Puterea logicii în memorarea unui discurs

Puterea logicii în memorarea unui discurs

Ai un discurs excepțional scris cu cuvintele perfecte. Este, în același timp, echilibrat și sincer, este și fenomenal și pătrunzător.Dar cum poți memora un discurs și cum îl poți prezenta în fața oamenilor, fără ca aceștia să se simtă că l-ai citi?

Ai ascultat vreodată un copil mic citind? Chiar dacă se aude fiecare sunet al fiecărui cuvânt, tot sună de parcă nu ar avea continuitate, de parcă nu există conexiuni între cuvinte, de parcă nu are niciun sens. La fel se întâmplă și cu conținutul unui vorbitor în public care și-a memorat discursul în totalitate.

Chiar dacă speech-ul este scris perfect, întreaga prezentare nu are cum să iasă bine din cauză că unele cuvinte își pierd din înțeles, și asta pentru că sunt memorate mecanic.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 

Acum mii de ani, Aristotel identifica cele trei elemente critice ale comunicării: Ethos, Pathos și Logos. Ethos este credibilitatea, Pathos ține de conexiunile emoționale, iar Logos înseamnă logică. Iată cum logica poate juca un rol incredibil de important în procesul de memorare al unui discurs și de redare a acestuia în fața unei audiențe.

#1 În procesul de scriere al unui speech, conectează gândurile, faptele, personajele, poveștile și ideile la un loc într-un mod care ție ți se pare a fi logic. Asigură-te că înșiruirea discursului are un sens logic pentru tine. Știu că poate ți se pare prea simplu, însă nu știi de câte ori ne trezim să vorbim fără să fim siguri pe ceea ce urmează să spunem, adică fără să gândim dinainte.

Întreabă-te:

  • Care este scopul discursului meu?
  • Oare voi reuși să îi conving să-și schimbe anumite păreri?
  • Audiența știe care este obiectivul meu?
  • Am destule dovezi pentru a susține ideile mele?
  • Au ideile mele o înșiruire logică?
  • Pot conecta logic fiecare pas al prezentării?

 

#2 Dezvoltă o memorie logică a discursului tău. Memoria logică este abilitatea de a memora nu cuvinte sau cifre, ci ideile și secvențele logice ale ideilor. Atâta vreme ce realizezi discursul logic, nu va mai fi nevoie să memorezi nimic niciodată.

 

Exemple:

  • Dacă sunt la punctul A, ce urmează?
  • Cât de puternice sunt conexiunile logice ale punctelor mele? Cât de ușor îmi e să știu ce urmează atunci când sunt pus sub presiune?
  • Unde pot greși?

 

#3 Acolo unde nu ține logica ta sunt punctele din discurs unde vei greși când te vei precipita. Anticipează momentul de panică prin intermediul consolidării conexiunilor din timp, asta pentru ca logica să te poarte prin momentele grele din timpul unui discurs.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1087

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *