Public speaking: cele 7 păcate capitale ale vorbitului în public

Public speaking: cele 7 păcate capitale ale vorbitului în public

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole de specialitate, accesează categoria:

PUBLIC SPEAKING

Nu vorbim despre „păcate” precum cuvintele de umplere cum ar fi „ăăă”, „hmm”, „deci”, „ah” sau „așa”, „știți”, „nu?” etc. Acestea nu-ți vor condamna prezentarea. Cu un conținut bun, poți câștiga „iertare” din partea publicului pentru acele „păcate”.

Astăzi vorbim despre acele păcate care sunt atât de grave încât, atunci când le comiți, discursul sau prezentarea ta va eșua. 

Iată cele 7 păcate capitale ale vorbitului în public:

Păcatul #1: LENEA

Lenea apare la vorbitorii care nu se pregătesc.

A vorbi în public, formal sau informal, este o activitate esențială care necesită efort. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu depun niciun efort pentru a-și îmbunătăți eficiența ca vorbitor. Din păcate, se mulțumesc să treacă de la o prezentare frustrantă la alta.

Poți evita lenea în mai multe moduri:

  • Înscrie-te la un curs de public speaking;
  • Citește cărți de specialitate;
  • Studiază vorbitorii pe care îi admiri;

 

Păcatul #2: INVIDIA

Invidia se caracterizează printr-o credință falsă că vorbitorii mari sunt pur și simplu norocoși că s-au născut cu abilități naturale de vorbire.

Oamenii care sunt invidioși pe abilitățile „naturale” de vorbire ale altora sunt mai susceptibili să aplice soluții greșite atunci când se confruntă cu o situație inevitabilă de a vorbi în public:

  • Ei fură povești și glume de la alții, mai degrabă decât să creeze unele originale;
  • Copiază diapozitive PowerPoint de la alții, chiar dacă nu se aplică și în prezentarea lor;
  • Imită stilul oratoric al altora și le lipsește autenticitatea;

Din cauza obiceiurilor proaste ca acesta, vorbitorii suferă de lipsă de încredere. Ei știu că poveștile, diapozitivele și cuvintele nu sunt ale lor. Anxietatea rezultă din faptul că se tem să fie expuși, iar această nervozitate duce la comportamente nepotrivite.

 

Păcatul #3: DESFRÂU

Nu vorbim propriu-zis despre „desfrâu”, dar mulți vorbitori încearcă să-și calmeze emoțiile aplicând acel sfat, care nu este chiar cel mai indicat, de a-și imaginea publicul gol!

În teorie, să-ți imaginezi publicul gol, îl face să pară la fel de vulnerabil pe cât te simți. Poate îți oferi un scurt moment de liniște, dar nu te va ajuta să vorbești mai bine. Mai degrabă, acest lucru va provoca o distragere suplimentară și va împiedica toate eforturile tale de a te conecta cu publicul. 

Ia în considerare acest lucru: cât de ușor îți este să comunici ceva semnificativ într-o cameră plină de oameni goi? Îi poți inspira? Sună cam imposibil.

 

Păcat #4: LĂCOMIA

Lăcomia este remarcată la vorbitorii care cred că mai mult este întotdeauna mai bine.

Mai multe diapozitive, mai multe puncte de referință, mai multe exemple, mai multe fapte, mai multe numere, mai multe detalii, mai multe cuvinte – mai mult din toate.

Încorporarea tuturor materialelor posibile în prezentarea ta și apoi trecerea rapidă prin el este greșită, în ciuda celor mai bune intenții ale tale de a oferi valoare maximă. 

Mai mult este (de obicei) mai prost. Cercetările arată că oamenii au o capacitate limitată de a absorbi informații. Supraîncărcarea acestei capacități le va reduce capacitatea de a absorbi informațiile esențiale.

Nu uita: Cantitatea nu înlocuiește calitatea!

Este mai bine să-ți concentrezi prezentarea pe mesajul principal, să selectezi cel mai bun material și să vorbești într-un ritm rezonabil.

Toată această „lăcomie” – prea multe diapozitive, prea multe povești, prea multe detalii – îl va conduce pe vorbitor pe un drum greșit.

 

Păcatul #5: EGOISMUL

Aici ne referim la exces și la vorbitorii care nu țin cont de timp.

  • „Deja e fix? Sunt doar la jumătatea discursului…”
  • „Stați așa… că încă nu am ajuns încă la partea bună…”
  • „Este ok dacă reducerea la jumătate pauza de prânz, ca să pot termina prezentarea?”

A vorbi mai mult decât timpul alocat încalcă contractul pe care îl ai cu publicul și asta nu este niciodată bine. Oamenii sunt ocupați și nu apreciază să-și piardă timpul. Nimeni nu se va plânge dacă termini cu câteva minute mai devreme.

Dacă depășești timpul alocat, emoțiile negative încep să umple camera.

 

Păcatul #6: FURIA

Mânia sau furia necontrolată, este comisă de un vorbitor care gestionează problemele în cel mai rău mod posibil.

În calitate de vorbitor, ar trebui să-ți păstrezi întotdeauna controlul. Indiferent de cât de prost merge prezentarea ta, păstrează-ți calmul. Nu lăsa aceste frustrări să te provoace:

  • Când faci o greșeală (chiar și una gravă), rezistă impulsului de a atrage mai multă atenție asupra ei.
  • Nu înjura, nu încerca să-ți atragi milă din partea publicului.
  • Când un membru al publicului perturbă sala, rezistă impulsului de a „rezolva” situația cu sarcasm.
  • Când logistica sălii eșuează, nu începe să dai vina pe organizatori sau pe altcineva. Mergi mai departe – scopul tău este altul.
  • Atunci când un membru al publicului te perturbă/te provoacă, nu pica în plasa lui.

A te enerva – fie pe tine însuți, pe cineva din public sau pe alt factor – este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face. Publicul tău se va simți inconfortabil și credibilitatea ta va fi diminuată considerabil.

 

Păcatul #7: MÂNDRIA

Mândria este comisă de vorbitorul care crede că vorbitul în public este despre ei.

Nu este.

  • Nu este vorba niciodată despre tine.
  • Nu este vorba niciodată despre a forța publicul să gândească cum gândești tu.
  • Nu este niciodată vorba despre livrarea ta „uimitoare” în care copiezi pe cineva.
  • Nu este vorba niciodată despre diapozitivele tale pline de numere, care prezintă în mod vizibil sigla companiei tale, alături de niște diagramele menite să distragă atenția.

Vorbitul în public este întotdeauna despre public și mesajul pe care dorești să-l transmiți. Eșecul de a pune publicul pe primul loc va „ucide” orice prezentare. Trebuie să efectuezi o analiză a audienței pentru a descoperi cum să-ți structurezi cel mai bine prezentarea și să transmiți mesajul într-un mod cât mai ușor posibil.

Începe să analizezi prezentarea din perspectiva audienței. În mod uimitor, majoritatea celorlalte păcate care vorbesc vor dispărea.

 


CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *