Public speaking: mituri versus realități

Public speaking: mituri versus realități

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole despre public speaking accesează:

Public speaking

 

Frica de a vorbi în public încă este prezentă la tot pasul. Am mai discutat despre acest aștept și am stabilit că, atâta timp cât ai niște strategii bine sudate și ești deschis către nou, nu vei întâmpina așa mari dificultăți atunci când vei avea de vorbit în fața unei mulțimi.
Mai mult, frica aceasta este indusă și de către miile de mituri despre care auzim la tot pasul. Ce-ar fi dacă ți-aș spune că nimic nu este adevărat și că procesul în sine este mult mai ușor decât pare?
Iată câteva dintre cele mai comune mituri pe care le aud oamenii și pe care vom încerca să le demontăm:

 

Mit

Recunoașterea în fața publicului că ești nervos, emoționat, că îți tremură picioarele etc., ajută la calmarea anxietății tale.

Realitate

Ai vrea ca pilotul avionului cu care vei zbura să îți spună că are emoții și că îi tremură mâinile înainte de decolare? Nu cred. Nu te gândi la tine. Publicul tău dorește și se așteaptă să primească lucruri valoroase petrecând timp cu tine. Spunându-le că ești nervos îi vei face să se simtă inconfortabil și acest lucru îți compromite credibilitatea. Învață să-ți gestionezi nervozitatea/stresul și păstrează acest secret pentru tine. Și actorii au emoții pe scenă, dar nu se opresc din interpretare să-ți spună/arate câte emoții au.

 

 

Mit

Nu ar trebui să-ți folosești mâinile când vorbești

Realitate

Gesturile mâinilor sunt ca semnele de punctuație pentru cuvintele tale. Gesturile mâinilor transmit, de asemenea, entuziasm și energie. Dacă nu le folosești de obicei, ia în considerare adăugarea unor gesturi în anumite părți strategice ale prezentării tale pentru a crește impactul.

 

 

Mit

Uită-te chiar deasupra capetelor oamenilor din public și ei vor crede că faci contact vizual cu ei

Realitate

Dacă faci asta va fi destul de evident că nu privești pe nimeni în ochi. Contactul vizual îți sporește credibilitatea și încrederea. Fă contact vizual timp de 3-5 secunde cu o persoană și apoi treceți la altcineva.

 

 

  • Alte mituri care ar trebui distruse:

Mit

Începe prin a te prezenta

Realitate

De obicei oamenii știu unde au venit, știu pe cine vor asculta și vor ști subiectul abordat. Totodată, în majoritatea cazurilor vei fi prezentat înainte de a păși în fața publicului. Da, poți spune lucruri despre tine, despre cariera ta etc., dar nu are rost să repeți ce s-a spus înainte.

 

Mit

O prezentare de tip PowerPoint va înlocui vorbitul

Realitate

Mulți văd prezentările de tip PowerPoint ca pe o salvare. Dacă te bâlbâi, ai o imagine în spate, dacă te încurci, arunci o privire în spate și citești ce scrie pe slide-ul afișat pe ecran. Dacă nu ai de comunicat cifre, studii, cercetări etc., renunță la această idee. Dacă ești pasionat despre subiectul despre care vei vorbi nu ai nevoie de niciun ecran în spatele tău. Un vorbitor adevărat se folosește doar de el pentru a-și duce la bun sfârșit discursul.

 

Mit

Cel mai bine este să memorezi prezentarea, astfel încât să nu uiți detalii importante.

Realitate

În realitate se întâmplă tocmai pe dos. Dacă înveți pe de rost vei ajunge în momentul prezentării și vei uita, te vei încurca sau, mai rău, te vei face de râs. Da, este recomandat să-ți repeți discursul de cât mai multe ori, este indicat să te înregistrezi și să te asculți, să-l spui unor apropiați, dar memorarea textului nu te va face decât să fii rigid, robotic, deloc spontan.

 

Deoarece abilitățile pentru a ține un discurs/ o prezentare au devenit o necesitate astăzi, miturile sunt transmise rapid și ușor ca un virus contagios. De fiecare dată când vorbești în fața unui grup, poți perpetua miturile utilizând aceleași practici vechi de prezentare care decuplează publicul și chiar îți pot limita cariera. Sau ai ocazia să te răzgândești și să creezi noi perspectivele prin transmiterea unui mesaj clar, puternic și memorabil.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole despre public speaking accesează:

Public speaking

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *