Public speaking: momente neașteptate care îți amenință discursul

Public speaking: momente neașteptate care îți amenință discursul

Te-ai împiedicat până să ajungi în fața pupitrului, proiectorul PowerPoint nu funcționează, iar microfonul îți joacă feste. Bine ai venit în lumea accidentelor care se pot întâmpla în timpul unei prezentări – momente neașteptate care îți amenință discursul

Totuși, nu există niciun motiv să te temi de astfel de derapaje. Iată câteva sfaturi cum să încetinești, să eviți reacțiile exagerate, să respiri cum trebuie și să-ți păstrezi calmul.

Ce poți face când lucrurile merg prost?

Fără a provoca o frică suplimentară, ceea ce nu este niciodată util, trebuie să remarcăm că, și cu cele mai bune practici și pregătiri, lucrurile pot merge prost. În continuare vom enumera atât unele dintre cele mai comune probleme ce pot apărea, cât și cele mai bune modalități de a răspunde la ele. Dacă intri în scenă cu mentalitatea că te poți descurca cu ceea ce ți se poate întâmpla, atunci când se va întâmpla o vei face. Așadar, poți trece peste orice ce derapaj/problemă/accident. Nu te descuraja dacă se întâmplă, vezi cum poți trece peste. Uneori un accident poate fi în avantajul tău.

Panică în lumea PowerPoint

Una dintre cele mai intimidante situații este o defecțiune ce ține de PowerPoint. Slide-ul a fost acolo un minut și acum a dispărut. Proiectorul este mort. Formatul de acasă nu se potrivește cu cel din târg, mai precis, tu ai MacBook și în sala de prezentare ți se oferă un Lenovo din 2003, tu ai scris cu albastru și pe ecran apare verde etc.

Ai putea…

să treci imediat printr-o stare de anxietate maximă în timp ce faci click frenetic pe comutatorul de pornire/oprire, să te grăbești pentru a reconecta firele și să semnalizezi tehnicienilor, în același timp, cerându-ți scuze pentru gaura neagră din spatele tău.

 

Sau ai putea…

folosi un răspuns mai bun. Încetinește, respiră, zâmbește. Mintea ta e cel mai de preț lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni. Nu ar trebui să fie surprinzător pentru nimeni din cameră că tocmai ai întâmpinat unele dificultăți tehnice. Repetarea a ceea ce este evident nu numai că provoacă o alarmă suplimentară, dar poate crește stresul în cameră. Publicul vrea să știe că ai lucrurile sub control. Deci, calm și deliberat oprește proiectorul și verifică acele conexiuni, sursa de alimentare etc. Poți cere și ajutor. Cu toate acestea, o opțiune și mai bună ar fi să promiți că o repari în următoarea pauză dacă există această posibilitate. 

Este posibil să nu se rezolve acea problemă. Atunci când ți-ai creat discursul cu siguranță te-ai gândit ce-ai face în situația în care nu ai avea un diapozitiv în spatele tău. Așadar, continuă povestea mutându-ți toată atenția pe publicul din fața ta și pe mesajul pe care vrei să-l transmiți.

1, 2, 3 toată lumea zice „hei!”

Când vine vorba de sfaturi de prezentare nu le neglija niciodată pe cele care se concentrează pe pregătire, practică, repetiție. E posibil să te trezești brusc cu o grămadă de notițe care sunt în cea mai proastă ordine. Ți-ai pus vreodată în minte să le numerotezi? Ei bine, cert este că nu prea ai mult timp la dispoziție să le pui în ordine și nici public nu are așa multă vreme de pierdut. Ce faci?

Ai putea…

răsfoi încontinuu paginile, scuzându-te în același timp, râzând nervos și scăpând chiar o înjurătură sau o vorbă de duh. („Îmi pare rău”, „Doar un minut”, „Era chiar aici”, „Odată ce îl găsesc, va merita așteptarea.”, „La naiba!” etc.)

 

Sau ai putea…

folosi un răspuns mai bun. Data viitoare asigură-te că numerotezi notițele. Pentru moment, lucrează la revenirea în lumina reflectoarelor. Nu poți sta o oră să găsești ordinea corectă a notițelor. Ridică privirea calm și reia discursul de unde ai rămas. De obicei notițele nu sunt recomandate, decât dacă conțin anumite detalii tehnice, numere sau nume greu de memorat etc. Repetă extrem de bine discursul înainte așa încât să nu ai nevoie de notițe. Acestea nu vor face decât să te tragă în jos, iar dacă ai ghinionul să se amestece între ele, mai bine aruncă-le și continuă de unde ai rămas. Până la urmă știi de ce ai venit acolo.

Da, publicul a dedus inevitabil că ți-ai pierdut ordinea gândurilor și a notițelor. Ceea ce își vor aminti este un vorbitor care a avut câteva secunde de neliniște, care a ocolit momentul și care și-adus prezentarea la bun sfârșit.

 

Mă aude cineva?

Totul funcționează așa cum ar trebui, când deodată microfonul se oprește. Nu lăsa o capcană tehnologică să-ți distrugă discursul. Ca în cazul celorlalte sfaturi de prezentare deja oferite, cea mai bună soluție este să respiri, să te calmezi și să mergi mai departe, nu să te grăbești din cauza acestui derapaj. Dacă te precipiți și nu încerci să treci peste vei pierde multă energie, energie pe care ai acumulat-o deja și care poate dispărea într-o clipită, lăsându-te fără vlagă în fața publicului care te va taxa pentru acest lucru.

Ai putea…

să-ți petreci următoarele minute în liniște, lăsând publicul să te aștepte, să-și piardă răbdarea sau chiar să părăsească sala. Pe măsură ce vei aștepta remedierea problemei care poate dura și o oră, vei deveni din ce în ce mai agitat și nervos.

 

Sau ai putea…

să continui pur și simplu. În ceea ce privește microfonul cere ajutor tehnic și ia în considerare următoarele opțiuni:

Vezi dacă poți obține un microfon nou. Apoi, reia de unde ai rămas;

Dacă va dura ceva timp și prezentarea nu va avea de suferit, ia în considerare o pauză scurtă „pentru dificultăți tehnice”;

Proiectează-ți vocea. Dacă este un grup suficient de mic, este posibil să nu ai nevoie de un microfon.

Așa cum menționam mai sus în cazul notițlor, nu te baza prea mult pe elemente externe. Bazează-te doar pe tine. TU contezi. Microfonul te poate lăsa oricând. Uneori nici nu ai nevoie de el. Desigur, dacă vorbești unui public format dintr-un milion de oameni atunci cu siguranță vei avea nevoie de un microfon. Sau dacă ești Adele și ții un concert. Până atunci încearcă să faci câteva exerciții de respirație și proiectare a vocii astfel încât să poți vorbi unui public fără microfon, fără a răguși și fără a obosi.

RESPIRAȚIA DIAFRAGMATICĂ

Așa cum iarna unii șoferi derapează și cauciucurile mașinii par să patineze puțin, dar apoi totul revine la normal, așa și tu poți fi un vorbitor care conduce o prezentare indiferent de „vreme” și care se poate descurca în orice situație.

Unul dintre beneficiile pe termen scurt ale abordării „stai calm, respiră și mergi mai departe (continuă)” este o prezentare care își poate recăpăta ritmul și energia. Mai întâi încetinești pentru a accelera ulterior.

Există și beneficii pe termen lung. De asemenea, publicul tău se așteaptă ca totul să decurgă conform planului. Apoi, ceva nu se leagă. Un obstacol poate deveni o oportunitate neașteptată de a-ți impresiona publicul. Poate dacă citeai totul de pe niște slide-uri publicul nu te putea vedea la adevărata ta valoare, iar când a trebui să te adresezi lui direct, atunci totul a început să se lumineze, iar oamenii ți-au acordat și mai multă atenție.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 590

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *