Public speaking: sfaturi de la vorbitorii Greciei Antice

Public speaking: sfaturi de la vorbitorii Greciei Antice

Cu mult înainte ca Obama și McCain să aibă o dezbatere publică în plină campanie politică, grecii antici au susținut democrația (au inventat-o), sistemul judiciar (au inventat și asta) și politica (Ok, asta a existat din totdeauna). Pe parcurs, au învățat multe despre vorbirea în public și despre cum să ții o prezentare. Iată cinci dintre cele mai bune sfaturi de acum câteva milenii de la specialiștii din Grecia Antică.

 

🗣 În loc să ții un discurs în care să fii în centrul atenției, organizează prezentarea în jurul problemei publicului. Grecii erau psihologi înțelepți și au recunoscut că cei care vorbeau prea mult despre ei înșiși sau cei care aberau prea mult despre subiectul în care erau experți erau plictisitori. Așa că au inventat structura „soluție-problemă” pentru a vorbirea persuasivă. Începe prin a vorbi despre problema publicului, au recomandat aceștia, apoi treci la soluție. Acest lucru este vital pentru public, deoarece este vorba despre ei.

 

🗣 Aristotel a spus că poți convinge în trei moduri: apelând la rațiune, la emoție sau la caracter (logos, patos sau ethos). Pe care dintre ele le utilizezi depinde de public. Pentru a cunoaște ce metodă va funcționa cel mai bine este nevoie de o perspectivă excelentă asupra stării mentale a publicului. Dar luăm decizii, în cea mai mare parte din punct de vedere emoțional. Deci, orice încercare de a convinge ar trebui să includă cel puțin un anumit apel la emoție. Folosim logica pentru a explica de ce am luat decizia emoțională pe care am luat-o. Apelul la caracter este, în general, o ultimă soluție. „Fă ceea ce spun pentru că sunt cine sunt.”

Vezi cele 3 reguli ale lui Aristotel

🗣 Oferă motive, exemple și liste în grupuri de trei. Grecii și-au dat seama că cifra trei este ușor de utilizat, de urmat și de ascultat. Așadar, organizează-ți gândirea și convingerea ori de câte ori este posibil, în grupuri de trei. Publicul te va găsi mai convingător.

🗣 Când argumentezi nu te lăsa păcălit de alegerea „ori-ori”. Grecii erau participanți înțelepți la dezbateri și și-au dat seama de la început că un mare truc era să oferi oponentului tău o alegere între două alternative neplăcute. Există aproape întotdeauna un al treilea mod, așa că trebuie să-l cauți. Pe de altă parte, a da posibilitatea audienței de a alege între două alternative într-un discurs persuasiv îi va descuraja aproape întotdeauna să caute o treia alegere, pentru că este greu să trăiești în timp real.

 

🗣 În cele din urmă, dacă încerci să găsești scurtătura către convingere., persuasiune aceasta este umorul. Grecii au folosit foarte mult ridicolul, ironia și alte forme de umor. Dacă poți face oamenii să râdă, îi poți convinge în continuare. Nu începe discursul cu o glumă, pentru că, dacă este percepută ca fiind o glumă proastă, vei începe foarte prost și va fi mult mai greu de recuperat. Dacă îți poți face publicul să râdă, oamenii vor face un drum lung alături de tine.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

Pentru înscrieri click AICI


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 974

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *