Public speaking: cum faci față unui public neinformat

Public speaking: cum faci față unui public neinformat

Tipul de public te poate afecta într-un mod sau altul. Chiar dacă tu știi bine ce ai de spus, uneori nu este de ajuns. Un public primitor parcă îți ia o piatră de pe inimă și îți dă energie. Dar ce faci dacă ai de a face cu o audiență dificilă?

Mai întâi trebuie să identifici tipul publicului și apoi să-ți adaptezi discursul la interesele, nivelul de înțelegere, atitudinile și credințele acestuia. O abordare orientată către public este importantă deoarece eficiența unui vorbitor va fi îmbunătățită dacă prezentarea este creată și livrată într-o manieră adecvată.

Cum procedezi când ai de-a face cu un public neinformat?

Publicul neinformat este cel mai comun tip de public pe care îl vei întâlni. S-ar putea ca ei să știe foarte puține lucruri despre subiectul prezentării tale, dar cu siguranță nu în profunzime. 

În această situație ia în considerare următoarele:

  • Începe cu întrebări, astfel încât să poți înțelege nivelul de cunoștințe al publicului despre subiectul prezentat de tine;
  • Pregătește câteva diapozitive analizând elementele de bază ale subiectului tău;
  • Folosește un limbaj simplu și evită jargonul;

Jargonul în limba română

Oferă dovezi, date concrete și încearcă să legi informațiile cu ceva ce oamenii înțeleg (de exemplu, dacă vorbești despre spațiu și folosește numere uriașe, relaționați-le cu lucruri pe care oamenii le pot înțelege);

 

Cunoașterea subiectului

Trebuie să afli cât de multe știe deja publicul despre subiectul tău deoarece cunoștințele publicului pot varia foarte mult. Două moduri de a realiza acest lucru ar putea fi:

  • Cercetează ce vorbitori mai sunt invitați la respectivul eveniment și subiectele pe care le prezintă;
  • Evaluează tipul de persoane care vor participa folosind site-ul web al evenimentului sau profilurile rețelelor sociale (dacă este posibil);

Nu supraestima niciodată cunoștințele audienței asupra unui subiect. Dacă începi să vorbești despre algoritmi complecși, robotică, dar ascultătorii nu sunt familiarizați cu genetica de bază, își vor pierde rapid interesul și își vor găsi ceva cu care să-și distragă atenția.

Pe de altă parte, subestimarea drastică a cunoștințelor audienței poate duce la un discurs care sună prea condescendent.

 

🔎🔎🔎 Vezi și: 

Cum faci față unui public ostil?

 

VINO LA CURS

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.
La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.
Cursul este unul intensiv și este compus din 80% practică și 20% teorie.

 

🗣 Pentru mai multe articole din această categorie accesează:

PUBLIC SPEAKING

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *