Public speaking: ce greșeli poți face în primele 30 de secunde

Public speaking: ce greșeli poți face în primele 30 de secunde

Cercetările au descoperit că membrii audienței emit aprecieri rapide cu privire la încrederea și abilitățile tale de vorbitorilor în primele 30 de secunde ale unei prezentări.

Aceste judecăți sunt instinctive și pot proveni din stereotipuri stocate în inconștient. În timpul unei prezentări, vorbitorii au doar câteva secunde pentru a câștiga (sau a pierde) încrederea publicului.

Iată câteva dintre cele mai comune moduri prin care vorbitorii nu reușesc să facă o primă impresie bună.

Greșeala 1: zâmbetul tău nu pare autentic

Cercetările arată că expresiile fericite au mai multe șanse să inspire încredere. Cu toate acestea, dacă observi că ai uitat să zâmbești, fii atent la modul în care îți ajustezi expresia. Schimbarea bruscă dintr-o încruntare într-un zâmbet prea larg te poate face să nu pari așa de încredere.

Gândește-te la prezentarea ta ca la o oportunitate de a-ți inspira audiența.

 

Greșeala 2: vorbești prea repede

Dacă te grăbești, s-ar putea să bulversezi publicul. Ar trebui să vorbești cu publicul ca și cum ar vorbi cu un prietenii. Dacă ții o prezentare online, în care oamenii îți pot auzi doar vocea, ai grijă să vorbești într-un ritm moderat. Când publicul tău nu îți vede și fața, are nevoie de mai mult timp pentru a-ți procesa cuvintele.

 

Greșeala 3: folosești prea mult jargon

Jargonul se remarcă prin abundenţa cuvintelor şi expresiilor pretenţioase, de obicei împrumutate din alte limbi sau aparținând domeniilor de specialitate. Pe de altă parte, jargonul poate fi considerat şi un limbaj particular al unui grup social sau profesional. Pornind de la premisa conform căreia jargonul este un limbaj intern al unui grup profesional, putem spune, din punct de vedere sociolingvistic, că se diferenţiază destul de bine de argou.

Jargoanele profesionale (limbajul bărbierilor, avocaţilor, medicilor, feroviarilor etc.) folosesc procedee asemănătoare celor argotice, dar au un inventar limitat şi nu presupun mentalitatea şi viziunea polemică a argoului propriu-zis. De exemplu, jargonul informaticienilor şi al internetului, este mai greu de delimitat, are un nucleu propriu, dar şi o răspândire enormă, care îl apropie de argoul comun. Limbajul folosit în unele sporturi pendulează foarte mult între statutul de jargon profesionist şi statutul de argou expresiv.

Unii vorbitori adoptă cuvinte la modă pentru a-și semnala statutul de privilegiat, dar această strategie se poate întoarce împotriva lor. Dacă vrei să fii considerat credibil și inteligent, nu folosi un limbaj complex acolo unde un limbaj mai simplu va fi potrivit. Când transpui idei complexe într-un limbaj simplu, vei câștiga atenția publicului tău.

 

Greșeala 4: nu ai exersat destul

Înainte de o prezentare importantă, exersează în fața apropiaților. Astfel poți simula cele mai rele scenariile și prietenii îți pot oferi un feedback sincer.

Familiarizează-te cu spațiul în care vei ține discursul. Fiecare detaliu al scenei, configurația scaunelor, microfonul etc., ar trebui să-ți fie familiare înainte de a susține prezentarea.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.


CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *