Public speaking: ce este charisma?

Public speaking: ce este charisma?

„Ce este charisma?” este întrebarea a cărei răspuns este căutat de toți vorbitorii și de către membrii publicului care doresc să știe cum se întâmplă magia. Să începem prin a vorbi despre ceea ce nu este:

  • Nu este ceva cu care te-ai născut.
  • Nu este o chestiune de noroc.
  • Nu este ceva care se manifestă la fel pentru fiecare om.

Este expresia unei emoții puternice, emoție îndreptată spre exterior, nu spre interior. Este un fel de focalizare – o  semnificație emoțională. Este o conștientizare a publicului, nu o ignorare a acestuia. Și este energie produsă de moment, mesaj și publicul din fața ta.

Vine din înțelegerea faptului că prezentările grozave nu sunt despre tine, vorbitorul. Sunt despre public. Un discurs bun începe cu respectarea publicului. Tu, vorbitorul, te afli în serviciul mesajului și al oamenilor care stau în fața ta.

Charisma nu este un bun desăvârșit, neapărat. Vorbitorii charismatici pot fi și răi. Hitler era charismatic, într-un mod ciudat. Dar el a fost un bun exemplu despre cât de puternică poate fi emoția, chiar dacă ești revoltat de ceea ce se spune.

Din aceeași epocă, desigur, avem o serie de exemple ale celor mari și buni vorbitori care au fost charismatici – președintele Roosevelt, premierul Churchill etc.

Deci, charisma este despre mesaj și moment. Dar, în cea mai mare parte, este vorba despre capacitatea vorbitorului de a elimina toate elementele care ar putea să-l distragă din mintea sa și de a vorbi pe o temă convingător, cu un joc emoțional puternic și să ofere publicului o experiență ca și cum nu ar exista trecut sau viitor, ci doar acel moment, moment pe care toți cei prezenți cred că ar putea dura pentru totdeauna.

Deci, trebuie să fii concentrat, să elimini din capul tău lista de sarcini apăsătoare și să simți importanța mesajului tău.

„Liber în sfârșit, liber în sfârșit, Mulțumesc Domnului Atotputernic, suntem liberi în sfârșit!”, așa încheia Martin Luther King Jr. unul dintre cele mai carismatice discursuri. King și scriitorul său care îl ajuta la compunerea discursurilor au lucrat până la primele ore ale dimineții. Discursul a fost un amestec de retorică și improvizație. Publicul a constat în peste 300.000 de oameni, iar decorul a fost spectaculos. A rămas doar ca oratorul să se ridice la nivelul așteptărilor. Și a făcut-o, cu cuvinte care par și astăzi magice. Omul, mesajul, audiența și o mare nevoie umană s-au reunit în acea după-amiază fierbinte în Washington D.C.

În cele din urmă, îți poți exersa concentrarea emoțională, poți elimina distragerea din minte și îți poți cunoaște temeinic subiectul. Dar când va veni momentul, vei putea să te ridici la nivelul tuturora, să te inspiri tu însuți, astfel încât să îi poți inspira pe ceilalți?

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

Pentru înscrieri click AICI


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 990

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *