in mintea ascultatorului pentru mult timp. Vocea iti da posibilitatea sa iesi din lumea cotidiana si sa patrunzi in propria-ti lume launtrica, adanca si ascunsa de cele mai multe ori, o lume care pare mai palpabila datorita vocii. O lume in care tu esti personajul principal, tu detii puterea si poti face ca rezultatul sa fie cel dorit de tine.
Asa cum spunea intr-un interviu, profesorul D.C. Dulcan, cuvantul are o rezonanta in univers, iar el si doar el poate materializa orice mintea isi poate imagina. Asadar, cuvantul rostit este cel mai puternic element de care ne putem folosi. Este cel care ne face sa gasim motive pentru a ne trezi dimineata, dar si pentru a cumpara un produs si nu altul. Cuvantul este cel care contureaza personalitati, atitudini si idei. Invatam de mici sa vorbim, sa ne exprimam sentimentele, dorintele, nevoile.
Omul este singurul animal care poate articula cuvinte complexe, care poate transpune gandurile in cuvinte. Evolutia umana a survenit odata cu evolutia limbii, a multitudinii si complexitatii cuvintelor, a logosului, care inseamna in limba neogreaca deopotriva cuvant, dar si ratiune cosmica, legatura, scop. Asadar, cuvantul are o putere divina,
Astfel, vocea este ceva unic si intim, iar alegerea vocii pentru lecturarea unui audiobook poate face ca acesta sa fie un succes sau un esec. Asa ca, data viitoare cand asculti audiobookul preferat, adu-ti aminte ca vocea este cea mai importanta, iar alegerea ei necesita mult timp, efort si experienta si poate vei vedea cu alti ochi efortul depus atat in alegerea vocii potrivite, cat si in munca depusa de cititor.
(Autor: Eliza Pahoni-Brezan)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Adaugă comentariu